Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oı Koύρδοι υποχρεώνουν τον Ερντογάν να μειώσει το εκλογικό όριο

15.09.2013 | 00:59
 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως προσπαθεί να κινητοποιηθεί μετά από πολύμηνη αδράνεια στο Κουρδικό, μετά την ανακοίνωση του PKK πως «παγώνει» την αποχώρηση των ανταρτών από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Taraf με τίτλο « η κυβέρνηση ψάχνει φόρμουλα στο εκλογικό όριο» και αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και έχει καταλήξει στη μείωση του ορίου εκλογής το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 10%. Δηλαδή σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτές θα πρέπει να λάβει το 10% των ψήφων σε όλη τη χώρα. Αυτό το θέμα αφορά άμεσα τους Κούρδους που από τη μια λαμβάνουν το 50 ή ακόμα και το 70% των ψήφων στις νοτιοανατολικές επαρχίες αλλά δεν μπορούν να εκλέξουν βουλευτές λόγω του εθνικού ορίου!
Η κυβέρνηση Ερντογάν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωνε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αυτού.
Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα Taraf την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθεί η μείωση του ορίου του ποσοστού εκλογής στο 5 ή το 7%.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης πως θα υπάρχουν διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούν να διδάσκονται την Κουρδική γλώσσα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα η κυβέρνηση Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες ήρθε σε επικοινωνία με τον Αμντουλάχ Οτζαλάν για να εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Ο Κούρδος ηγέτης φαίνεται πως «εχει δώσει το πράσινο φως» για να ξεκινήσει η Τρίτη φάσης της λύσης του Κουρδικού ζητήματος. Η πρώτη φάση ήταν αυτή του διαλόγου, η δεύτερη φάση ήταν η εκεχειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι Κούρδοι του PKK "πάγωσαν" την αποχώρησή τους από το τουρκικό έδαφος

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ