Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομπάνι: Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και οι επικρίσεις Ερντογάν

31.10.2014 | 16:41
Η Κομπάνι, μια κυρίως κουρδική πόλη, η οποία πολιορκείται επί 40 ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δοκιμασίας, για πολλούς αναλυτές, της ικανότητας του διεθνούς συνασπισμού να σταματήσουν την προέλαση του ΙΚ: οι αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται εδώ κι εβδομάδες μέχρι τώρα αποτυγχάνουν να σπάσουν τον κλοιό των τζιχαντιστών γύρω από την πόλη.

Οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Κομπάνι σήμερα είχαν κατά τα φαινόμενα στόχο να ανοίξουν τον δρόμο για να περάσουν οι δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά από τη γειτονική Τουρκία και να φθάσουν στην πόλη, , η οποία είναι επίσης γνωστή με το αραβικό της όνομα, Άιν αλ Άραμπ.

Οι πολεμιστές που υπερασπίζονται την Κομπάνι έναντι των πολύ βαρύτερα οπλισμένων μαχητών του ΙΚ προσέβλεπαν στην άφιξη των Πεσμεργκά, καθώς χρειάζονται άμεσα βαρύ οπλισμό —πυροβολικό, πολυβόλα— για να αντιστρέψουν την κατάσταση επί του πεδίου.
Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν ανασχέσει το "πρωτοφανές" κύμα των ξένων μαχητών που πηγαίνουν στη χώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών

Μια εμπροσθοφυλακή περίπου 10 Πεσμεργκά μπήκε χθες για λίγη ώρα στην Κομπάνι για να συζητήσει μια κοινή στρατηγική με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας, η οποία υπερασπίζεται την πόλη. Η συνολική δύναμη των Πεσμεργκά, που αποτελείται από περίπου 150 άνδρες, ετοιμάζεται για να αναπτυχθεί.

«Τις τελευταίες 15 ημέρες το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται προσπαθώντας να πάρει τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος, μεταξύ άλλων και με αυτοκίνητα-βόμβες. Αλλά αντιστεκόμαστε», δήλωσε ο Ενβέρ Μουσλίμ, ένας αξιωματούχος στην Κομπάνι. «Όταν περάσει η αυτοκινητοπομπή των Πεσμεργκά, αεροσκάφη των ΗΠΑ θα κάνουν υπέρπτηση (σ.σ. παρέχοντάς τους αεροπορική κάλυψη εκ του σύνεγγυς)... και θα πετούν επίσης πάνω από την Κομπάνι».

Εξάλλου περίπου 200 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) μπήκαν επίσης στο Κομπάνι από την Τουρκία για να πάρουν μέρος στη μάχη εναντίον του ΙΚ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του, τουλάχιστον 21 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένου ενός Δανού τζιχαντιστή.

Πάντως, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν ανασχέσει το "πρωτοφανές" κύμα των ξένων μαχητών που πηγαίνουν στη χώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών (Διαβάστε το άρθρο εδώ...)


Η Κεντρική Διοίκηση (Central Command, ή CentCom) είχε ανακοινώσει χθες ότι προχώρησε σε 10 πλήγματα κοντά στην Κομπάνι από την προηγουμένη, στοχοθετώντας δύο μικρές μονάδες τζιχαντιστών, καταστρέφοντας επτά θέσεις και δύο κτίρια. Ερντογάν: «Γιατί στο Κομπάνι και όχι σε πόλεις όπως η Ιντλίμπ, η Χάμα ή η Χομς; ... την ώρα μάλιστα που η ιρακινή επικράτεια ελέγχεται κατά το 40% από το Ισλαμικό Κράτος;»


Ο διεθνής συνασπισμός δίνει υπερβολική προσοχή στην πόλη Κομπάνι, δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε σήμερα ότι πιστεύει πως ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επικεντρώνεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τη χώρα του, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή του και σε άλλες περιοχές.

«Γιατί στο Κομπάνι και όχι σε πόλεις όπως η Ιντλίμπ, η Χάμα ή η Χομς; ... την ώρα μάλιστα που η ιρακινή επικράτεια ελέγχεται κατά το 40% από το Ισλαμικό Κράτος;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Υπάρχουν μόνον 2.000 μαχητές στην Κομπάνι, είναι δύσκολο να καταλάβω αυτήν την προσέγγιση. Γιατί ο συνασπισμός δεν έχει αναλάβει δράση σε άλλες περιοχές;», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Δείτε το τελευταία στρατιωτικά βίντεο των αεροπορικών επιδρομών που δημοσίευσε η Centcom:
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφιών: CENTCOM

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ