Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος - Αίγυπτος: Υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

01.03.2016 | 07:01
Ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο είναι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε χθες στο Κάιρο.
Το πρόγραμμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας υπογράφηκε από τον υπουργό άμυνας Χριστόφορο Φωκαϊδη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Seki Sobhi.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου υπουργού Άμυνας στην Αίγυπτο, κάτι που ασφαλώς έχει ειδική σημασία και αντανακλά πλήρως τις γεωστρατηγικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συνεπεία της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Χθες το πρωί, οι δύο υπουργοί Άμυνας είχαν συνάντηση στην οποία ήταν μόνο οι δυο παρόντες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών και διευρυμένες συνομιλίες.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, ειδικότερα της τρομοκρατικής απειλής καθώς και της μεταναστευτικής κρίσης.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και σε σχέση με την συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία όσον αφορά τον τομέα Έρευνας και Διάσωσης. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακος θα μεταβεί τις επόμενες βδομάδες στην Αίγυπτο για προώθηση της συμφωνίας Έρευνας και Διάσωσης.


Σημειωτέον, ότι η κυπριακή αποστολή έγινε δεκτή με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε μια εξαιρετικά φιλική χώρα, με το κλίμα να ξεφεύγει από τις συνήθειες διπλωματικές αβρότητες και να περιγράφεται από συμμετέχοντες στην αποστολή ως «εξαιρετικά θερμό».

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας σημειώνοντας ότι η Κύπρος μοιράζεται με την Αίγυπτο μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Δεσμοί, όπως είπε, «που έχουν σημαντικά ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα στο δρόμο που χάραξαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών κύριοι Άναστασίαδης και Σίσι, αλλά και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου».

Η Αίγυπτος συνέχισε «αποτελεί μια χώρα με βαρύνουσα σημασία για την ασφάλεια της περιοχής και με ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο». Γι’ αυτό και θεωρούμε, είπε, «πως η προσπάθεια που καταβάλει η Αιγυπτιακή κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού, καθώς και για την προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί». Προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε, η Κύπρος εργάζεται συστηματικά εντός της Ευρωπαικής Ένωσης, ως μια χώρα που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε συναφώς και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την προαγωγή του διαλόγου και της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι κατά τον μήνα Φεβρουάριο επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Κύπρο οι Υπουργοί Άμυνας του Λιβάνου και του Ισραήλ, και υπεγράφησαν συμφωνίες αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον ομόλογο του και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ