Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Σεράγεβο η Χίλαρι Κλίντον

29.10.2012 | 22:07
Η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, έφτασε απόψε στο Σαράγεβο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα Βαλκάνια που θα την οδηγήσει επίσης στην Σερβία, το Κόσοβο, την Κροατία και την Αλβανία, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Η Κλίντον, που θα συνοδεύεται σε ένα μέρος του ταξιδιού της από την αρχηγό της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θα ζητήσει από τα έθνη που προέκυψαν από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τα φέρουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη η Κλίντον και η Άστον θα συναντηθούν με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας σε αυτή τη χώρα που σπαρασσόταν από τον πόλεμο την περίοδο 1992-1995.
Στη Βοσνία, οι κυρίες Κλίντον και Άστον θα επιμείνουν στην "ακλόνητη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας προς την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον", δήλωσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

"Είμαστε απογοητευμένοι από τους ηγέτες της Βοσνίας", υπογράμμισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, τασσόμενος υπέρ μιας "ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", υπό τον όρο όμως ότι "δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση το Ντέιτον και οι κεντρικοί θεσμοί".

Στο Βελιγράδι την Τρίτη το απόγευμα Κλίντον και Άστον θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, για να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν το διάλογο με την Πρίστινα. Η Σερβία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Οι κυρίες Κλίντον και Άστον θα έχουν συναντήσεις με τους ηγέτες του Κοσόβου την Τετάρτη.
Η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στη συνέχεια μόνη της στην Κροατία, "χώρα πρότυπο" των Βαλκανίων που καλείται να ενταχθεί στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, και θα ολοκληρώσει την περιοδεία της την Πέμπτη στην Αλβανία. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ