Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΣ: "Σόου" Ερντογάν-Νταβούτογλου στα κατεχόμενα για τον αγωγό νερού

18.10.2015 | 09:00
Πανηγύρια στην παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έστησαν στα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα στο φράγμα Αναμούρ της Τουρκίας και το μεσημέρι έγινε η τελετή εγκαινίων στο σταθμό επεξεργασίας πόσιμου νερού στην Μύρτου, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από κόμματα και οργανώσεις που κατηγορούν τον Ερντογάν ότι με το εν λόγω έργο επιχειρεί την παγίωση της ηγεμονίας της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα συνεχίζεται η αντιπαράθεση αναφορικά με το ποιος θα έχει τη διαχείριση του νερού.Το νερό από το τουρκικό φράγμα Αναμούρ άρχισε να ρέει στο φράγμα στα Πάναγρα από την 1η Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί το άδειασμα των αγωγών από το θαλασσινό νερό. Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσει στις πρώτες βρύσες στην κατεχόμενη Λευκωσία. Επί τουρκικού εδάφους έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς νερού μήκους 23 χλμ και η εξισωτική δεξαμενή στο Αναμούριο, μεγέθους 10.000 κυβικών μέτρων. Ο σταθμός προώθησης βρίσκεται στην περιοχή του Βαβυλά και από κει υπάρχει αγωγός μεταφοράς μήκους 3,5 χλμ προς το φράγμα στα Πάναγρα. Η βάση διύλισης πόσιμου νερού στην Μύρτου είναι χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων. Από εδώ, με μια διακλάδωση αγωγών μεταφοράς συνολικού μήκους 475 χιλιομέτρων το πόσιμο νερό θα μεταφερθεί σε όλες τις περιοχές του ψευδοκράτους. Υπάρχει και δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 κ.μ στο νέο Δίκωμο.

Συνολικά 132 αγωγοί, μήκους 80 χλμ και βάρους 220 τόνων, από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), αιωρούνται σε βάθος 250-280 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συνδέουν τους αγωγούς αγκιστρώνονται με συρματόσχοινα στον πυθμένα της θάλασσας και διατηρούνται στη θέση τους με τη βοήθεια πλωτήρων.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ