Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κυπριακό - Κοτζιάς : Σκληρή δουλειά για την ελληνική και την κυπριακή αντιπροσωπεία

01.07.2017 | 19:09
Πρώτη δημοσίευση: 2017-07-01 13:37:12
Tελευταία ενημέρωση: 2017-07-01 19:08:12

Σκληρή δουλειά περιμένει την ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία στην Ελβετία είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ενώ  επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία της Διεθνούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα έχει προχωρήσει. 

Την επιβεβαίωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά θα συνεχιστεί «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα», έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν εισέλθει στο χώρο των εργασιών της Διάσκεψης. Επίσης, εξερχόμενος από αυτή τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και ότι σκληρή δουλειά περιμένει την  ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία. 

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Επιπλέον, ο Ν. Κοτζιάς έκρινε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα και οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Aκόμα, εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή χαρακτήρισε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δηλώνοντας ότι αισθάνεται τυχερός «που μπορέσε χθες να συνεργαστεί μαζί του σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό», σύμφωνα με το mignatiou.com

Το κεφάλαιο ασφαλείας και εγγυήσεων 

Τη Δευτέρα θα απαντήσουν σε δύο θεμελιακά ερωτήματα στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, είπε. Εξερχόμενος από το συνεδριακό κέντρο όπου ολοκληρώθηκε το πρωί η συζήτηση στο τραπέζι 1 για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς κλήθηκε να πει εάν θα προχωρήσει η διαδικασία, απαντώντας θετικά.

«Η διαδικασία θα προχωρήσει. Τη Δευτέρα έχουμε εμείς τη συνέχεια. Έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων. Το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την ελληνική αντιπροσωπία, αλλά και στην κυπριακή αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα»

Η συνάντηση Κοτζιά - Ανστασιάδη σήμερα 

Με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ξεκίνησε σήμερα η τέταρτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Μολονότι ο κ. Γκουτέρες σήμερα αναχωρεί από το ελβετικό θέρετρο, με την προοπτική να επιστρέψει εάν χρειαστεί αργότερα, είναι σαφές ότι αφήνει πίσω του κάποιες βάσεις για να συνεχίσουν το βηματισμό τους τα εμπλεκόμενα μέρη στο δρόμο της διαπραγμάτευσης Δρόμο, που ουσιαστικά ξανάνοιξε ο ίδιος, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ιστορική αυτή στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, η οποία ούτε εύκολη είναι, ούτε σύντομη, ούτε με καταληκτική ημερομηνία, γιατί απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι η  Διάσκεψη συνεχίζει τις εργασίες της υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε.

Το μήνυμα του Γερμανού Υπουργού  Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ακόμα σημειώνεται ότι «Ικανοποιημένος» για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε από το Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Κρατώντας «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες του από τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά τόνισε, πως «συνιστά πρόοδο μόνο και μόνο που πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, για τις οποίες πολύ καιρό επικρατούσε αβεβαιότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, συνέστησε να μετριάσουν τις αξιώσεις τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP), ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως «καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να επιβάλει υπερβολικές απαιτήσεις». Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στις «υπερβολικές» αξιώσεις της τουρκοκυπριακή πλευράς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για το αίτημα των «μακρόχρονων θεσμικών εγγυήσεων» της Τουρκίας και της παραμονής στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, ενώ δεν προσδιόρισε ποια θεωρεί «υπερβολικά» ελληνοκυπριακά αιτήματα, τα συσχέτισε με τον «προεκλογικό αγώνα», εννοώντας πιθανώς τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν αρχές του επόμενου έτους στην Κύπρο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, mignatiou, Deuthe Welle

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ