Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κοτζιάς: “Πιστεύουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό με τα Σκόπια”

23.03.2018 | 15:34
Πρώτη δημοσίευση: 2018-03-23 12:40:19
Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-23 15:34:19

“Πιστεύουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό.” δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τα στα Σκόπια κατά την διάρκεια της  συνέντευξης τύπου που πραγματοποιέιται  από κοινού με τον Υπουργό των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ αυτη την ώρα.


“Πιστεύω πολύ στο κοινό μας μέλλον”. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα που βρήκαμε ο Νικόλα και εγώ είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε: “Το εύκολο είναι στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Ωστόσο οι Υπουργοί Εξωτερικής πολιτικής οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που μακρόχρονα βοηθάει τη χώρα τους."

Επιπλέον είπε: “Πιστεύουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό.” Ακόμα πιστεύω πολύ στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε ότι υπάρχουν φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Σκόπια και Ελλάδα oι οποίες είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ ευχαρίστησε τον τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ για την πρόσκληση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ερωτηθείς ο κύριος Ντίμιτροφ σχετικά με το αν τα Σκόπια δέχονται την σύνθετη γεωγραφική ονομασία “Gorna Macedonia” αμετάφραστη είπε ότι συναντώνται δυσκολίες.

Όλα όσα δήλωσε ο Κοτζιάς:

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση, που να λαμβάνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ, μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του, δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πιστεύει πάρα πολύ στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία, που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής. «Εμείς θέλουμε» είπε, «έναν έντιμο συμβιβασμό», «όχι ένα σάπιο» από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) «μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές», χωρίς «να υπάρξει κάποιος χαμένος». Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι «σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στον νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι «το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική», αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις που είναι πολύ ακριβές. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, με την πρωτοβουλία των πρωθυπουργών τους, οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που ανεξάρτητα από τη μία ή την άλλη γνώμη, τη μία ή την άλλη μέρα, μακρόχρονα βοηθάει τη χώρα τους, σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για να έχει η Ελλάδα -βγαίνοντας σήμερα από την οικονομική της κρίση- «την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής και την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας.Με πληροφορίες από την τηλεόραση του SKAI, ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ