Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΚΡΙΣΕΙΣ στις ΕΔ: "Γεμίσαμε τις καρέκλες με άφωνους ηγέτες" - Σκληρή κριτική από απόστρατους

08.04.2014 | 00:01
Σκληρή κριτική όχι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στην στρατιωτική ηγεσία ασκούν μ΄ ένα αιχμηρό κείμενό τους οι Ακομμάτιστοι Απόστρατοι Αξιωματικοί .

“Γιατί εμείς τα στελέχη ταυτιστήκαμε με αυτό το σαθρό σύστημα, οι κινητήριοι μοχλοί του οποίου μας εκμεταλλεύονται, σαν καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια”, είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν. Και οι σκληρές διαπιστώσεις δεν τελειώνουν εδώ:

“”Μόνο η ατομική φιλοδοξία και η διατήρηση της καρέκλας, επικρατούν σε σχέση με τη συνολική δυναμική ενός από τα μέχρι πρότινος υγιέστερων κομματιών, της Ελληνικής κοινωνίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε «γεμάτες καρέκλες», στις οποίες όμως δεν κάθονται ηγέτες, αφού δεν έχουν άποψη /θέσεις/φωνή!! Αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία, ψάχνει για τους ημέτερους και ευχάριστους,  ώστε να τους έχει  πειθήνια όργανα ,στο καταστροφικό της έργο.  Έπρεπε να επιλέγουμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ και όχι να διορίζουμε τους ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ.”

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:


Όσοι μας παρακολουθούν, θα θυμούνται ότι προ εβδομάδων, εκφράσαμε την άποψή μας για τις κρίσεις στο επίπεδο των Αρχηγών, υποσχόμενοι ότι θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα.      

Οι κρίσεις σε επίπεδο ανωτάτων – ανωτέρων αξιωματικών έχουν πλέον ολοκληρωθεί, αλλά ο απόηχος δεν λέει να καταλαγιάσει καλά κρατεί, ενώ χύνεται και πάλι πολύ μελάνι για αυτά που συνέβησαν  στο παρασκήνιο!


Τα ερωτήματα που μπαίνουν κάθε χρόνο και τα εναλλακτικά σενάρια επανήλθαν για ακόμη μία χρονιά και πάλι αμείλικτα, βασανιστικά αλλά δυστυχώς παρέμειναν και πάλι αναπάντητα: Ποιό είναι το σενάριο φέτος; Θα πέσει βαθύ μαχαίρι; Θα κρατήσουν ισορροπίες;  O τάδε ή ο δείνα, σε ποίου το άρμα είναι; Εάν προαχθεί όμως «αυτός», θα πρέπει να φύγουν οι τάδε και  οι τάδε, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί  οι τάδε έχουν προστάτες. Γιατί η ιεραρχία θα πρέπει να είναι αποδεκτή και υποταγμένη στους κομματάρχες, πολλοί των οποίων δεν έχουν καν κάνει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις;

Μέσα λοιπόν σε αυτό το «επιχειρησιακό περιβάλλον», κάθε χρονιά, ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι κρίσεις στις Ε.Δ.
Όπως ίσως παρατηρήσατε, δεν έγινε  καμία αναφορά σε θέματα αξιοκρατίας, γνώσεων, προϋπηρεσίας και γενικά του «βιογραφικού», του κρινόμενου στρατιωτικού. Αυτή λοιπόν η ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ, αβίαστα μας οδηγεί σε μία σειρά νέων οδυνηρών ερωτημάτων όπως:

• Γιατί έχουμε αγκυλωθεί σε παρελθοντολογικά παλαιοκομματικά στερεότυπα; Γιατί είμαστε βαλτωμένοι;
• Γιατί ουδέποτε παραδειγματιζόμαστε από την ιστορία και ούτε παίρνουμε παραδείγματα από άλλους «δυτικούς», κυρίως, στρατούς;
• Ποιος φοβάται επιτέλους και γιατί;
• Ποιος μπορεί να παίζει στη πλάτη των E.Δ, τα μικροκομματικά παιχνίδια του και γιατί;
• Γιατί εμείς τα στελέχη ταυτιστήκαμε με αυτό το σαθρό σύστημα, οι κινητήριοι μοχλοί του οποίου μας εκμεταλλεύονται, σαν καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια;

Όσο κοινές είναι οι ερωτήσεις άλλο τόσο και οι απαντήσεις είναι οφθαλμοφανείς σε κάθε υγιώς σκεπτόμενο γνώστη των δεδομένων. 

Όλα αυτά τα γιατί και άλλα πολλά που μπορούμε να παραθέσουμε, μας βοηθούν για να δούμε καθαρά ότι, ο στρατός μας απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Πως είναι δυνατόν να μην απαξιωθούν άλλωστε, όταν θέσεις υψίστης ευθύνης χηρεύουν ανά οκτάμηνο ή δωδεκάμηνο, λόγω αποστρατειών!  Εμείς οι ίδιοι, τα στελέχη του, έχουμε εγκλωβιστεί σʼ αυτό τον φαύλο κύκλο και δεν καταλαβαίνουμε ότι η κομματοκρατία, αναπόφευκτα δημιουργεί κλίκες/φατρίες και αυτές στη συνέχεια αντιθέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα σε απαξία, απραξία, αδιαφορία, στοιχεία που δεν ευνοούν στο αξιόμαχο των Ε.Δ, ενώ παράλληλα δίνουν  τη δυνατότητα σε μερίδα «πολιτικών», να κάνουν λόγο περί αντιπαραγωγικών Ε.Δ. Εάν δε σε όλα αυτά, λάβουμε υπόψη μας και τις διαχρονικά κυβερνητικές επιλογές περί χαμηλής μισθοδοσίας, γίνεται αντιληπτό το «εκρηκτικό μίγμα» που δημιουργείται.  

Που είναι άραγε το όραμα, οι στόχοι, η θέληση, το ήθος, η αξιοπρέπεια, η ευγενής άμιλλα, η αφοσίωση στο καθήκον ,η αξιοκρατία;. Μόνο η ατομική φιλοδοξία και η διατήρηση της καρέκλας, επικρατούν σε σχέση με τη συνολική δυναμική ενός από τα μέχρι πρότινος υγιέστερων κομματιών, της Ελληνικής κοινωνίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε «γεμάτες καρέκλες», στις οποίες όμως δεν κάθονται ηγέτες, αφού δεν έχουν άποψη /θέσεις/φωνή!! Αυτό γιατί η πολιτική ηγεσία, ψάχνει για τους ημέτερους και ευχάριστους,  ώστε να τους έχει  πειθήνια όργανα ,στο καταστροφικό της έργο.  Έπρεπε να επιλέγουμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ και όχι να διορίζουμε τους ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ.   
 

Έτσι και φέτος, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί αξιοκρατίας, περί διασφάλισης «ελεύθερων και χωρίς σημειωμάτων» κρίσεων, η κακή πρακτική που έχει γίνει τελικά κατεστημένο, επαναλήφθηκε χωρίς καμία αλλαγή. Φέτος όμως οι κακές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με την  πειθήνια υλοποίηση  από τους αρχηγούς ξεσκεπάστηκαν. Έγιναν, για ακόμα μία φορά, απολύτως στοχευμένες αποστρατείες, για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρουμε θέσεις/ονόματα, που άλλωστε είναι γνωστά, καθώς έχουν δει αρκετά από αυτά το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιβαλλόμενες μεθοδεύσεις, λόγω μνημονίων...... Που είναι λοιπόν η ευθιξία, η φωνή, η άποψη των ηγητόρων των Ε.Δ; Που είναι λοιπόν οι παραιτήσεις όσων δεν συμφωνούν; Νέα αμείλικτα ερωτήματα, που επίσης είναι διαχρονικά....Η μόνη διαφορά είναι ότι φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και συνεχούς εγρήγορσής μας με τα θέματα που μας αφορούν ξεσκεπάστηκαν, ενώ φάνηκε καθαρά σε όλους το παιχνίδι που παίζεται στη πλάτη του στρατιωτικού προσωπικού. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, διαβάσαμε κάπου ότι εμείς οι απόστρατοι, πρέπει να αφήσουμε τους εν ενεργεία να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ εμείς να ασχοληθούμε με τα θέματα του παραθερισμού και τυχόν άλλα ανάλογα. Εκτίμησή μας είναι πως  αυτή η άποψη, είναι εντελώς απαξιωτική και  εσφαλμένη για πολλούς λόγους, ενδεικτικά όμως θα αναφέρουμε:

• Ποιοί έφεραν το θέμα των παράνομων και άδικων περικοπών στην επιφάνεια με τα γνωστά αποτελέσματα;
• Ποιοί έκαναν γνωστά τα προβλήματα στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ;
• Ποιοί γνωστοποίησαν τα προβλήματα με τα Μετοχικά Ταμεία;
• Ποιοί γνωστοποίησαν τις στοχευμένες αποστρατείες στελεχών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μνημονιακές πολιτικές;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα παραδείγματα που πρωτοστάτησαν οι απόστρατοι. Απόστρατοι και εν ενεργεία είναι η ίδια οικογένεια, δεν γίνεται να υπάρχει η μια ομάδα χωρίς την άλλη, υπάρχει όμως μια ουσιαστική διαφορά. Οι απόστρατοι έχουν «ελεύθερη φωνή», ενώ είναι και μια ομάδα με πολύ υψηλό  επαγγελματικό επίπεδο, εμπειρίες, γνώσεις, εξειδικεύσεις και σε πολύ παραγωγική ηλικία. Επομένως η βοήθεια που παρέχουν στα εν ενεργεία στελέχη, είναι πολύτιμη και καλά θα κάνει να το καταλάβει και η  πολιτεία, ώστε να τους αξιοποιεί κατά περίπτωση, όπως άλλωστε γίνεται και σε  όλα τα υψηλού επιπέδου κράτη που σέβονται τις Ε.Δ τους.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις και τα παραδείγματα σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, που μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι όλοι μας έχουμε παραδοθεί σε μια επικίνδυνη ακρισία. Δείχνουμε ανίκανοι όλοι εμείς να μπορούμε να κρίνουμε, διακρίνουμε, επικρίνουμε, συγκρίνουμε προσόντα/επιδεξιότητες/κατάρτιση να ξεχωρίζουμε τι συμφέρει και τι βλάπτει τις Ε.Δ  μας και τέλος να διαβαθμίζουμε, την επικινδυνότητα της κατάστασης στην οποία  έχουμε βρεθεί. 

Αγαπητοί συνάδελφοι οι καιροί έχουν αλλάξει, οι πληροφορίες έρχονται από παντού, δεν μπορεί να συνεχίζεται το «θέατρο του παραλόγου», για να θυμηθούμε και τον τίτλο της προηγούμενης παρεμβάσεώς μας, στις κρίσεις των Ε.Δ  και όλοι να σφυρίζουν αδιάφορα. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φερθούν σαν πραγματικοί ηγέτες, που αξίζουν να ηγούνται άξιων Ε.Δ, όπως αυτών που πιστεύουμε πως ακόμη διαθέτει η πατρίδα μας. 

Φτάνει πιά! Έχουμε ανάγκη από την επιλογή των ικανών, των  πρώτων, των  άξιων, των αρίστων και όχι από τον διορισμό των ημέτερων και διακοσμητικών, που μόνο μέλημα έχουν την διατήρηση της καρέκλας.....Οι πολιτικοί έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης, αλλά και η ιεραρχία των Ε.Δ έχει επίσης ένα βαρύ τμήμα ευθύνης, γιατί αυτή υλοποιεί τις εσφαλμένες επιλογές των αφεντικών της και καταστρέφει τα όνειρα, τις προσδοκίες των επερχόμενων στρατιωτικών! 
Αγαπητοί εν όπλοις συνάδελφοι, αφυπνιστείτε από τον λήθαργο που σας έχουν βυθίσει οι πολιτικάντηδες, δείτε την πραγματικότητα, τις προκλήσεις, τα προβλήματα που βιώνουν οι συνάδελφοι μας και πάρτε θέση . 

Επιτέλους φτάνει πια! Δώστε το μήνυμα που είστε υποχρεωμένοι να δίνεται καθημερινά με στάση ζωής, ότι υπηρετείτε τις Ε.Δ της χώρας μας και όχι παρέες/ομάδες/κόμματα/ξένα κέντρα και εδραιώστε την αξιοκρατία. Δείτε κατάματα την πραγματικότητα, αφουγκραστείτε τα προβλήματα, αντιληφθείτε ότι σύντομα θα έρθετε και σεις στην οικογένεια των αποστράτων, (παρότι μερικοί ήδη τη γνωρίζετε), γιατί  όταν θα έχετε προωθήσει τα συμφέροντα των πολιτικών θα σας πετάξουν και εσάς σαν στυμμένες λεμονόκουπες, κατά την λαϊκή ρύση!! Εσείς πρώτοι θα ξαναδώσετε την αξία και την κοινωνική αναγνώριση, που αρμόζει στις άξιες Ελληνικές Ε.Δ., με το παράδειγμά σας.  
Επιτέλους έστω και τώρα, κάντε ένα μικρό βήμα μπροστά χωρίς να σκέφτεστε τον μικρόκοσμο της προσωπικής καρέκλας σας και του προδιαγεγραμμένου/πεπερασμένου μέλλοντός σας!

ΟΜΑΔΑ Α.Α.Α.

Διαβάστε ακόμη:


Βόμβες Χρηστίδη για ρουσφέτια κρίσεις και τι λέει για υπουργούς και Αρχηγούς που συνεργάστηκε

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ