Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Nα πουν τα κόμματα που κυβέρνησαν γιατί τώρα άλλαξαν θέση

24.01.2018 | 16:15
"Κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που εκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις. Γραπτά διαπραγματεύσεων τους υπάρχουν. Να εξηγήσουν γιατί και πώς θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος" έγραψε σήμερα 24.1.2018 ο Υπουργός Εξωτετερικών Νίκος Κοτζιάς σε άναρτηση του στο Twitter. 

Aξίζει να τονίσουμε ότι η ανάρτηση έγινε μετά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση συμφωνίας με την Κολομβία, η οποία εξελίχθηκε σε ένα κοινοβουλευτικό πεδίο βολών για τοποθετήσεις με υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και βουλευτών σχετικά με το Μακεδονικό, καθώς ήταν η πρώτη οργανωμένη νομοθετική συζήτηση μετά από το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε σήμερα ως ακραία εθνική την θέση άρνησης σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπών. Ακόμα ο υπογράμμισε ότι  η θέση της κυβέρνησης είναι η σύνθετη ονομασία που θα επιτρέπει την πλήρη διάκριση της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το άλλο κράτος, αλλά και την πλήρη απάλειψη του αλυτρωτισμού. Περισσότερα για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ΕΔΩ. 

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός

Σημειώνεται ότι σήμερα στο περιθώριο των σημερινών εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Αλέξης Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ. Πριν από τη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» («Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο»), στις 13:30.

Διαβάστε επίσης: Σκόπια: Πρόοδος προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ


Το tweet του κ.Κοτζιά


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ