Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: Συνάντηση Φωκαΐδη - ΥΠΑΜ Αυστρίας - Τι συζητήθηκε

20.04.2017 | 12:10
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Αυστρίας κ. Hans Peter Doskozil.

Ο κ. Doskozil έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας Κύπρου κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών ενώ στην συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπιών των δύο Υπουργείων Άμυνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα.

Κατά την επίσκεψή του, ο Αυστριακός Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Επίσης, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του νέου Συντονιστικού Κέντρου ΄΄ΖΗΝΩΝ΄΄ όπου θα τύχει ενημέρωσης για τις δυνατότητες του Κέντρου.

Παρακάτω οι δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Υπουργού Άμυνας της Δημοκρατίας της Αυστρίας κ. Hans Peter Doskozil μετά τη συνάντηση.

Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης δήλωσε
 
«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίσω εδώ στη Λευκωσία τον αγαπητό φίλο Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας. Θέλω καταρχάς να τον ευχαριστήσω για το θερμό του ενδιαφέρον αλλά και τη προσωπική συμβολή του στην αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων. Κύπρος και Αυστρία είναι δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες, κοινές αρχές αλλά και κοινές προσεγγίσεις για σειρά θεμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στα όργανα της Ε.Ε..

Είναι δύο χώρες δεσμευμένες να υπηρετούν την ειρήνη, την ελευθερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών, το διεθνές δίκαιο.

Υπηρετώντας αυτές τις αρχές η Αυστρία στέκεται για δεκαετίες πλάι στην Κύπρο συνδράμοντας με στρατιωτικό προσωπικό στη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Και δεν θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να μην αποτίσω φόρο τιμής στους τρεις Αυστριακούς στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που επιτελώντας με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης το καθήκον τους, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974.

Έχουμε υποχρέωση και θα τους τιμούμε για πάντα.Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τη φίλη χώρα της Αυστρίας για την πολυετή και έμπρακτη αυτή συνδρομή αλλά και για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί σε ότι αφορά στο Κυπριακό.

Είχα και σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μέσα στο πλαίσιο, και με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση χωρίς ξένες κηδεμονίες, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Αποτελεί, δυστυχώς, γενική διαπίστωση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Τουρκία, την απομακρύνουν από την Ευρώπη, την απομακρύνουν από τους κανόνες που επιβάλλουν τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.
Την απομακρύνουν από τους κανόνες που υποβάλλουν την αποφυγή δηλώσεων ή ενεργειών που υπονομεύουν όχι μόνο τη συνεννόηση αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή.

Σε μια περιοχή που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία των κρατών, η αποφυγή εντάσεων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας που να επιτρέπει τη σταδιακή ανάκαμψη προς τη κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα προβλήματα που οδηγούν στην τρομοκρατική βία καθώς και στη συνεχιζόμενη έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα αλλά και τρόπους συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέση μας είναι πως η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να υπερασπίσει την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά και ζωτικά της συμφέροντα μέσα από μια πιο ενεργό πολιτική που προϋποθέτει και την ενίσχυση της συνεργασίας στο τομέα της άμυνας.

Γι’ αυτό και έχουμε καλωσορίσει τόσο τη νέα Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και το Σχέδιο Εφαρμογής στους Τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, καθώς και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν, μεταξύ άλλων στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCΟ).

Στόχος μας είναι, να διαμορφώσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις, μέσα από την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, έτσι ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Ζούμε, άλλωστε, σε μια εποχή νέων και ασύμμετρων απειλών που επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία προκειμένου να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους πολίτες μας.

Σημαντικός πυλώνας για την αμυντική συνεργασία αποτελεί η εκπαίδευση και η σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής κουλτούρας.

Στη βάση αυτής της προσέγγισης, μαζί με την Αυστρία, επενδύουμε στο τομέα αυτό και ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο τομέα της εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μαζί με την Αυστρία έχουμε προχωρήσει στη συνέκδοση του τρίτου ετήσιου Εγχειριδίου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας, το οποίο προλογίζουμε με τον φίλο υπουργό και την Ύπατη Εκπρόσωπο κυρία Mogherini.
Στενή και ιδιαίτερα καρποφόρα είναι και η συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει με την Αυστριακή Στρατιωτική Ακαδημία, μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων και προγραμμάτων, ιδιαίτερα μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανταλλαγή νέων αξιωματικών, γνωστό ως Military Erasmus.

Επιστέγασμα των συνεχώς αναβαθμισμένων μας σχέσεων αποτελεί η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία σε Στρατιωτικά Θέματα. Αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής μας βούλησης να αξιοποιήσουμε δυνατότητες και ευκαιρίες προκειμένου να εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας, υπηρετώντας τις κοινές μας αρχές, υπηρετώντας τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Για άλλη μια φορά, αγαπητέ φίλε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας ευχαριστώ θερμά».

Ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Αυστρίας κ. Hans Peter Doskozil δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπ. Άμυνας κ. Φωκαίδη για την πρόσκληση στην Κύπρο. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους είναι για εμάς απαραίτητη, ειδικά λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε θέματα πολιτικής ασφάλειας (όπως είναι η τρομοκρατία και η μετανάστευση). Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης είναι επομένως για μας πάρα πολύ σημαντική και αποτελεί την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των υπουργείων άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
Έχουμε αναπτύξει μια συνεργασία σε δύο κύριους τομείς, την διαχείριση κρίσεων και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
θα πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα στους τομείς της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας καθώς και στη στρατιωτική εκπαίδευση αλλά και στις κοινές ασκήσεις.

Από το 2007 έχουμε με την Κύπρο επιτυχείς στρατιωτικοδιπλωματικές σχέσεις, τις οποίες επιθυμούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε.
Είναι πολύ σημαντική για μας η ανταλλαγή πληροφοριών στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.
Επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών του μεγάλου θέματος του Μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας.

Η Αυστρία εκπροσωπείται σήμερα περίπου με 1100 στρατιώτες σε αποστολές στο εξωτερικό, και έχει επίσης μια μακρά παράδοση στην Κύπρο. Από το 1964 λαμβάνει επίσης μέρος στη UNFICYP με περισσότερους από 16000 στρατιώτες».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ