Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Κροατία: Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ επέκταση του χώρου ειρήνης και ασφάλειας

10.07.2015 | 12:09
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί, τόνισαν η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκγ, σε συνάντησή τους στο Ντουμπρόβνικ.

Η συμβολή της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και τα σχέδια του Ζάγκρεμπγ για εκσυγχρονισμό των κροατικών ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών και η πρόεδρος της Κροατίας εκτίμησε ότι η αύξηση των δαπανών για την άμυνα αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια της χώρας και της Συμμαχίας, αλλά και στην καινοτομία.

Η κ. Κιτάροβιτς και ο γγ του ΝΑΤΟ, συζήτησαν και για τους νέους κινδύνους για την ασφάλεια, τόσο στον κόσμο, όσο και στις γειτονικές χώρες της Κροατίας, καθώς και το θέμα των προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών, που μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία από χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν και τα επόμενα βήματα.

Οι κ.κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς και ο κ. Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν, ακόμα, για την πορεία προσχώρησης των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε ανησυχία για τα όσα "βλέπει" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την επανεξέταση της αξίας του ευρωπαϊκού σχεδίου, την κόπωση από τη διεύρυνση, την ευρωφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η πολιτική της διεύρυνσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τις χώρες που το επιθυμούν, επειδή επεκτείνει το χώρο της ειρήνης και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν, ότι είναι σημαντικό να αποσταλεί σύντομα στο Μαυροβούνιο πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ