Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπαγίς ...προσεύχεται για τη σωτηρία της Κύπρου,αλλά κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά

27.12.2012 | 19:36
Ενώ πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και διαπραγματευτής στην Ε.Ε Εγκεμέν Μπαγίς έλεγε ότι η Κύπρος χρεοκόπησε λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο νησί γιατί είμαστε κακομαθημένοι σήμερα επικαλείται τον Αλάχ για να μας σώσει να βγούμε από την οικονομική κρίση.

Όπως γράφει το newsit.com.cy o Μπαγίς πραγματοποιούσε επίσκεψη στον Νομάρχη Μούγλας στην Τουρκία όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση και ανέφερε ότι «Το να φτάνει μια προεδρεύουσα χώρα να ανακοινώνει την χρεοκοπία της είναι πραγματικά ανησυχητικό ως προς την φιλοσοφία ίδρυσης της ΕΕ. Αλλά εμάς δεν μας χαροποιεί καθόλου η κατάσταση στην οποία περιήλθε η ε/κ διοίκηση. Δεν είναι στην κουλτούρα μας να χτυπάμε αυτόν που πέφτει. Να τους σώσει ο Αλλάχ».

Η ε/κ διοίκηση – όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία- έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει την χρεοκοπία της ενώ προήδρευε της ΕΕ, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας πως «η ΕΕ έζησε μια από τις μεγαλύτερες ντροπές στην ιστορία της».

Επανέλαβε δε ότι το ψευδοκράτος που ενισχύει την οικονομία του κάθε μέρα, όπως υποστήριξε, είναι έτοιμο να βοηθήσει τους Ε/κ και η «ΤΔΒΚ» άπλωσε χέρι φιλίας. Πώς παίρνουν ρεύμα από το ψευδοκράτος, νερό, όταν έχουν ανάγκη, μπορούν να πάρουν και δάνειο, ανέφερε ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Εάν ο κ. Χριστόφιας, είπε, αιτούνταν για δάνειο στην αρχή της κρίσης προς το ψευδοκράτος, τότε ο «πρωθυπουργός» εάν το έκρινε σωστό θα συζητούσε το θέμα με την Τουρκία και «εμείς ως γειτονική χώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την κατάσταση στην οποία περιήλθαν εκεί οι άνθρωποι. Η Τουρκία είναι μια δυνατή χώρα. Σίγουρα η ε/κ διοίκηση θα είδε πόσο μεγάλο είναι το κόστος σε αυτούς που εμποδίζουν εδώ και χρόνια την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εάν είχαν αποδεχτεί το 2004 το σχέδιο Ανάν, ίσως σήμερα στο νησί θα υπήρχε μια διοίκηση των Ενωμένης Κυπριακών κρατών και θα ήταν μια από τις ευημερούσες χώρες του κόσμου».

Η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη «νότια Κύπρο», όπως είπε, είναι εκτός λογικής «διοίκηση» που θα μπορέσουν να ενεργήσουν σε ένα κοινό επίπεδο με βάση την λογική και την πολιτική ισότητα ολόκληρου του νησιού.Σκληρή απάντηση από τον Εκπρόσωπο


 
«Αφού δεν είναι στην κουλτούρα τους να χτυπούν αυτόν που πέφτει, πώς χτύπησαν το 1974 έναν ολόκληρο λαό, τον κυπριακό λαό, και από τότε Ε/κ και Τ/κ υποφέρουν από την παράνομη τουρκική κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους από την Τουρκία;» δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος μιλούσε μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ακόμη πως «εμάς δεν μας αρέσει να αναμειγνύουμε τη θρησκεία με την πολιτική» κάτι το οποίο, όπως πρόσθεσε, φαίνεται ν’ αρέσει «σε αυτούς οι οποίοι σταδιακά μετατρέπουν το κοσμικό κράτος της Τουρκίας σε θεοκρατικό και έπειτα το παίζουν σύγχρονοι και Ευρωπαίοι».
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως το κυπριακό κράτος το οποίο ειρωνεύεται και υποτιμά ο κ. Μπαγίς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, πραγματοποίησε μια καθόλα πετυχημένη Προεδρία, «τέτοια πετυχημένη Προεδρία, την οποία η Τουρκία δεν θα διεξάγει ποτέ».
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι οι ειρωνικές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Μπαγίς συχνά προβαίνει σε βάρος της Κύπρου δεν τιμούν το κράτος του οποίου είναι αξιωματούχος.
  

 

ΣΧΟΛΙΑ