Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Kυπριακό: ''Βαρύ το κλίμα'' στο Κραν Μοντάνα εν αναμονή του ΓΓ του ΟΗΕ

30.06.2017 | 09:15
Στις 10.30 το πρωί (11.30 ώρα Κύπρου) θα αρχίσει η σημερινή συνάντηση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που φτάνει νωρίτερα στο ελβετικό θέρετρο για να αναλάβει τα ηνία όλων των διαπραγματεύσεων και στα δύο τραπέζια των συνομιλιών.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν. Στις 8 το πρωί (9 ώρα Κύπρου) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολούθως στις 9 (10 ώρα Κύπρου) με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 10.30 (11.30 ώρα Κύπρου) η Διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι εργασίες εδώ και τρεις ημέρες, όπου αναμένεται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να αποπειραθεί να "ξεκλειδώσει" την διαδικασία, ώστε να αρθεί μια πιθανότητα, ορατή πλέον, ενός αδιεξόδου.

Εν συνεχεία, μετά το πέρας της πρωινής φάσης της διάσκεψης, ο ΓΓ θα παρακαθίσει σε γεύμα το μεσημέρι με τους δύο ηγέτες που θα συνοδεύονται από ένα ακόμη άτομο ο καθένας. Ακολούθως στις 15.00 (16.00 ώρα Κύπρου) ο κ. Γκουτέρες θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ.

Το απόγευμα, γύρω στις 18.00 (19.00 ώρα Κύπρου) ο ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι ο επικεφαλής του τραπεζιού 2 όπου συζητούνται τα υπόλοιπα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων πλην εκείνου της ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ πριν από αυτό αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Διάσκεψη. Σήμερα επίσης αναμένεται να επιστρέψει στο Κραν Μοντάνα και ο Άλαν Ντάνκαν, Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της Βρετανίας.

Εξάλλου, "παραπολιτικές" πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στο Κραν Μοντάνα αναφέρουν πως ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έχει μια πολύ περιορισμένη και υποβαθμισμένη παρουσία, τουλάχιστον προς το παρόν, με το βάρος να καθίσταται εμφανές πως έχει μετατεθεί πλέον στην Τουρκία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε δηλώσεις, περιοριζόμενος να αναφέρει πως θα μιλήσει όταν πρέπει να μιλήσει, ενώ στον αντίποδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι λαλίστατος και προκλητικός.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης είπε χθες ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε την άρση των εγγυήσεων, έστειλε από το περιθώριο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Περισσότερα στο newsit.com.cy 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ