Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφώνεται η ένταση στα Βαλκάνια - Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας

28.04.2017 | 12:15
Μετα την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη και την σιγή ιχθύος που ακολούθησε οι ψίθυροι όσο αφορά αυτα που μπορεί να συζητήθηκαν αυξήθηκαν έντονα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν οτι στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και το θέμα των Σκοπίων και της γειτονικής Αλβανίας το οποίο κορυφώνεται έντονα τους τελευταίους μήνες.

Με όσα τρέχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων αλλά και με την αυξημένη κινητικότητα στην Τουρκία πριν και μετά το δημοψήφισμα κανείς δε μπορεί να αρνηθεί οτι αυτα πάνε μαζί. Άλλωστε στα τρία ανοιχτά μετωπα που έχει η Ελλάδα - Κυπριακό και σχέσεις με Τουρκία και Αλβανία - η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ιεραρχήσει τις επιδιώξεις της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να θέσει προτεραιότητες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απο την πλευρά του δήλωσε σήμερα την ανησυχία του για τις εξελίξεις και την "διάθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης"

Εθνικιστές διαδηλωτές, οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν χθες στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.
Όλα δείχνουν ότι η ένταση μπορεί να ξεσπάσει και πάλι ανά πάσα στιγμή. Η Βουλή στα Σκόπια παραμένει κυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις

Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή ειναι ισχυρός καθώς οι σχέσεις που επιδιώκει με την Αλβανία δεν ειναι κάποιο μυστικό,μάλιστα πριν λίγο καιρό οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χάρισαν στον αλβανικό Στρατό 27 στρατιωτικά οχήματα.

Δημοσίευμα της daily Informer αναφέρει οτι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν λάβει διαταγές από τον Ερντογάν να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν τους Αλβανούς στα Βαλκάνια για πόλεμο ενάντια στη Σερβία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο. 

Εδώ και έξι μήνες η Τουρκία φαίνεται ότι ετοιμάζει να εδραιώσει τον έλεγχο της στα Βαλκάνια χρησιμοποιώντας τους Αλβανούς για τα σχέδια της. Σχεδιάζεται επίθεση στα Βόρεια του Κοσόβου,τη βόρεια Σερβία αλλά και βορειοδυτικά των Σκοπίων όπως επίσης και βόρεια του Μαυροβουνίου. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται  ότι συντονίζουν όλες τις ενέργειες τους από την Πρίστινα.

Επίσης η Τουρκία έχει στείλει αντιαρματικά βλήματα στο Κόσοβο για τις ανάγκες του σκοπού αυτού, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί τον διάσημο Αλβανοελβετό έμπορο ναρκωτικών Bexhet Pacoli, ο οποίος αξίζει πάνω απο 3 δισεκατομμύρια ευρώ... 

Τόσο ο Έντι Ραμά πρωθυπουργος της Αλβανίας όσο ο Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσόβου δηλώνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να ενώσουν τα εδάφη τους - Ή τώρα ή ποτέ υποστηρίζουν -.  Το ΝΑΤΟ και οι Βρυξέλλες παραδόξως δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε ότι δήλωσαν οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία προσπαθεί να μειώσει την επιρροή του Χριστιανισμού στα Βαλκάνια και προσπαθεί να επηρεάσει το μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής, τον οποίο και επιθυμεί να επεκτείνει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η CIA αλλά και ο Ερντογάν παίζουν μαζί το ίδιο παιχνίδι εις βάρος του πληθυσμού των μουσουλμάνων Σούνι που υπάρχει στην περιοχή. 

Το θέμα που ανακύπτει είναι το εξής: Αφενός η CIA και αφετέρου ο Ερντογάν δεν μπορούν να γνωρίζουν που και πότε μπορεί να ξεσπάσει αναταραχή και τι έκταση θα λάβει. Θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο Σουνιτικό Χαλιφάτο το οποίο και θα ελέγχουν ή αυτό που ήδη έχουν θα μειωθεί δραματικά;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ