Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουβέλης για Τουρκία: Δεν αποκλείω να έχουμε μια ένταση

19.04.2018 | 12:31
Για την συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο αλλά και για την στάση που θα κρατήσει η Τουρκία από εδώ και πέρα απέναντι στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Αναπληρωτής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Κουβέλης είπε για την συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο ότι: «Πράγματι πότε πρόλαβαν αυτοί που διαπίστωσαν δυσαρμονία στις σχέσεις μας; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κ. Καμμένο. Συνεργαζόμαστε περίφημα. Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας. Με επίσης ενιαία γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Τίποτε περισσότερο από αυτό».

Για τις εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας είπε: «Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά αλλά και για την αντιρρόπηση των μεγάλων και έντονων προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Η επανεκλογή του δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής».

Και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω στο επίπεδο της ρητορικής που μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν να έχουμε μια ένταση. Αλλά σε ότι αφορά τις άλλες κινήσεις και αναφέρομαι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση κατά την εκτίμηση μου. Επιμέρους στοιχεία μπορούμε να δούμε, όπως αυτό που έκανε πρόσφατα με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Να θυμίσω ότι είχαμε για πρώτη φορά την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων, όταν ξέρει πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από διεθνείς συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια. Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις γκρίζες ζώνες, σήμερα όμως επανέρχεται κλιμακώνοντας τη ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά».

Η κράτηση των δυο στρατιωτικών είναι παράνομη – Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο θα διαρκέσει

«Η Τουρκία ενέταξε στην ένταση των σχέσεων της με τη χώρα μας και το ζήτημα της κράτησης των στρατιωτικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για αδυναμία της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτησή τους είναι παράνομη. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, χρονοτριβεί όμως κλιμακώνοντας και στο επίπεδο αυτό η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση τους. Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, κι αν συνυπολογίσουμε και τη συνθήκη της Γενεύης. Όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία ακριβώς γιατί την κράτηση την εντάσσει σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεων της με την χώρα μας. Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο ακόμα θα κρατήσει η παράνομη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας».

Ο Καμμένος είχε απόλυτο δίκιο για την σημαία

Για τους τρεις νέους που ύψωσαν σημαίες στις βραχονησίδες είπε: «Έγκλημα δεν είναι, αν και η ανύψωση της σημαίας έχει τους δικούς της κανόνες από τον νόμο. Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται και να ασκείται με αυθορμητισμούς, τους οποίους στο βάθος σέβομαι και εκτιμώ. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από τα υπεύθυνα όργανα της πολιτείας. Ο κ. Καμμένος με τις δηλώσεις του στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο».

newsit.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ