Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κροατία: Δίωξη κατά πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών

18.06.2014 | 11:04
Δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών και στη συνέχεια των κροατικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς για την υπόθεση της δολοφονίας του αντικαθεστωτικού Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, άσκησε η γερμανική εισαγγελία.

Ο 69χρονος, σήμερα, Πέρκοβιτς κατηγορείται για συνενοχή και υπόθαλψη στη δολοφονία του Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, στις 28 Ιουλίου 1983.
Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών και κροατικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορείται ότι σχεδίασε και προετοίμασε τη δολοφονία του Τζουρέκοβιτς στο Wolfratshausen, έξω από το Μόναχο.


Στη δίκη ενός πρώην πράκτορα των γιουγκοσλαβικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, τού Κρούνοσλαβ Πράτες, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου τεκμηρίωσε ότι ήταν ο Πράτες αυτός που έδωσε στον Πέρκοβιτς τα κλειδιά για το γκαράζ που ο Τζουρέκοβιτς χρησιμοποιούσε ως τυπογραφείο. Στην απόφαση, με την οποία ο Πράτες καταδικάστηκε το 2008 σε ισόβια δεσμά για συνέργεια στον φόνο του Τζουρέκοβιτς, αναφέρεται ότι ο Πέρκοβιτς έδωσε τα κλειδιά από τον συγκεκριμένο χώρο σε άγνωστα άτομα, τα οποία, στις 28 Ιουλίου 1983 περίμεναν τον Τζουρέκοβιτς στο γκαράζ και τον σκότωσαν με πυροβολισμούς και χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο Πέρκοβιτς υποστηρίζει ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη δολοφονία Τζουρέκοβιτς, αλλά και με κανενός άλλου είδους τέτοια εγκληματική ενέργεια.
Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εκδόθηκε στη Γερμανία στις 24 Ιανουαρίου.

Η έκδοσή του έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο επτά μηνών νομικών και πολιτικών αντεγκλήσεων , που δημιούργησαν πόλωση στην πολιτική σκηνή της Κροατίας, με το ζήτημα των πολιτικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος να κυριαρχεί και τους δικαστικούς κύκλους να ερίζουν σχετικά με την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ