Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινά γυμνάσια Τουρκίας-Κατάρ σε μια επίδειξη συμμαχικού πνεύματος

07.08.2017 | 17:12
Τμήματα των ένοπλων δυνάμεων του Κατάρ διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια με στρατεύματα της Τουρκίας σήμερα, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στη Ντόχα, σε μια επίδειξη της διμερούς συμμαχίας, δύο μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση ανάμεσα σε πολλά αραβικά κράτη και το Eμιράτο το οποίο δέχεται σφοδρές επικρίσεις διότι φέρεται να υποστηρίζει «την τρομοκρατία». Τα γυμνάσια αυτά είχαν στόχο να προετοιμάσουν τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ για να προασπίσουν «ζωτικής σημασίας οικονομικές εγκαταστάσεις, στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις και υποδομές», διευκρίνισε η κρατική εφημερίδα αλ Σαρκ.

Η τουρκική Eθνοσυνέλευση ενέκρινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την 7η Ιουνίου έναν νόμο που προβλέπει την ανάπτυξη εκατοντάδων Tούρκων στρατιωτικών σε μια βάση στο Κατάρ —η οποία ιδρύθηκε βάσει μιας διμερούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη το 2014— σε ένδειξη υποστήριξης προς το Κατάρ, το οποίο αποτελεί εξάλλου την έδρα της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει 3.000 άνδρες του Στρατού Ξηράς στη βάση αυτή, που θα αποτελέσει τόπο κοινών γυμνασίων αλλά και υποστήριξης αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας στάθηκε στο πλευρό του Κατάρ όταν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι που η Ντόχα αρνείται, και διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις και κάθε συγκοινωνιακή και αεροπορική σύνδεση. Τα κράτη αυτά αξιώνουν το Κατάρ να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση, να περιστείλει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά και να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Όμως η Τουρκία και το Κατάρ διατηρούν ιδεολογικούς δεσμούς. Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία έχει τις ρίζες του στο πολιτικό ισλάμ και είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιας παράταξης που οι αντίπαλοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. 

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters) 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ