Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Κλείνουν" Σχολή Ναυτικών Δοκίμων - ΣΜΥΝ; Τι δείχνουν οι αριθμοί εισαχθέντων της διετίας

13.06.2014 | 00:01
Μια ανησυχητική διαπίστωση προκύπτει από τον αριθμό των εισαχθέντων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Η διαπίστωση αφορά στον αριθμό των εισαχθέντων στην Ναυτικών Δοκίμων αλλά και στη ΣΜΥΝ. 23 μάχιμοι και 11 μηχανικοί  θα εισαχθούν στη ΣΝΔ ! Είναι η δευτερη συνεχόμενη χρονιά που εισάγονται τόσο λίγοι και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι θα βγάζουν το Στόλο στο Αιγαίο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Απευθυνθήκαμε σε απόστρατο του ΠΝ ο οποίος είχε εντοπίσει το θέμα . Η “μίνι” μελέτη που μας έστειλε έχει ενδιαφέρον και εγείρει ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν :Ο αριθμός εισακτέων σε ΣΝΔ και ΣΜΥΝ είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τις άλλες Σχολές και τις πραγματικές αναγκές του ΠΝ
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό της ηγεσίας του Όπλου να μην "απαιτήσει" περισσότερους εισαχθέντες, όταν για παράδειγμα το 
ΛΣ & ΛΣ-ΑΚΤ παίρνει εκτός πανελλαδικών πλέον των 500 ατόμων κάθε χρόνο.

Μπορεί οι αριθμοί της Διεύθυνσης Οργάνωσης του ΓΕΝ να δείχνουν άλλα πράγματα στους Επιτελείς αλλά όπως προείπαμε η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Κατά τη διαρκεία της προπαίδευσης και εκπαίδευσης υπάρχουν αποχωρούντες που δεν αναπληρώνονται από επιλαχόντες!!
Τρανό παράδειγμα, πέρυσι απο τους 23 της κατηγορίας Μαχίμου εισαχθέντες απεχώρησαν 4!!! 
Στην ΣΜΥΝ τώρα που κατά τα λεγόμενα όλων είναι η ραχοκοκκαλιά του ΠΝ τα δύο τελευταία χρόνια εισάγει 75 μαθητές κατ' έτος έχοντας κι αυτή η Σχολή απώλειες λόγω αποχωρήσεων χωρίς αντικατάσταση. 
Το 2012 πήρε 105 μαθητές και πριν το 2011 έπαιρνε από 130 έως 150 μαθητές.

Οι ειδικότητες των Δοκίμων Υπαξιωματικών της ΣΜΥΝ κατανέμονται σε τέσσερα Πεδία γνωστικών αντικειμένων: Πρώτο (Α΄), Δεύτερο (Β΄), Τρίτο (Γ΄) και Τέταρτο (Δ΄) τα οποία περιλαμβάνουν τις παρακάτω ειδικότητες:
α. Πεδίο Α΄:  Διοίκησης και Διαχείρισης:
    Διαχειριστής
β. Πεδίο Β΄ : Ναυτικών Επιχειρήσεων:
   Αρμενιστής ,  Επιχειρήσεων / Επικοινωνιών.
γ. Πεδίο Γ΄ : Ναυτικών Όπλων:
   Τεχνικός Όπλων.
δ. Πεδίο Δ΄ : Τεχνολογικών Εφαρμογών:
   Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Μηχανολογικών Συστημάτων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Ηλεκτρονικός Υπολογιστών και Δικτύων.


Όπως βλέπουμε από τον πίνακα των ειδικοτήτων της ΣΜΥΝ φέτος, στο πεδίο γνωστικών αντικειμένων Β που είναι οι άκρως επιχειρησιακές ειδικότητες (Γεφύρας, Καταστρώματος, Επιχειρήσεων και Επικοινωνιών) δεν παίρνει ΚΑΝΕΝΑΝ. Είναι προγραμματισμός αυτός;
Λαμβανομένου υπόψη ότι η τελευταία πρόσληψη Εθελοντών Μακράς Θητείας έγινε το 2000 των οποίων η ηλικία είναι πάνω από 35 ετών και η τελευταία πρόσληψη σε ΕΠΟΠ έγινε το 2010 από τους οποίους έχουν απολυθεί μεγάλος αριθμός, θα μιλάμε σε λίγο για ένα γηρασμένο Στόλο όχι μόνο στο υλικό, αλλά και σε έμψυχο δυναμικό. 
Αν αυτό δεν είναι κατάντια για το ΠΝ τότε σίγουρα πάμε για απαξίωση και σημαντική μείωση του Στόλου με ότι συνεπάγεται.

Μπορεί να εξηγήσει ο Α/ΓΕΝ στην Πολιτική Ηγεσία ότι τα Πολεμικά Πλοία είναι αυτόνομες μονάδες  με συγκεκριμένο προσωπικό άκρως εκπαιδευμένο που πρέπει να έχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση χωρίς εκπτώσεις και απαλλαγμένο από έξωθεν παρεμβάσεις (ρουσφέτια) ;

Τα Πολεμικά Πλοία και τα πληρώματά τους δεν είναι στρατόπεδα σπαρμένα ανά την επικράτεια ανάλογα με τα μικροκομματικά συμφέροντα των πολιτικών και των τοπικών κοινωνιών, όπου μπορούν στο πλαίσιο μιας πραγματικής αναδιάρθρωσης του ΣΞ να περιοριστούν και να συγχωνευθούν.

Ο Ελληνικός Στόλος αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ναυτικής μας ισχύος και αποτελεί μέσο αποτροπής κάθε κακόβουλης ενέργειας και προασπίσεως των εθνικών συμφερόντων, καλείται όπως πάντα σε συνεχή επαγρύπνηση με σκοπό: 

• Να συμβάλει στην εξασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.
• Να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις Ελληνικές θάλασσες.
• Να διατηρήσει ανοικτές τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας και εμπορίου.
• Να συμβάλει στην διατήρηση του υψηλού ηθικού του εκτεταμένου παράκτιου και νησιωτικού πληθυσμού δια της επιδείξεως της Σημαίας.
• Να συμμετάσχει στο κοινωνικό έργο του Κράτους σε περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά φαινόμενα ή άλλων απρόβλεπτων περιστάσεων.
• Να συνεισφέρει σε άλλους φορείς κατά την ειρήνη σε θέματα έρευνας - διάσωσης

Tο Πολεμικό Ναυτικό για να μπορέσει να φέρει σε πέρας την αποστολή του, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαθέτει διάφορους τύπους πλοίων. 
Η ανάγκη της ύπαρξης των διαφόρων τύπων υπαγορεύεται από την πολυπλοκότητα που παρουσιάζει σήμερα ο αγώνας στη θάλασσα.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω δεν εξασφαλίζονται με μειωμένο και ανισοκατανεμημένο Ανθρώπινο Δυναμικό και με μειωμένης σε αριθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας Πολεμικά Πλοία.

Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν από το Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα από τις Ένοπλες Δυνάμεις".

Διαβάστε ακόμη:

"ΠΩΛΕΙΤΑΙ" στους Λίβυους η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων! Τι συμφωνία θέλουμε να υπογράψουμε!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ