Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κοτζιάς: H Ρηματική διακοίνωση στον τούρκο πρέσβη για τους Έλληνες στρατιωτικούς

06.03.2018 | 22:13
Άγνωστο παραμένει το πότε θα επιλυθεί το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο, σύμφωνα με όλα όσα αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι σε κατ'ιδίαν συζητήσεις ότι οι βουλευτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση, ενώ ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Ελληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.
Από την πλευρά της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίαζε πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας με Αγκυρα, όπως είχε ειπωθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν» κάνοντας αναφορά στα δύο περιστατικά στα Ιμια και σε αυτό του Εβρου.

«Που είναι αυτοί οι δίαυλοι;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε «δεν λειτούργησαν αυτοί οι δίαυλοι, δύο φορές στα Ίμια και δεν λειτούργησαν και στο θέμα των δύο στρατιωτικών». Οι εξελίξεις αυτές, είπε επίσης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, «επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη εκείνη δεν βοήθησε, δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τις δηλητηρίασε και τις τραυμάτισε. Όλα άλλωστε τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνη την επίσκεψη το επιβεβαιώνουν».

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι άργησε πέντε μέρες να κάνει δήλωση σε ένα τόσο μείζον ζήτημα. «Αρχίζει να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία. Αυτό συνέβη με τους Γερμανούς, συνέβη με τις ΗΠΑ, συνέβη με τους Ολλανδούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια μεταλλασσόμενη πρακτική ομηρίας που γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη ενημέρωση, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για το επεισόδιο με τους δύο στρατιωτικούς. Οπως παρατήρησε, σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος και με το στράτευμα και με διπλωματικές πηγές όσα του ελέχθησαν ήταν σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ότι δηλαδή, το θέμα θα λυθεί σύντομα. «Το θέμα όμως δεν λύθηκε σύντομα. Εμείς δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, όμως πέρασαν πέντε ημέρες, τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα από αυτά που εκτιμούσε η κυβέρνηση, και αυτό ήταν κάτι που υπογραμμίσαμε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πάντως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Κοτζιάς δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις διαρροές και ανέφερε: «Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Το λέω για αυτούς που σας ενημέρωσαν ενώ μέσα δεν μίλησαν».
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Νίκο Κοτζιά που αφορούν τις εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ακόμα, σύμφωνα με άλλα αναδημοσιεύματα ο κ. Κοτζιάς φέρεται να διαψεύδει ότι έκανε αυτή τη δήλωση ότι δηλαδή παραμένει άγνωστο το πότε θα επιλυθεί το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κύριος Κοτζιάς είπε εξερχόμενος της Επιτροπής: "Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή".  Με πληροφορίες από Καθημερινή 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ