Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κύπρος: "Ησυχία" στην ΑΟΖ - Το γεωτρύπανο εργάζεται κανονικά

13.07.2017 | 12:29
Πρώτη Δημοσίευση - 2017-07-13 09:59:18
Τελευταία Ενημέρωση - 2017-07-13 12:29:18

Χωρίς κανένα πρόβλημα άρχιζε η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ., ενώ οι γείτονες Τούρκοι παραμένουν ΄΄ήσυχοι’’ αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης ενω ο ο Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε οτι "Έχουμε δημιουργήσεις τις συμμαχίες που χρειαζόμαστε... ".

Η πλωτή εξέδρα έφθασε στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά η διακριτική προβολή ισχύος από αμερικανικά, γαλλικά και ισραηλινά πολεμικά στην περιοχή... προηγήθηκε. Παρά τον ορυμαγδό των τουρκικών απειλών και τις αγγελίες NAVTEX της Άγκυρας, το Οικόπεδο 11 ουσιαστικά βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα χωρών που με διάφορους τρόπους έχουν δείξει πως το τελευταίο που θέλουν είναι ένταση στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό δηλαδή που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τις εξελίξεις.

"Έχουμε δημιουργήσεις τις συμμαχίες που χρειαζόμαστε... " δήλωσε απο την πλευρα του ο Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σε μακροσκελείς δηλώσεις στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL στο τεμάχιο "11" της κυπριακής ΑΟΖ, παρέχοντας σειρά διαφωτιστικών απαντήσεων τόσο για τους τρόπους αντίδρασης στις τουρκικές απειλές, όσο και για την ίδια την γεώτρηση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού και το τι αναμένεται να προκύψει από αυτήν. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΔΩ.

Το γεωτρύπανο εργάζεται από χθες τα ξημερώματα χωρίς καμία παρενόχληση και το προσωπικό ετοιμάζεται να μπει στη ρουτίνα άλλης μίας γεώτρησης, όπως όλες οι άλλες, ενώ ότι η ανησυχία ότι μπορεί να "ξεσπάσει πόλεμος" ανήκει στα ΜΜΕ, γράφει ο politis.com.cy.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημοσιεύματα περί τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στη γεώτρηση, για χρήση γαλλικών φρεγατών για την προστασία του γεωτρύπανου και για κλιμάκωση εχθρικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ θορύβησαν την κυβέρνηση της Κύπρου , η οποία με διάφορους τρόπους έστειλε χθες μήνυμα ότι δεν υπάρχει, ούτε προβλέπεται, κρίση στην περιοχή της γεώτρησης, ότι κάποιες τουρκικές ενέργειες (π.χ. έκδοση navtex) μέχρι στιγμής είναι μεν παράτυπες αλλά όχι παράνομες και ότι η συνεργασία της Total και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών είναι απολύτως ομαλή.

Όμως η παρουσία και μόνον δύο υπερσύγχρονων γαλλικών πολεμικών στο λιμάνι της Λάρνακας, καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να εκτοξεύει απειλές αλλά κάποιοι έχουν το νού τους. Δεν είναι τυχαίο που οι φρεγάτες La Fayette (F710) και Languedoc (D653) αποσπάσθηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο για να βρεθούν στην Κύπρο. Ούτε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόκειται για δύο από τα πιο σύγχρονα πολεμικά του γαλλικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος - ΑΟΖ: Προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικό πλοίο για αναγνώριση στοιχείων


Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι οι γαλλικές φρεγάτες που ελλιμενίστηκαν την Τρίτη στο λιμάνι Λάρνακας δεν έχουν σχέση με τη γεώτρηση. Επίσης, άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η παρουσία των συγκεκριμένων πλοίων εντάσσεται στο πλαίσιο τακτικών ελλιμενισμών γαλλικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, στη βάση στρατιωτικής συνεργασίας με την Κύπρο. Ανέφερε μάλιστα ότι πραγματοποιούνται περίπου 80 ελλιμενισμοί γαλλικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια ετησίως.

Καμιά ανησυχία δεν δικαιολογείται σύμφωνα με την κυβέρνηση ούτε για τις Νavtex που εξέδωσε η Τουρκία. Δεσμεύτηκε θαλάσσιος χώρος δυτικά και νότια της Κύπρου (και βόρειο τμήμα των τεμαχίων 5, 6 και 7), που δεσμεύεται συχνά για ναυτικές ασκήσεις, που άλλοτε πραγματοποιούνται και άλλοτε όχι. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» (107.6) ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων δεν υπήρχε χθες οτιδήποτε ενοχλητικό για το West Capella και ότι η κοντινότερη περιοχή που δεσμεύτηκε από την Τουρκία είναι σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, πεντακόσια μέτρα περιμετρικά του σημείου της γεώτρησης δεν μπορεί να εισέρχεται κανένας, πλην βεβαίως των υποστηρικτικών πλοίων. Το ίδιο και σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων, που δεσμεύτηκε μέχρι τον Οκτώβριο από τη Δημοκρατία για να διεξάγονται απερίσπαστα οι γεωτρητικές εργασίες.

Σε ακτίνα 10 ναυτικών μιλίων και μέχρι τα 5 ν.μ. περιμετρικά του γεωτρύπανου επιτρέπεται η πλεύση, αλλά τα πλοία ενημερώνονται ότι διεξάγονται σε κοντινή περιοχή εργασίες για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Σε ακτίνα μεταξύ 10 και 15 ν.μ. γίνεται η πρώτη ενημέρωση των πλοίων για το σημείο της γεώτρησης.

Την Παρασκευή αρχίζει η πραγματική δουλειά για το τρυπάνι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από χθες οι διαδικασίες προετοιμασίας του West Capella για την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Ως μέρα έναρξης της καθόδου του γεωτρύπανου στον βυθό θεωρείται η Παρασκευή, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση μιας μέρας. Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τη σταθεροποίηση του πλοίου θεωρείται ότι θα αρχίσουν οι εργασίες της γεώτρησης. Η χθεσινή μέρα αναλώθηκε κυρίως σε δοκιμές και ελέγχους του εξοπλισμού, αλλά και στη μεταφορά προσωπικού που θα εργαστεί στο πλοίο και τροφίμων και άλλων υλικών. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται καθημερινά, με χρήση ελικοπτέρων ή πλοίων, με ευθύνη της EDT Offshore, της εταιρείας η οποία με έδρα τη Λεμεσό θα παρέχει όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη γεώτρηση.

Σε 75 μέρες θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεώτρυσης

Από τη στιγμή της άφιξης του West Capella στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση πολύ κοντά βρίσκεται το πλοίο Troms Hera, το οποίο διαθέτει και εξοπλισμό πυρόσβεσης. Το Υπουργείο Ενέργειας προέβη χθες στην πρώτη ανακοίνωση για τη γεώτρηση. Ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα ανακοινωθούν σε περίπου 75 ημέρες. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 4.250 μέτρα, ενώ το ύψος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο είναι 1.698 μέτρα. Τα δικαιώματα του τεμαχίου 11 διατηρούν εξ ημισείας η Total και η Eni, ωστόσο διαχειριστής του τεμαχίου είναι η γαλλική εταιρεία.

Η μοναδική... συναναστροφή του West Capella με τουρκικό πλοίο μέχρι τώρα έγινε μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, τριάντα ναυτικά μίλια έξω από το FIR Λευκωσίας. Τουρκικό πολεμικό πλοίο έκανε αναγνώριση στοιχείων στο πλοίο-γεωτρύπανο, κάτι που συνηθίζουν οι Τούρκοι στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για ναυτικές ασκήσεις. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν θεωρείται σημαντικό ή ανησυχητικό, ούτε από τις αρμόδιες αρχές, ούτε από την Total.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης θα έχει δύο επικοινωνίες καθημερινά με το γεωτρύπανο, ενώ ελικόπτερα της Δημοκρατίας θα εκτελούν πτήσεις κοντά στο σημείο της γεώτρησης. Ήδη χθες το πρωί «επισκέφθηκαν» για πρώτη φορά την περιοχή. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι άκατοι της Αστυνομίας, που ναυλοχούν σε Λάρνακα και Λεμεσό.

Η Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Ενέργειας θα έχει καθημερινή επαφή με το γεωτρύπανο, ώστε να ενημερώνεται για όλες τις εργασίες που πραγματοποιούνται. Θα αναλύουν δε, τα δεδομένα της γεώτρησης σε συνεργασία με τους συμβούλους του κράτους για θέματα υδρογονανθράκων. Ενημέρωση θα έχουν και άλλες υπηρεσίες (ιδιαίτερα το Τμήμα Περιβάλλοντος), οι οποίες θα παρακολουθούν προκειμένου να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση προβλήματος που αφορά την ασφάλεια του προσωπικού και την προστασία του περιβάλλοντος.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ