OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Leopard 2 HELL: Αυτό είναι το άρμα μάχης του ελληνικού στρατού – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

21/08/2018 - 09:00
Share on FacebookShare on Twitter
Το Leopard 2 HEL είναι γερμανικό κύριο άρμα μάχης το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Krauss-Maffei. Τα Leopard 2 A6 αντιπροσωπεύουν την πιο ώριμη τεχνολογικά εκδοχή του Leopard 2. Η ελληνική έκδοση του άρματος που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε υπηρεσία με τον ΕΣ, είναι το περίφημο Leopard 2 HEL.
Ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL. Συνολικά 353 Leopard 2 (183 2A4 και 170 Leopard 2A6 HEL).

Το άρμα διαθέτει ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως και συστημάτων θερμικής απεικόνισης. Το άρμα καθώς κινείται έχει την δυνατότητα να βάλει εναντίον κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Leopard 2 Α6 είναι: βάρος 62,3 τόνοι, συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα, χωρίς την κάννη μήκος 7,7 μέτρα, πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του αποτελείται από 4 μέλη. Η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ.

Ο οπλισμός του Leopard 2 HEL αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55 λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG. Το συγκεκριμένο πυροβόλο επιτρέπει στο Leopard 2 HEL να βάλει βλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα βλήματα που μπορεί να βάλει είναι το DM 63, το APFSDS DM53, το παλαιό DM 43A1 KE, το DM 33 KE, και το DM 12 HEAT. Το άρμα δε διαθέτει αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και η διαδικασία εκτελείται από τον γεμιστή. Το άρμα διαθέτει 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού.

Το συζυγές πολυβόλο MG-3 του άρματος Leopard 2 HEL, είναι διαμετρήματος 7,62 χλστ., όπως και το πολυβόλο, το οποίο το χειρίζεται ο αρχηγός του πληρώματος στην οροφή. Τέλος, εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων.

Η θωράκιση του άρματος έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπρόσθετα διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής. Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους. Ανάλογη επαύξηση της θωράκισης με την τοποθέτηση αντίστοιχων πλακών έχει υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές του πύργου του άρματος καθώς και στο σασί, ενώ στο εσωτερικό του άρματος έχει εφαρμοστεί αντιθραυσματική επένδυση που περιορίζει τις απώλειες από τα θραύσματα που προκαλούνται μετά από προσβολή του άρματος.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από το άρμα Leopard 2 HEL:

Πηγή: Military Today

Tags: ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ

Related Posts

Μερτς
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα αλλά μπορεί να τα μεταφέρει

18/02/2026 - 09:20
Τζέι Ντι Βανς
ΚΟΣΜΟΣ

Τζέι Ντι Βανς: Το Ιράν δεν δέχεται τις κόκκινες γραμμές του Τραμπ, δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά [vid]

18/02/2026 - 08:58
διαπραγματεύσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ουσιώδης η πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανία και Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ [pic]

18/02/2026 - 08:44

Διαβάστε Επίσης

Μερτς: Η Γερμανία δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα αλλά μπορεί να τα μεταφέρει

THEON: Εξασφαλίζει νέες δεσμευτικές παραγγελίες περίπου 41 εκατ. ευρώ και πρόσθετα δικαιώματα προαίρεσης περίπου 40 εκατ. ευρώ

Τζέι Ντι Βανς: Το Ιράν δεν δέχεται τις κόκκινες γραμμές του Τραμπ, δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά [vid]

Ουσιώδης η πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανία και Ρωσίας, λένε οι ΗΠΑ [pic]

Μερτς: Όχι, η Γερμανία δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα όμως… υπάρχει μια εναλλακτική λύση

Τραμπ: «Ηγετική η παρουσία της Ελλάδας στο NATO – Ισχυρότερες από ποτέ οι σχέσεις μας»

«Φουλάρει μηχανές» και η 3η FDI «ΦΟΡΜΙΩΝ»: Άρχισαν οι εν όρμω δοκιμές – Το καλοκαίρι τα sea trials

Καιρός σήμερα: Πολύ ισχυροί άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Top News

Βλαδίμηρος Κυριακίδης - Έφη Μουρίκη: «Ψάχνουμε το μυστικό της κοινής μας συνύπαρξης μετά από τόσα χρόνια»

Αθηναΐς Νέγκα: «Έχω βιώσει δύσκολες στιγμές στον χώρο, δεν μπορείς να είσαι αληθινός στην τηλεόραση»

Σταύρος Νικολαΐδης: Επειδή έγινα μεγάλος πατέρας, είχα άγχος πόσα χρόνια θα χαρώ το παιδί μου

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Παρακράτος Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιθεώρηση Εργασίας - Χτίζει αντιπερισπασμό πάνω σε ένα ψέμα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert