Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακός Τύπος: "Χαράζεται η πορεία της Τράπεζας Κύπρου"

01.07.2013 | 09:09
Οι σημερινές διεργασίες στην Τράπεζα Κύπρου για την οριστικοποίηση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της τράπεζας, αλλά και οι πληροφορίες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης θα έχει διαβουλεύσεις αναφορικά με το διορισμό ποινικών ανακριτών για την Λαϊκή Τράπεζα, που οδηγήθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, και για την εξαγορά της ρωσικής Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα σενάρια ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Τράπεζα Κύπρου, η σημερινή ανακοίνωση των παγκύπριων εξετάσεων, καθώς και απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται κυπριακά ομόλογα ως εξασφάλιση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των κυπριακών ομολόγων από εγχώριους πιστωτές.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στη Φρανκφούρτη παίζεται η τύχη της Τράπεζας Κύπρου", αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη στη Φρανκφούρτη, με αντικείμενο το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι τερματίζεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών, καθώς ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συνεδριάζει σήμερα το πρωί το μεταβατικό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για να συζητήσει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του προσωπικού.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Χαράζεται η πορεία της Τράπεζας Κύπρου", αναφέρεται στις σημερινές διεργασίες στην Τράπεζα Κύπρου όπου το πρωί συνέρχεται η Επιτροπή Προσωπικού του ΔΣ της Τράπεζας, ενώ το απόγευμα το ΔΣ θα συναντηθεί με την ΕΤΥΚ για επιλογή του σχεδίου . Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας, χωρίς να επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και παρά την οικονομική κρίση, παραμένει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα, η "Σ" γράφει ότι ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Διατάσσουν ποινικές ανακρίσεις", γράφει στο κύριο του θέμα ότι καταλυτικές εξελίξεις που επισπεύδουν αποφάσεις επέσυρε η ενδιάμεση απόφαση της ερευνητικής επιτροπής με την οποία μένει εκτός έρευνας η Λαϊκή Τράπεζα και η εξαγορά της Uniastrum. O Εισαγγελέας συγκαλεί σύσκεψη, γράφει το δημοσίευμα, με απώτερο στόχο την έναρξη ποινικών ανακρίσεων. Αλλού γράφει ότι μονόδρομος είναι για το Συμβούλιο της Ευρώπης η προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας για κάθε θέμα που αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τίθεται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ για την παροχή αντικινήτρων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν ψηλά καταθετικά επιτόκια.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Πέταξαν €500 εκ." και γράφει ότι χωρίς μελέτη και με τη διαφωνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έγινε η εξαγορά της ρωσικής Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, την οποία ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες ο πρώην Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης. Αλλού γράφει ότι η ΕΚΤ, μετά τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους S&P και Fitch, σταμάτησε να αποδέχεται τα κυπριακά ομόλογα ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων ύψους €1 δις που κατέχουν εγχώριοι πιστωτές. Αλού γράφει ότι σε δημοσίευμα της "West Australian", αναφέρεται ότι ο αυστραλιανός κολοσσός Woodside εξετάζει ένταξη στην κοινοπραξία για το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό.

Η αγγλόφωνη "The Cyprus Daily", γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Διευρύνεται η έρευνα", ότι επίκειται ποινική διερεύνηση για το τι προκάλεσε την καταστροφή της οικονομίας, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας θα συζητήσει το διορισμό ποινικών ανακριτών για να διερευνήσουν τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν την οικονομία στο χείλος της χρεωκοπίας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην ενίσχυση των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο με απαίτηση την παραίτηση του ηγέτη της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Τίο Έλληνα, του 21χρονου που προηγείται στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Τρία.

cna.org.cy

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ