Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό: "Η αποκέντρωση εξουσιών δεν είναι εκτός πλαισίου Γκουτέρες" δήλωσε ο Προδρόμου

14.10.2018 | 22:24
Στις αναφορές του ΑΚΕΛ απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταβάλλει συνεχείς μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν.

Ο σημερινός ισχυρισμός του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι με τον προβληματισμό για αποκέντρωση των εξουσιών στο ομοσπονδιακό σύστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετείται εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες, δεν ισχύει, διότι είναι καλά γνωστό ότι μία από τις παραμέτρους του Πλαισίου, αφορά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, απαντά στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή απάντηση στο ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι έχοντας απέναντί μας την επιδίωξη της Τουρκίας για «λύση δυο κρατών» και γενικότερα την τουρκική θέση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συνεχείς μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν και με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες.

«Για τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος θα ανέμενε εισηγήσεις από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων για το πώς θα ενισχυθεί η προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αντί όμως για εισηγήσεις, από κάποια πλευρά ακούγονται διαρκώς επικρίσεις. Και οι επικρίσεις που ακούσαμε και πάλι σήμερα από το ΑΚΕΛ δεν απευθύνονται στην τουρκική θέση για «λύση δυο κρατών», αλλά, δυστυχώς, στη δική μας πλευρά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο προβληματισμός που προτείνει ο Πρόεδρος σχετίζεται άμεσα με την παράμετρο που αφορά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και στοχεύει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δυσλειτουργιών και επομένως και ζητήματα βιωσιμότητας του συστήματος που προκύπτουν από την αξίωση να θεωρείται αναγκαία μια τουρκοκυπριακή θετική ψήφος για κάθε απόφαση.

«Μιλώντας, όμως, για το Πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει πράγματι κάποιοι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Διότι δεν είναι δυνατόν και να επικαλούνται το Πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ταυτόχρονα και να επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διότι δήθεν δεν ανταποκρίθηκε σε δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακκιντζί για κάποια «στρατηγική συμφωνία» επί του Πλαισίου, την ώρα που ο κ. Ακκιντζί διευκρίνιζε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει ούτε την κατάργηση των εγγυήσεων ούτε αποχώρηση του τουρκικού στρατού», καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από : Newsit.com.cy 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ