Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι έφεδροι στη Κύπρο θα φυλάνε σκοπιά! Νέο σύστημα εφεδρείας προκαλεί αντιδράσεις

24.09.2012 | 00:24
Το νέο σύστημα Εφεδρείας που αρχίζει από τον Ιούλιο του 2013 θα καλύπτει όλες τις μονάδες στην Εθνική Φρουρά. Αριθμός εφέδρων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νέο σύστημα υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, προτάσσοντας τις οικονομικές επιπτώσεις ειδικά στους αυτοτελώς εργαζόμενους.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα Αλήθεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γιώργιος Βαρνάβας, με βάση την ενημέρωση που έτυχαν ως επιτροπή από το ΓΕΕΦ, η υπηρεσία των εφέδρων θα διαρκεί για δύο συνεχόμενα 24ωρα, συμπεριλαμβανομένων και των διανυκτερεύσεων. Οι έφεδροι θα εντάσσονται κανονικά στη δύναμη της μονάδας τους για τις 48 αυτές ώρες και θα εκτελούν υπηρεσία όπως τους κληρωτούς, συμπεριλαμβανομένης και της σκοπιάς. Έφεδροι θα είναι σκοποί και σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης, κάτι που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Παράλληλα θα μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της μονάδας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Σκοπός του νέου συστήματος είναι να καλυφθούν τα κενά, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπου η δύναμη των μονάδων μειώνεται λόγω των απολύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έφεδροι πέραν του συνεχόμενου 48ωρου θα έχουν άλλη μια παρουσίαση στη μονάδα τους, η οποία ωστόσο θα έχει αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη παρουσίαση. Εθνοφύλακες και έφεδροι οι οποίοι είναι στα πρόθυρα να ενταχθούν στην Εθνοφυλακή δεν θα περιλαμβάνονται στο νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στην Εθνική Φρουρά από τον επόμενο χρόνο.


Ήδη οι έφεδροι που θα υπηρετήσουν  με βάση το νέο σύστημα άρχισαν να ειδοποιούνται με Φύλλο Ατομικής Προσκλήσεως ( ΦΑΠ) από τώρα, έχοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και την καλοκαιρινή τους άδεια. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου δεν θα εκτελούν υπηρεσία οι έφεδροι. Τη σίτιση των εφέδρων σε όλη την διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους θα την αναλαμβάνει η Εθνική Φρουρά. Με τις νέες διευθετήσεις οι έφεδροι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γιώργο Βαρνάβα, δεν θα συμμετάσχουν στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος», η οποία ούτος ή άλλως δεν πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Γιώργιος Βαρνάβα ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Άμυνας δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς. Η απόφαση, πρόσθεσε, για το νέο σύστημα εφεδρείας ανήκει στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το οποίο έχει ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας σημείωσε ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και η διατήρηση μιας αξιόμαχης Εθνικής Φρουράς είναι αξιόμαχη. Ας λειτουργήσει το νέο σύστημα εφεδρείας και αν προκύψουν προβλήματα μπορούν να λυθούν.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ.

Ο κ. Βαρνάβα εξήγησε ότι αυτές τις δύο μέρες οι έφεδροι θα εντάσσονται στον κανονικό αριθμό των στρατιωτών του κάθε τάγματος, θα βγάζουν σκοπιές και υπηρεσίες, όπως και οι κληρωτοί στρατιώτες. Ο κ. Βαρνάβα παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό, ωστόσο είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις έγιναν για τον λόγο ότι υπάρχουν ανάγκες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού μειώθηκε η θητεία των στρατιωτών από τους 26 μήνες στους 24. Παράλληλα, είπε ότι και η πολιτεία έγινε δέκτης παραπόνων από τους ίδιους τους εφέδρους ότι πήγαιναν στην Ε.Φ. χωρίς να κάνουν οτιδήποτε. «Εμείς λέμε ότι αν με την εφαρμογή του τον Ιούλιο του 2013 προκύψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα, τότε εδώ είμαστε και σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ να τα επιλύσουμε», πρόσθεσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ