Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Συνάντηση Χριστοδουλίδη και Μογκερίνι με φόντο ΑΟΖ και Τουρκία

19.11.2018 | 21:30
Οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Μονγκερίνι.

Διμερή συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, κα Federica Mogherini είχε, σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διευθετήθηκε με αφορμή και την επίσκεψη της κα Mogherini στην Τουρκία την προσεχή Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω της αποστολής της κας Lute, για καθορισμό «όρων αναφοράς» που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο, έγινε αναφορά στον καθοριστικό ρολό που η ΕΕ δύναται να διαδραματίσει τόσο προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλίων, όσο και για την επιτυχή κατάληξή τους.

O κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την περιφερειακή συνεργασία όπως επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πραγματικές επιδιώξεις που η Άγκυρα επιθυμεί να εξυπηρετήσει μέσα από τις εν λόγω ενέργειες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και η Ύπατη Εκπρόσωπος αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Κύπρος στηρίζει την ώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, νοουμένου ότι η Άγκυρα εφαρμόσει, όπως όλα τα υπό ένταξη κράτη μέλη, συνολικά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σε σχέση με την Κύπρο, όπως επίσης και την ανάγκη επίδειξης εποικοδομητικής στάσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού η οποία δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξίων της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης και η κα Mogherini προέβησαν σε ανασκόπηση και αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το γειτνιάζον κράτος μέλος, στην περιοχή. 

Πηγή: Offsite

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ