Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Ιστορία

Κούβα: Πως φτάσαμε στο εμπάργκο

18.12.2014 | 11:07
Το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας επιβλήθηκε το 1958, όταν ο Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις για την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Μπατίστα.

Το 1960, με την επικράτηση του Κάστρο, η νέα κουβανική κυβέρνηση, απάντησε με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων αμερικανικών επιχειρήσεων και Αμερικανών ιδιωτών στην Κούβα.Οι Αμερικανοί ανταπάντησαν μειώνοντας την εισαγωγή ζάχαρης από τη μικρή νησιωτική χώρα, κατά 700.000 τόνους. Τη ζάχαρη αγόρασε όμως η Σοβιετική Ένωση.

Ωστόσο το αμερικανικό εμπάργκο εντατικοποιήθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του προέδρου Τζον Κένεντι, οποίος αποφάσισε, ουσιαστικά, να στραγγαλίσει οικονομικά την Κούβα, η οποία είχε διολισθήσει στις αγκάλες της Σοβιετικής Ένωσης, αποτελώντας, πλέον, θανάσιμη απειλή στη γεωοπολιτική “γειτονιά” των ΗΠΑ.
Το επεισόδιο του Κόλπου των Χοίρων, αλλά πάνω από όλα, προσπάθεια της Κούβας να εγκαταστήσει σοβιετικούς πυραύλους στο έδαφός της (Κρίση των πυραύλων – Οκτώβριος 1962), είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική πίεση των ΗΠΑ προς την Κούβα.


Οι ΗΠΑ φρόντισαν ώστε η Κούβα να αποβληθεί και από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, το 1962. Το αμερικανικό εμπάργκο προς την Κούβα αποτελούσε την μακροβιότερη εκδήλωση του ψυχροπολεμικού κλίματος, η οποία όμως, από χθες, φαίνεται να ανατρέπεται.Η μερική άρση του εμπάργκο, που μάλλον δεν θα αργήσει να εξελιχθεί σε γενική. Με τον τρόπο αυτό κλείνει το τελευταίο μέτωπο του πάλαι ποτέ Ψυχρού Πολέμου, σε μια στιγμή, όμως, που ένας νέος βρίσκεται επί θύρας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ