Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Ο τουρκοκύπριος Ακιντζί "μοιράζει" το φυσικό αέριο της Κύπρου!

22.01.2016 | 08:04
Η MİLLİYET σε πρωτοσέλιδό της αναφέρεται σε δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου συμμετέχει ως ειδικός προσκεκλημένος.
Ο Ακιντζί είπε ότι θα εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα την επιθυμία του να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. «Ως τουρκοκυπριακός λαός θα κάνουμε γνωστή στη διεθνή κοινότητα την αποφασιστικότητά μας να επιλυθεί το κυπριακό», τόνισε ο Ακιντζί και πρόσθεσε : «Η διεθνής κοινή γνώμη επιδεικνύει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον. Προσδοκώ ότι αυτό το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί και σε άλλα επίπεδα. Ελπίζω να αποκομίσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό το ενδιαφέρον».
Αναφερόμενος στο θέμα που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα σχετικά με την αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, ο Ακιντζί είπε: «Ο ηγέτης του ελληνοκυπριακού τομέα Αναστασιάδης, συζήτησε μαζί μας την προοπτική να γίνει η τουρκική γλώσσα, επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Στην Κύπρο, ζουν δύο λαοί, ο καθένας με τη δική του γλώσσα. Θα είναι πολύ σημαντική πρόοδος να γίνει η τουρκική επίσημη γλώσσα και χωρίς την επίλυση. Με την επίλυση του ζητήματος θα αυξηθούν και τα κέρδη των ελληνοκυπρίων και θα αναπτυχθούν οι σχέσεις τους με την Τουρκία», είπε ο Ακιντζί και πρόσθεσε ότι με την επίλυση θα ανοίξει επίσης και ο δρόμος για τον τερματισμό των χρόνιων εντάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, θεωρώντας ως όφελος το γεγονός ότι θα μειωθούν τα κόστη των αμυντικών εξοπλισμών των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Ακιντζί είπε : «Το ζήτημα της Κύπρου, δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά όταν επιλυθεί, η Τουρκία θα πλησιάσει πολύ περισσότερο στην ένταξή της στην ΕΕ».

Για την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο

Ο Ακιντζί πάντως άρχισε να …μοιράζει και το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Ερωτηθείς σχετικά με το Ισραήλ και την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό, ο Ακιντζί απάντησε: «Είναι μία ευκαιρία για τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η ενοποίηση των κυπριακών και ισραηλινών κοιτασμάτων και η μεταφορά τους μέσω Κύπρου προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Στηρίζω αυτό το πρότζεκτ. Πρόκειται επίσης για ένα θέμα που επιβάλλει την επίλυση του Κυπριακού».
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ