Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Κοκοράκι" ο Ερντογάν επιστρέφει βραβείο στο Αμερικανο- Εβραϊκό Συμβούλιο

31.07.2014 | 00:19
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εικόνα του στο εσωτερικό της χώρας ενόψει των Προεδρικών εκλογών στις 10 Αυγούστου, ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ Τ. Ερντογάν με επιστολή  στο Αμερικανο-Εβραϊκό Συμβούλιο (AJC), διεμήνυσε ότι  «ευχαρίστως» θα επιστρέψει το βραβείο ανδρείας (Profile of Courage) που του είχε απονεμηθεί από την Οργάνωση αυτή για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και τη συμβολή του για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Σχετική επιστολή έστειλε  ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, κ. Σερντάρ Κιλίτς (S.Kılıç), ''ανταποκρινόμενος'' στην ανοιχτή επιστολή -ανακοίνωση του  Αμερικανο-Εβραϊκού Συμβουλίου στις 24 Ιουλίου με την οποία είχε ζητήσει την επιστροφή του βραβείου του Ερντογάν επειδή εξαπολύει «επικίνδυνη ρητορική» και «υποκινεί βιαιότητες εναντίον του εβραϊκού λαού», όπως έγραψε η Hurriyet Daily News. 

Η επιστολή ανέφερε ότι η στάση του κ. Ερντογάν στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση για  μια λύση δύο κρατών με ειρηνικά μέσα, καθώς και έμφαση στην εξασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία, παρέμεινε τόσο ισχυρή όσο ποτέ. 

"Ωστόσο,δεν θα πρέπει να αναμένεται  [ ο Ερντογάν] να κάνει τα στραβά μάτια στις πολιτικές της κατοχής, αποκλεισμού και της καταστροφής που εφαρμόζει  η ισραηλινή κυβέρνηση κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η αδιάκριτη δολοφονία περισσότερων από 1.000 αθώους πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, και ο βομβαρδισμός των νοσοκομείων και των σχολείων του ΟΗΕ κατά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γάζα αποτελούν σοβαρή παραβίαση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου, αλλά και το πιο θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών '' αναφέρεται στην επιστολή

"Οι προσπάθειες για να εμφανιστεί η νόμιμη κριτική του Πρωθυπουργού Ερντογάν στις επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον αμάχων, ως εκφράσεις αντισημιτισμού είναι προφανής στρέβλωση και μια προσπάθεια να καλύψουν τις ιστορικές αδικίες της ισραηλινής κυβέρνησης. Θα πρέπει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει δημοσίως σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ο αντισημιτισμός είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ", ανέφερε επίσης η επιστολή. 

Ο κ. Kılıç κάλεσε την οργάνωση AJC να καταδικάσουν δημοσίως τις «πολιτικές ισραηλινής κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει δημόσια κατακραυγή σε όλο τον κόσμο και οδήγησε σε διαμαρτυρίες  εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών των εβραϊκών κοινοτήτων".

Πως εξηγείται η ''σθεναρή''  κίνηση Ερντογάν

Η ''σθεναρή''  αυτή κίνηση του Ερντογάν εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, εκτός από  προεκλογική τακτική και από το ότι τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί δείχνουν μια διπλοπροσωπία στην στάση του : Από την μια ''κλαίει και οδύρεται'' για την στάση του Ισραήλ κατά της Γάζας και από την άλλη χαϊδεύει και υποθάλπει το τουρκο-ισραηλινό εμποριο που παρουσιάζει μάλιστα αύξηση τα τελευταία χρόνια, ο γιος του φέρεται να μεταφέρει καύσιμα στο Ισραήλ για τα F-16 και τα ραντάρ της Τουρκίας δίνουν μέσω ΝΑΤΟ εικόνα στο Τελ Αβίβ...

Έτσι με την ανώδυνη  αυτή  κίνηση αυτή εμφανίζεται δήθεν σκληρός... 

Το βραβείο ανδρείας (Profile of Courage) είχε απονείμει στον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν  το 2004 (φωτογραφία) για τις προσπάθειές που κατέβαλε για την καταπολέμηση  της τρομοκρατίας και την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού.Τις προάλλες  το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο  (American Jewish Congress- AJC) το ζήτησε πίσω με επιστολή του.
«Μέσα σε μια 10ετία έχετε μετατραπεί, κατά κοινή ομολογία, στον πιο μοχθηρό αντι-ισραηλινό ηγέτη του κόσμου,  εξαπολύεται επικίνδυνη ρητορική για πολιτικό όφελος και προτρέπεται τον τουρκικό λαό σε πράξεις βίας εναντίον του εβραϊκού λαού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή της AJC.
Πριν από λίγες ημέρες   ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε επισημάνει  προς τον κ.Ερντογάν να «επιδείξει ανδρισμό και να επιστρέψει το βραβείο. Αφαιρέστε το σήμα από το λαιμό σας και επιστρέψτε το». 


Διαβάστε ακόμη:


Παίρνουν πίσω την "ανδρεία" του Ερντογάν οι Εβραίοι των ΗΠΑ!
ΗΠΑ - Τουρκία: Που έχουν "παγώσει" οι σχέσεις τους


Ο γιός του Τούρκου που χάθηκε στο Αιγαίο το 1996 με F 16 γίνεται πιλότος!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ