Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Τύπος

Κυπριακός Τύπος: «Πολεμικό πεδίο το εσωτερικό μέτωπο»

14.02.2014 | 11:19
Οι απεργίες σήμερα στην Αρχή Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ), Αρχή Τηλεπικοινωνιών CYTA, και Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) για το νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών και το ενδεχόμενο να σημειωθούν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είναι το κύριο θέμα στο σύνολο σχεδόν του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης η στήριξη του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β' στους χειρισμούς του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, η στάση που θα τηρήσει το Δημοκρατικό Κόμμα, το νομοσχέδιο που προνοεί καταβολές εισφορών τουλάχιστον τριών ετών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στήριξη στον Πρόεδρο από τον Αρχιεπίσκοπο» και γράφει ότι σύμμαχο την Εκκλησία έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αφού ο προκαθήμενος της Εκκλησίας εξέφρασε χθες την πλήρη στήριξή του. Προβάλλει επίσης την πρώτη σήμερα συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι με μοναδικό θέμα την ατζέντα των μεταξύ τους συναντήσεων και τα θέματα, που θα συζητηθούν. Αναφέρει, επίσης, ότι νέα αναβολήπήρε η ποινική υπόθεση για το θέμα των αξιογράφων, αφού δεν παρουσιάστηκαν οι Ορφανίδης, Βγενόπουλος και Μπουλούτας στο δικαστήριο.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πολεμικό πεδίο το εσωτερικό μέτωπο» γράφει ότι διχάστηκαν συγκυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις για το Κυπριακό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού αναφέρει ότι πάνω από 60 πολίτες αρνούνται εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως πράξη πολιτικής ανυπακοής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον κίνδυνο να βυθιστεί σήμερα στο σκοτάδι η Κύπρος λόγω της 12ωρης προειδοποιητικής απεργίας στην οποία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού ως πρώτη αντίδραση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Μπλακ-άουτ ιδιωτικοποιήσεων» γράφει ότι στην πρώτη αντιμνημονιακή απεργία ευρείας κλίμακας κατέρχονται σήμερα οι πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι των οργανισμών CYTA, ΑΗΚ και Αρχής Λιμένων, αξιώνοντας να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Γράφει αλλού ότι η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγιστάνας των καζίνο της Ανατολής, ο δισεκατομμυριούχος Μαλαισιανός Ταν Σρι Λιμ Κοκ Θάι συναντήθηκε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συναντήσεις είχε και με τον Υπουργό Ενέργειας, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στου κουφού την πόρτα…» και γράφει ότι κατεβάζουν ρολά σήμερα σε CYTA, ΑΗΚ και ΑΛΚ, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού αναφέρει ότι οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 60% στον ιδιωτικό τομέα και το 40,5% στο δημόσιο. Αναφέρεται αλλού στο νέο νόμο που προνοεί καταβολές τουλάχιστον τριών ετών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η αγγλόγλωση «The Cyprus Daily» με τίτλο «Παιχνίδι με την ενέργεια» γράφει ότι η ΑΗΚ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διακοπών παροχής ρεύματος σήμερα κατά τη διάρκεια της 12ωρης απεργίας λόγω του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Γράφει επίσης ότι τρία τέταρτα των Κυπρίων δεν πήγαν διακοπές πέρσι λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης της υγείας στο οποίο θα υποβληθούν αστυνομικοί λόγω ανησυχιών ότι πολλοί αστυνομικοί είναι υπέρβαροι και η φυσική τους κατάσταση δεν είναι καλή.

Η αλλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η ΑΗΚ λέει ετοιμαστείτε για διακοπές ηλεκτρισμού» γράφει ότι οι απεργίες στην CYTA, ΑΗΚ και ΑΛΚ στόχο έχουν να προκαλέσουν αναστάτωση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υποστήριξη που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έναρξη των συνομιλιών. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, μεγάλη φωτογραφία από τη χιονισμένη Ουάσιγκτον. Η κακοκαιρία έκλεισε σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες και ακύρωσε πτήσεις.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στα κρύα του λουτρού οι αντι-ομοσπονδιακοί» και γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος μετά από συμβουλές συνταγματολόγων και διεθνολόγων «ευλόγησε» και την Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψε ο Πρόεδρος με τον Ντερβίς Ερογλου για αναζήτηση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Γράφει αλλού ότι η κυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες «νόμο κλέφτη» και ξεπουλούν με διατάγματα τη δημόσια περιουσία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση «Η Κοινωνία Αντιδρά, Αντιστέκεται και Διεκδικεί», που έγινε το περασμένο Σάββατο και γράφει ότι ισχυρά ήταν τα μηνύματα από τη μεγάλη κινητοποίηση.

Το εβδομαδιαία «Το Ποντίκι» κάτω από τον τίτλο «Στον αέρα η μία κυριαρχία» γράφει ότι η δήλωση του Ντερβίς Ερογλου ότι τα ιδρυτικά δήθεν κράτη έχουν κυριαρχία και ότι δεν υπάρχει μία και αδιαίρετη κυριαρχία, επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες των διαφωνούντων με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Γράφει αλλού ότι ομόφωνα, το ΔΗΚΟ πιστεύει ότι το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος είναι επικίνδυνο και την ερχόμενη βδομάδα θα αποφασιστεί η έξοδος ή όχι από την κυβέρνηση. Αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου για το κοινό ανακοινωθέν ότι διαγράφει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν οι διαπραγματευτές και όχι τη λύση.

cna.org.cy


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ