Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Κύπρος: Μπλόκο στα φορτηγά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το κατοχικό καθεστώς

04.10.2017 | 14:04
Το κατοχικό καθεστώς έθεσε από σήμερα σε εφαρμογή μέτρα κατά των εγκλωβισμένων, ζητώντας την καταβολή δασμών σε τρόφιμα. Έτσι, σήμερα στα κατεχόμενα η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μετέφερε μόνο φάρμακα.

Το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει ότι οι Ελληνοκύπριοι πουλούν όσα δεν χρειάζονται, σε Τουρκοκύπριους και ότι το θέμα των εγκλωβισμένων «τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα μέτρα αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και ποιος όχι. «Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα, αν χρειαστεί», προσέθεσε. Ο κ. Αναστασιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυπριακή κυβέρνηση να καταβάλει σε ένα παράνομο καθεστώς τα οποιαδήποτε τέλη.

Σε ερώτηση, αν δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης με αυτά που συμβαίνουν, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε: «Δεν βλέπω μη αναστρέψιμη πορεία, οπωσδήποτε όμως τα μέτρα δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν».
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την εξέλιξη ατυχή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση της διοίκησης, όπως αναφέρουν, των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, όχημα της δύναμης με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε το πρωί από τη Λευκωσία για την Καρπασία, ακολουθώντας την πρακτική των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται στη Συμφωνία Γ’ Βιέννης, μεταξύ των πλευρών. Εβδομαδιαίως, σημειώνεται, αποστέλλονται βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα.

Η Ειρηνευτική Δύναμη «εκφράζει ετοιμότητα να παράσχει κάθε βοήθεια στις πλευρές με στόχο να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή διευθέτηση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των δύο κοινοτήτων», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι τελικά στις 10:50 επετράπη από τους κατοχικούς να περάσει ένα μικρό φορτηγάκι-ψυγείο το οποίο μετέφερε τα φάρμακα. "Δεν έχει επιτραπεί η αποστολή τροφίμων στους εγκλωβισμένους μας," έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουϊτερ ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Περισσότερα σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το θέμα στο newsit.com.cy

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ