OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

«Ο Κίσινγκερ ενθάρρυνε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου»

13/10/2014 - 17:27
Share on FacebookShare on Twitter

«Σε εισαγγελικό τόνο», με τον Χένρι Κίσινγκερ «στη θέση του κατηγορουμένου», για τον ρόλο του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, είναι γραμμένο το βιβλίο του Ευγένιου Ρωσσίδη, ο οποίος κατηγορεί τον τότε πανίσχυρο Χ. Κίσινγκερ ως «εγκληματία πολέμου». Παράλληλα, εξαίρει τον γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο της Κύπρου και ζητάει από τις ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία για μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, η οποία θα είναι προς όφελος των συμφερόντων του νησιού, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, και υπέρ της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ταραγμένη Μέση Ανατολή. «Είναι θεμελιώδης η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, σήμερα σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, με διοργάνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Ρωσσίδης κατηγόρησε τον Χ. Κίσινγκερ ότι ενθάρρυνε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και ότι ενθάρρυνε την τουρκική εισβολή, καλώντας τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να ζητήσει την αναβολή της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο να συναντηθεί με τον Σαμψών, διέρρευσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναγνώριζε το νέο καθεστώς στην Κύπρο και στη συνέχεια διέρρευσε ότι ενόψει της νέας κατάστασης πρέπει να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι στο νησί, διευκολύνοντας τη δεύτερη εισβολή, τον Αύγουστο του 1974.

Ο κ. Ρωσσίδης τόνισε τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη παλαιότερη παρομοίωση της Κύπρου με «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», τον αυξημένο οικονομικό της ρόλο, λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων αλλά και τον πολιτικό της ρόλο, ως «παράδειγμα δημοκρατίας» στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

«Πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, αξιοποιώντας το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και τώρα έχουμε το εβραϊκό λόμπι με το μέρος μας»

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί μη σταθερός σύμμαχος, «κράτος-τυχοδιώκτης» όπως είπε αμέσως μετά στο βήμα ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής ερμηνεύοντας το βιβλίο του Ευγένιου Ρωσσίδη, και προσθέτοντας ότι είναι μύθος η «γεωπολιτικά ζωτική» Τουρκία, λόγω της «διαχρονικής αμφιθυμίας» που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χώρα.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο AHI, του οποίου ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε επί πολλά χρόνια πρόεδρος, «έκανε τεράστια προσπάθεια για να επιβληθεί στη συνέχεια εμπάργκο» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ο ίδιος, ενώ ο νυν εκτελεστικός πρόεδρος Νίκος Λαρυγκάκης, υπενθύμισε ότι κύριος λόγος ίδρυσης του AHI ήταν η επανόρθωση της κατάστασης στην Κύπρο, για την οποία συνεχίζει να αγωνίζεται, καθώς και για την προάσπιση των ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων.

Στους δύο πρώτους τόμους των απομνημονευμάτων του, ο Χένρι Κίσινγκερ αφιερώνει μόλις έξι σελίδες για την Κύπρο, στον τρίτο τόμο που ακολούθησε λέει «ψέματα», σύμφωνα με τον Ευγένιο Ρωσσίδη, ενώ ο συντονιστής της συζήτησης Αλέξης Παπαχελάς μίλησε για «ένοχη σιωπή».

«Δεν έχει μιλήσει ποτέ ανοιχτά για την Κύπρο», είπε και ο μελετητής του Κυπριακού και συμπαρουσιαστής του βιβλίου Κώστας Καρράς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αγκάλιασε τις διαπραγματεύσεις με τη θέρμη που χρειάζονται, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η Κύπρος να υποχωρήσει στην παραμονή των στρατευμάτων και στα κοιτάσματα που υπάρχουν στην ΑΟΖ.

Για τον ρόλο της Βρετανίας, είπε ότι δεν είχε εμπλοκή στην πρώτη εισβολή, ενώ προσπάθησε να αποτρέψει τη δεύτερη. Ο Ευγ. Ρωσσίδης σημείωσε, ωστόσο, ότι ως εγγυήτρια δύναμη έπρεπε να διακόψει τη βοήθεια προς την Τουρκία.

«Να υπάρξει επένδυση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να κάνουμε καλύτερο αγώνα» είπε ο κ. Λαρυγκάκης, αναφερόμενος στον ρόλο του AHI, αλλά και στην πολύ μεθοδική προσπάθεια της Τουρκίας να προωθεί με λόμπι και think tanks τα συμφέροντά της. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, αξιοποιώντας το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και τώρα έχουμε το εβραϊκό λόμπι με το μέρος μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: ayellowguard.blogspot.gr

Tags: 1974ΗΠΑΙΣΤΟΡΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Related Posts

Μητσοτάκης - ΚΙΜΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ

«ΚΙΜΩΝ»: Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα – Συνάντηση και με τους πιλότους των F-16 [pics, vid]

09/03/2026 - 18:08
Κύπρος - Μακρόν - Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης
ΚΥΠΡΟΣ

Μακρόν: Η Γαλλία σχεδιάζει «αμυντική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ – Οι κοινές δηλώσεις με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στην Κύπρο [vid]

09/03/2026 - 15:05
Μητσοτάκης - Κύπρος
ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Στην Πάφο ο πρωθυπουργός – Συνάντηση με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

09/03/2026 - 13:32

Διαβάστε Επίσης

CENTCOM: Νεκρά και τα έξι μέλη του πληρώματος του KC-135 που συνετρίβη στο Ιράκ

Τεχεράνη: Μία νεκρή από βομβαρδισμό κοντά σε συγκέντρωση για την Ημέρα Αλ Κοντς – Παρών και ο πρόεδρος Πεζεσκιάν [vids]

Storm Shadow: Η Ρωσία εγκαλεί Βρετανία και Γαλλία για την χρήση του πυραύλου από την Ουκρανία

USS Abraham Lincoln: Βολές με Hellfire από MH-60 εναντίον ιρανικού πλοίου που επιχείρησε να πλησιάσει το αεροπλανοφόρο

Ιράκ: Από ιρανικό drone Shahed σκοτώθηκε ο Γάλλος στρατιώτης στην Αρμπίλ – Ακόμη 7 τραυματίστηκαν

Αμερικανικό αντιτορπιλικό αναχαίτισε με SM-3 τον ιρανικό πύραυλο που στόχευε την βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Ισραήλ: Εντυπωσιακή αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου πάνω από σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας [vid]

Στρατηγός Κέιν: Το πυροβολικό των ΗΠΑ έγραψε ιστορία – Για πρώτη φορά βύθισε υποβρύχιο με ATACMS

Top News

Pickaxe Μοuntain: Το πυρηνικό οχυρό του Ιράν 100 μέτρα κάτω από τη Γη που δεν αγγίζουν οι βόμβες

Δήμητρα Κατσαφάδου: Τάμα μου είναι να τα δώσω όλα για τον κόσμο και θα το δείτε, δεσμεύομαι δημόσια

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τον καυγά της στη Βουλή με τους Μαρκόπουλο και Λαζαρίδη: «Με λέει γυμνοσάλιαγκα», «Τραμπούκοι»

«Η Ιωάννα Τούνη καλά που δεν έβαλε live υπέρηχο εγκεφάλου, δε θα έδειχνε τίποτα», είπε η Χαρά Τσιώλη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert