Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Λαβρόφ: Η κατάρρευση της συμφωνίας με το Ιράν πρόβλημα και για το θέμα της Βόρειας Κορέας

15.12.2017 | 12:49
Η κατάρρευση των συμφωνιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα στείλει το λάθος μήνυμα σε όσους ελπίζουν να επιλυθεί η κρίση με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ανώτερο στέλεχος του κοινοβουλίου.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι «μεγάλες διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα ότι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απειλούνται με κατάρρευση, γεγονός το οποίο μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα σε αυτούς που επιθυμούν να λύσουν τα προβλήματα στην κορεατική χερσόνησο», είπε.

Σύμφωνα με το Λαβρόφ η ρίζα αυτών των εντάσεων είναι η συνεχής εγωιστική και κυνική πολιτική που ακολουθούν οι χώρες που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ.

Οι Δυτικές χώρες, οι οποίες πιστεύουν στη ανωτερότητα τους και στον άψογο χειρισμό τους και γενικά ότι η προσέγγιση τους πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως η απόλυτη αλήθεια, προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πιο δημοκρατική, δίκαιη, πολυκεντρική παγκόσμια τάξη των πραγμάτων.

Όσοι όμως διαφωνούν με αυτή την λογική υπόκεινται σε ένα ευρύ φάσμα καταστολών, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού, της εισαγωγής μονομερών κυρώσεων και της άμεσης εμπλοκής στις εγχώριες υποθέσεις », ανέφερε.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (CPOA), επετεύχθη στις 14 Ιουλίου 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι διεθνών διαμεσολαβητών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία) Στις 16 Ιανουαρίου 2016, ανακοινώθηκε η έναρξη της εφαρμογής της. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι επιχειρήσεις του Ιράν πρέπει να περιορίσουν τις πυρηνικές τους δραστηριότητες και να τις θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί προηγουμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Nτόναλτ Τραμπ ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με αυτή τη νεά στρατηγική οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν την αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν και θα ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να να ασκήσει πίεση στην επαναστατική φρουρά του Ιράν (την ισχυρότερη στρατιωτική οργάνωση του Ιράν). Εκτός αυτού, ο ηγέτης των ΗΠΑ αρνήθηκε να επανεξετάσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να τροποποιήσει την JCPOA.

Με πληροφορίες από TASS
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ