Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοτζιάς: Σημαντική η επικοινωνία με την Τουρκία

15.12.2017 | 11:56
 «Η αναβαθμισμένη Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε να καλεί και να συζητάει με τον οποιονδήποτε, ούτε να του απαντάει δημόσια αν χρειαστεί, ούτε να τον βάζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν μερικά χρόνια, που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως απαντώντας μια προς μία στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για τον λόγο και τη χρησιμότητα της επίσκεψης όσο και για το θέμα της προετοιμασίας της και βεβαίως τη στάση του κ. Ερντογάν στη Θράκη.

Ο N. Κοτζιάς απαρίθμησε τα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν, ανέφερε τα βήματα και τις επαφές της προετοιμασίας της, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε όσους επέλεξαν, όπως είπε, σκόπιμα να την υπονομεύσουν και να μην την αφήσουν να πετύχει, κάνοντας λόγο για "θέατρο" της αποτυχίας της επίσκεψης πριν ακόμη προσγειωθεί ο Τούρκος πρόεδρος, στην «ίδια λογική, έναντι οιουδήποτε πράττει αυτή η κυβέρνηση, που θέλει αδράνεια και ενοχλείται από την ενεργητική πολιτική».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που έχει αναβαθμίσει συνολικά τη χώρα μέσω και της εξωτερικής πολιτικής» είπε ο κ. Κοτζιάς. «Κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα» σημείωσε, αποσαφηνίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι κατά της αδράνειας και του νεοαπομονωτισμού.

Σχετικά με την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν ο κ. Κοτζιάς δήλωσε οτι "πρώτα κάναμε μια συμφωνία για τις διαδικασίες. Η συμφωνία για τις διαδικασίες τηρήθηκε, ιδιαίτερα στη Θράκη, από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης με μικρές αποκλίσεις. Η επίσκεψη Ερντογάν τώρα, δεν έχει καμία σχέση με τα παρατράγουδα που συνέβησαν το 2004. Το 2004, σας θυμίζω, ο Ερντογάν έκανε 4 ομιλίες στη Θράκη που δεν είχαν συμφωνηθεί."

Δεύτερον, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών "δεν έχουμε κανένα ζήτημα και ασφαλώς πρέπει να κάνουμε ξεκαθάρισμα των διαφωνιών μας με την Τουρκία. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι ενοχλούνται που έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία, ή γιατί τις λέμε και δημόσια; Αλλά ποιο είναι το πιο ουσιαστικό; Ότι υπήρξε μια μετακίνηση του κ. Ερντογάν. Δεν λέω σεισμική, αλλά υπήρξε μια μετακίνηση του κ. Ερντογάν, όσον αφορά τις θέσεις που εξέφρασε ερχόμενος στην Ελλάδα και φεύγοντας από την Ελλάδα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ότι, μετά από δυο μέρες παρουσίας στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν τοποθετήθηκε με διαφορετικό τρόπο".

Και τρίτον, "πέρα από την παρουσίαση των διαφορών, έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη θετικής ατζέντας. Η προώθηση της θετικής μας ατζέντας. Στη δομή που έχουμε κάνει στη Ρόδο που αποκαλείται «το πνεύμα της Ρόδου» αυτό που έχουμε συμφωνήσει με όλους -και από φέτος καλούμε τους Παλαιστίνιους, δεν καλούμε το Ισραήλ και την Τουρκία- είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια θετική ατζέντα για τη Μέση Ανατολή, διότι η περιοχή έχει κουραστεί από το να κουβεντιάζει μόνο συγκρουσιακά ζητήματα. Μπορούμε να οικοδομήσουμε, οι 8 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν με τις 14 αραβικές χώρες, αυτή τη θετική ατζέντα", τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε οτι για να υλοποιήσουμε αυτές τις αρχές συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κατά την συνάντηση όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε το γεγονός οτι "δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες [σσ με την Τουρκία], όπως ουσιαστικά συμβαίνει μετά το πραξικόπημα".

Όπως ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς δεν είναι καλό να μην έχουμε επικοινωνίες "διότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στη γείτονα χώρα. Η νευρικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε λάθη και ατυχήματα και εάν δεν έχεις δίαυλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσεις τα ατυχήματα και τα λάθη, αυτά μπορούν να γίνουν, όπως λέει η θεωρία των παιγνίων, χιονοστιβάδα. Κατά συνέπεια εμείς τονίζουμε ότι πρέπει να κουβεντιάζουμε. Τι έγινε από εκεί και πέρα; Γίνανε τρεις ακόμα συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών, πέρα από την επίσκεψή μου στην ίδια την Τουρκία. Η τελευταία συνάντηση έγινε δυο μέρες πριν την έλευση του Τούρκου Προέδρου. Το λέω αυτό γιατί μερικοί νομίζουν ότι τις προηγούμενες μέρες κάναμε βόλτες", πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία αφενός της μετακίνησης του κ. Ερντογάν, σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε ερχόμενος και εξερχόμενος από την Ελλάδα και αφετέρου της μετατροπής της αρχικής παλιάς θέσης του που αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης, σε επικαιροποίηση της, όσον αφορά την άλλη τους πλευρά, δηλαδή την ανατολική και όχι την Ελλάδα, καθώς και της σαφούς δήλωσής του ότι δεν διεκδικεί η Τουρκία εδάφη από τη χώρα μας, κάτι που «δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Όπως επίσης δεν έχει ξανακάνει κανείς, από τουρκικής πλευράς, όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, την "πρωτοφανή αποδοχή" της αναγνώρισης ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά, καθώς και το να ζητήσει συγνώμη για τους διωγμούς της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του '50. «Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων» είπε ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας ως "μέγιστο κέρδος" ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν από τη δική μας σκοπιά τη Συνθήκη της Λοζάνης». «Υπεράσπιση που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι μάλλον αποτέλεσμα επίπονης εργασίας» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα για τη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος τήρησε τη συμφωνία να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση με σημαίες εκεί, όπως και το να μην κάνει ομιλίες, αλλά μόνο «πήρε το μικρόφωνο μέσα στο σχολείο κι έκανε έναν χαιρετισμό», αντιπαραβάλλοντας τη στάση που είχε ο κ. Ερντογάν στην προηγούμενη επίσκεψη το 2004 «με τα παρατράγουδα της Θράκης» και τις 4 ομιλίες του εκτός συμφωνίας και υπογραμμίζοντας καυστικά ότι «αυτοί που δέχτηκαν να κάνει ο Ερντογάν 4 ομιλίες χωρίς συμφωνία, κάνουν λόγο περί έλλειψης προετοιμασίας τώρα». Σε αντίθεση με τότε, επίσης, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «αυτή τη φορά δεν πάτησε το πόδι του κανείς από την Τουρκία στην ελληνική Θράκη. Διότι πάρθηκαν τα μέτρα να μην έρθουν».

«Πριν καν προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν είχαν βγει συμπεράσματα» συμπλήρωσε. «Στις 08:43 στον «ΣΚΑΪ» από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων που έλεγαν "απέτυχε η επίσκεψη". Και ερωτώ: πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται με αυτό τον τρόπο μια επίσκεψη που δεν έχει καν αρχίσει; Μόνο αν έχεις σκόπιμα επιλέξει να την υπονομεύσεις, να μην την αφήσεις να πετύχει» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Και συνέχισε: «Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, υβρίζετε χωρίς να εξετάσετε. Η εξωτερική πολιτική έχει και απαιτεί σοβαρότητα, θέλει νηφαλιότητα, θέλει μεγάλο στομάχι και να σκέφτεσαι τι είναι χρήσιμο στη χώρα και όχι σε εσένα προσωπικά ή στο χώρο στον οποίο ανήκεις. Υπηρετούμε τη χώρα και δεν βγάζουμε το συναισθηματικό μας άχτι. Η αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολιτική κρίνεται σε βάθος χρόνου. Ασκούμε ενεργή εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Γ. Κουμουτσάκος: Δεν υπήρξε ενιαίο θετικό μήνυμα

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν πληρούσε τους δύο βασικούς λόγους που διέπουν την αξιολόγηση των επισκέψεων κορυφής, «μία εξέλιξη προς το θετικότερο» και «ένα ενιαίο θετικό μήνυμα», επισημαίνοντας ότι σε τέτοιες επισκέψεις «δεν διαμορφώνονται δίαυλοι επικοινωνίας».

Παράλληλα άσκησε κριτική μεταξύ άλλων προς τον Ν. Κοτζιά για δύο μεγάλα λάθη, όπως είπε, αφενός τη βιασύνη του για την ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα από την 'Αγκυρα στις 24 Οκτωβρίου και την αυτοδέσμευση γι΄ αυτήν και αφετέρου την «επίσημη διμεροποίηση και παραδοχή» ότι τα ζητήματα για την μουσουλμανική μειονότητα «αποτελούν μέρος της διακρατικής συζήτησης». Παρατήρησε δε ότι «χειρότερο από όλα, υιοθετήθηκε η δέσμευση Ερντογάν ότι δεν αμφισβητεί πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και 48 ώρες μετά, επανήλθαν οι γκρίζες ζώνες» υποστηρίζοντας ότι «η επίσκεψη αυτή- ουσιαστικά και όχι τυπικά- έκλεισε με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ προχθές περί γκρίζων ζωνών που τις επαναφέρει και τις ενισχύει».

Σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν του 2004 ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν είναι ο αριθμός των συναντήσεων που την προσδιόρισε, αλλά το μήνυμα το οποίο εστάλη, ενώ αναφέρθηκε και σε «τρία προμηνύματα που αγνοήθηκαν» κατά την περίοδο της προετοιμασίας της επίσκεψης η οποία θα "ήταν πολύ δύσκολη": τις 300 παραβιάσεις του εθνικού χώρου, την επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου Καχάν Τσαβούσογλου στη Θράκη και την θέση στην οποία βρίσκεται ως προς την εσωτερική πολιτική ο κ. Ερντογάν.

Α. Λοβέρδος: Ήταν ήττα της κυβέρνησης, όχι νίκη

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών για "αστοχία" τονίζοντας ότι ήταν κυβερνητική επιλογή η αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας στα όσα είπε ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξη «μετατρέποντας το προεδρικό μέγαρο σε βήμα του κ. Ερντογάν με διεθνές ακροατήριο».

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ως ήττα της κυβέρνησης και όχι νίκη την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου τονίζοντας ότι είναι καλό τα κόμματα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης να αδράξουν την ευκαιρία και να πουν ότι «η Ελλάδα ένα μόνο διμερές θέμα αναγνωρίζει με την Τουρκία: το θέμα της υφαλοκρηπίδας».
Επεισόδιο στην αίθουσα προκάλεσε η ομιλία με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, η οποία κατόπιν επέμβασης του προέδρου της Επιτροπής μετά από σύντομη διακοπή της συνεδρίασης διαγράφτηκε από τα πράκτικά.

Επικριτική προς την επίσκεψη Ερντογάν ήταν και η τοποθέτηση του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης τάχθηκε υπέρ του υπουργού Εξωτερικών αναφέροντας ότι πρέπει να υιοθετείται η ελληνική εξωτερική πολιτική με μία ενιαία στάση από όλα τα κόμματα.Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων σημείωσε ότι όλα τα ενικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με εθνικό και όχι κομματικό μάτι, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης εκπρόσωπος του Ποταμιού ανέφερε ότι είναι αναμενόμενο και δύσκολο να περιμένει κανείς συνολικά θετικό πρόσιμο της επίσκεψης Ερντογάν, και εκτίμησε ότι το κλείσιμο της επίσκεψης είχε απρόσμενα θετικότερη χροιά.

Ν. Κοτζιάς: Είναι κακός δάσκαλος αν μας καθοδηγεί ο φόβος, όταν έχουμε το δίκιο να απαντήσουμε

«Η εξωτερική πολιτική δεν είναι το άχτι μου, δεν είναι ο θυμός μου, δεν είναι η διάθεσή μου για καυγά και διαφοροποίηση» απάντησε στη δευτερολογία του ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η εξωτερική πολιτική μετράει κάθε κουβέντα που λέει, κάθε εκτίμηση που κάνει, με ένα και μοναδικό κριτήριο: τι κάνει καλό στη χώρα, τι κάνει καλό στην περιοχή, τι εξυπηρετεί την ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα και της χώρας και ευρύτερα» τόνισε ,επισημαίνοντας ότι «είναι κακός δάσκαλος αν μας καθοδηγεί ο φόβος, όταν έχουμε το δίκιο να απαντήσουμε», κάνοντας αναφορά και στο μεγάλο τουρκικό κοινό που για πρώτη φορά άκουσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, «να ακούσουν επιτέλους και το δίκαιό μας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να κάνουμε εξωτερική πολιτική».

Απαντώντας στις αιχμές περί των δηλώσεων Γιλντιρίμ για τις γκρίζες ζώνες αποσαφήνισε ότι δεν ξεκίνησε το θέμα των νήσων η κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά η κεμαλική αντιπολίτευση που έχει περάσει σε έναν ακραίο εθνικισμό και έχει χρεώσει στον Ερντογάν μεγάλη ήττα του στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «δεν άνοιξε αυτός το ζήτημα», «ίσα - ίσα απάντησε προσεκτικά, στον βαθμό που μπορούν να απαντάνε οι γείτονές μας προσεκτικά».

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση» στον κ. Παυλόπουλο, «διότι η ελληνική κυβέρνηση τον εμπιστεύεται» και «σαν νομικό και σαν πολιτική οντότητα, ότι δηλαδή είναι σε θέση να απαντήσει ουσιαστικά και ορθά μόνος του».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «είναι σωστό να συζητά η Ελλάδα με τον κ. Ερντογάν που "είναι το κέντρο εξουσίας". Και η Ελλάδα πολύ καλά έκανε, και κάνει, να κουβεντιάζει μαζί του και να λύνει πρακτικά ζητήματα σημειώνοντας ότι «τα μισά από αυτά που είπαμε, τα συμφωνήσαμε», όπως και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Απευθυνόμενος στον κ. Κουμουτσάκο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι άκουσε «για την ενότητα, την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας» τονίζοντας ότι καθώς δεν έχει «κοντή μνήμη» θυμάται ότι «δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες ταξίδι που να έγινε, που να μην υπήρξε αναίτια επίθεση στην κυβέρνηση».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι σε αυτή την επίσκεψη «κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα» και ότι «σε αυτή τη διαδικασία κερδισμένη είναι η προώθηση της ειρήνης και της συνεννόησης», επισημαίνοντας ότι μολονότι «με μια επίσκεψη δεν λύνονται όλα τα προβλήματα», «κάναμε βήματα μπροστά».

Πρόσθεσε δε ότι «οι τοποθετήσεις, η ακραία της Χρυσής Αυγής, αλλά και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικές τοποθετήσεις που τροφοδοτούν τον εθνικισμό, τον ακραίο εθνικισμό. Είναι τοποθετήσεις που αντιμετωπίζουν την εξωτερική πολιτική με το θυμικό και που με ακραίο τρόπο απορρίπτουν και τη συνεννόηση και την ειρηνική συνύπαρξη και την προσπάθεια να αναβαθμιστεί η χώρα διεθνώς».

Όσον αφορά, δε, την ΑΟΖ , είπε ότι «είμαστε σε συζήτηση και διαπραγμάτευση με σειρά από κράτη και είναι πιθανό να κάνουμε συμφωνίες χωριστές. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα με όλους. Εκεί που θα συμφωνήσουμε, θα προχωρήσουμε».

Τέλος επισήμανε: «Εμείς, ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε να κάνουμε εξωτερική πολιτική. Δεν φοβόμαστε να πάρουμε πρωτοβουλίες και δεν φοβόμαστε να έρθει οποιοσδήποτε στην Ελλάδα για να πούμε οτιδήποτε, αρκεί να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας».

Ως τελική διαπίστωση, ανέδειξε ότι «το επίπεδο της αντιπολίτευσης δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο των προβλημάτων που έχει και οφείλει να λύσει, η χώρα, το επόμενο διάστημα. Δεν αντιστοιχεί σε μια πολιτική εξαιρετικά δημιουργική και σε μια πολιτική ανάπτυξης των ικανοτήτων και δυνατοτήτων της χώρας».

«Εμείς» κατέληξε «πιστεύουμε ότι η χώρα κέρδισε. Έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιος είναι αυτός ο οποίος υπερασπίζεται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, τις Συνθήκες και τη συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς. Πήρε υποχωρήσεις σε πολιτικά πεδία και πήρε πρακτικά ζητήματα και λύσεις, που τα έχει ανάγκη η χώρα στις σχέσεις της με ένα γείτονα».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ