Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Κοτζιάς: Η στιγμή που ενημερώθηκε για την κανονιοφόρο «Αρματωλός»

04.05.2018 | 18:31
Στο περιστατικό με την κανονιοφόρο "Αρματωλός" και το τουρκικό εμπορικό πλοίο, ανοιχτά της Λέσβου, αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός εξωτερικών σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην κανονιοφόρο «Αρματωλός», λέγοντας πως » δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν ατύχημα ή όχι».

Και πρόσθεσε: «Με ξύπνησαν στις 4.40 τα ξημερώματα και από τότε έδινα οδηγίες», επισημαίνοντας πως «το τουρκικό εμπορικό πλοίο δεν έμεινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο». 

Aπό την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τις 5 το πρωί, για να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες. Ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το νέο σοβαρό επεισόδιο.

To χρονικό 

Υπενθυμίζεται ότι ο συναγερμός σήμανε στις τέσσερις τα ξημερώματα στο Αιγαίο όταν ένα εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία συγκρούστηκε με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Λέσβου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν άλλες μονάδες, ωστόσο φαίνεται ότι το πολεμικό δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αντιμέτωπη με το δικαστικό "κυνήγι' της Ελλάδας θα βρεθούν η πλοιοκτήτρια εταιρεία και το πλήρωμα του τουρκικού εμπορικού πλοίου “Karmate”.

Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Πενταγωγώνου έχουν ήδη γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων βάσει του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Άλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert το τουρκικό πλήρωμα δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις ηχητικές προειδοποιήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού λίγο πριν την επακούμβηση. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ