Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κυπριακό: Συνάντηση Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη στη Ρώμη

14.03.2018 | 16:38
Συνάντηση θα έχει άυριο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Ρώμη με επίκεντρο το Κυπριακό και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ,

Στη Ρώμη αύριο ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με κύρια θέματα στην ατζέντα του το Κυπριακό και την διαμορφωθείσα κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Ρώμη με τον ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό σύμφωνα με το ant1iwo.com. Όπως είπε, σίγουρα θα συζητηθεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ποια είναι η δική μας ανάγνωση σε σχέση με τα γεγονότα.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και οι ευθύνες της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε, ότι επηρεάζουν και το Κυπριακό και θα είναι αντικείμενο συζήτησης».

Κληθείς να πει κατά πόσο τη συνάντηση θα απασχολήσει και το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικο ηγέτη ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι θέμα, αλλά την ίδια στιγμή και από σεβασμό και προς τον ίδιον τον ΓΓ δεν θα ήταν ορθό να πούμε δημόσια το τι θα συζητήσουμε. Να γίνει η συνάντηση, να γίνει η συζήτηση και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα αντικατάστασης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και αν θα διοριστεί κάποιος που δεν προέρχεται από την ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν είναι θέμα που απασχολεί τον ΓΓ αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι η προσέγγισή του να αποσταλεί ένας απεσταλμένος δεν ήταν θέμα αντικατάστασης του κ. Έιντε. Ήταν ένας απεσταλμένος που θα επισκεπτόταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ακούσει τις απόψεις και τις προσεγγίσεις».

Άρα, συνέχισε, «θεωρώ ότι δεν είναι ένα θέμα που, στη βάση των όσων γνωρίζουμε, απασχολεί αυτή τη στιγμή τον ΓΓ», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε να μας ενημερώσει από πρώτο χέρι ο ίδιος ο ΓΓ».

Κληθείς να πει κατά πόσο έχει γίνει μια πρώτη ανάγνωση σε σχέση με την αντικατάσταση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε. Είναι μια σημαντική αλλαγή. Θα έχουμε τον κ. Μίτσιελ (Αμερικανό ΥΦΕΞ) στην Κύπρο και σίγουρα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα».

Με πληροφορίες από το http://www.ant1iwo.com
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ