Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοτζιάς: Η ASEM χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης

15.07.2016 | 12:09
Πρώτη ενημέρωση : 12:09:24

Τελευταία ενημέρωση : 13:17:04


Την ανάγκη ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης, μιας πιο δομημένης ατζέντας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της 11ης Συνόδου Κορυφής χωρών Ευρώπης-Ασίας (ASEM), στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας.

«Η Ελλάδα είναι υπερήφανη που έχει συνδεθεί στενά με την εδραίωση της πρωτοβουλίας ASEM όταν ασκούσε την Προεδρία της ΕΕ το 1994», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι η ASEM επί δύο δεκαετίες έπαιξε έναν ρόλο-κλειδί ενώνοντας την Ασία και την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, πως τώρα, για το μέλλον της ASEM «χρειάζεται μία σε βάθος συζήτηση για τα σοβαρά θέματα, μεγαλύτερη έμφαση σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κινητικότητα και η συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο ηπείρων» και κυρίως ένα «ξεκάθαρο σχέδιο δράσης , που θα περιγράφει με σαφήνεια τους τομείς - κλειδιά για το διάλογο και τις κοινές πρωτοβουλίες Ασίας-Ευρώπης».

Ο υπουργός Εξωτερικών αρχίζοντας την ομιλία του εξέφρασε πρωτίστως την αλληλεγγύη του στον λαό της Γαλλίας και την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς το λαό και την κυβέρνηση της Μογγολίας για τη φιλοξενία τους. 

Ακόμα ο κ.Νίκος Κοτζιάς τονισε τη μεγάλη ώθηση που μπορεί να προσδώσει ο πολιτισμός στη συνδεσιμότητα Ευρώπης-Ασίας, πέρα από την οικονομική.

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι μία σημαντική πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς «ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και είναι ταυτόχρονα μία έξυπνη και ήπια ισχύς». Κατέθεσε, δε, την πρότασή του, να ορίζεται από κοινού κάθε χρόνο και στην ASEM μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Ασία και μία στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στη Σύνοδο ASEM πέρα από το  μέλλον της συνεργασίας ASEM είναι και  η ενίσχυση των τριών πυλώνων αυτής, του πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ