Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Le Monde: “Στην αγκαλιά του Πούτιν ο απομονωμένος Ερντογάν”

13.08.2018 | 20:55
Αντιμέτωπος με την άνευ προηγουμένου κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και αποδυναμωμένος από την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμά η γαλλική Le Monde.

Η εν εξελίξει κρίση, στέλνει στην πραγματικότητα τον Ερντογάν και την Τουρκία, μέλος του NATO από το 1952, “στην αγκαλιά της Ρωσίας”, σημειώνει η Μοnde.

Ήδη, ο Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες, ιδιαίτερα για το θέμα της Συρίας, και του θύλακα του Ιντλίμπ , τελευταίας περιοχής που κατέχουν ακόμα οι αντιφρονούντες και διαφεύγει από τον έλεγχο της Δαμασκού.

Ο Ερντογάν προσφεύγει στον Πούτιν

Ο Ερντογάν “βρίσκεται στο έλεος της Ρωσίας”, υπογραμμίζει η Μοnde και επισημαίνει ότι από την Μόσχα εξαρτάται η διατήρηση της τουρκικής σφαίρας επιρροής στον Βορρά της Συρίας.

Εξάλλου η τύχη των προσφύγων της Συρίας αποτελεί μέρος ενός σχεδίου Άγκυρας και Μόσχας ώστε να ωθήσουν Γαλλία και Γερμανία να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Συρίας, προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Ωστόσο, η Ρωσία βρίσκεται κι αυτή στη γωνία από την πτώση του νομίσματός της με την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, δεν έχει, επίσης, την ικανότητα για τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι “οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί στην ανοικοδόμηση της Συρίας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν συγκαλεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, διεθνή σύνοδο τεσσάρων ηγετών, στις οποίες θα καλέσει τη Γερμανία και τη Γαλλία, επιχειρώντας να προσδώσει στην εκδήλωση χαρακτήρα αντι – Τραμπ μετώπου.

“Παρότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει, Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην πρόσκληση Ερντογάν” καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ