Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Άλλο "Γουδή 1909 και άλλο Σύνταγμα 2011".Ένα κείμενο που θα συζητηθεί.

10.06.2011 | 06:40    Τα Ιωαννιδικά «υπολείμματα», ως «μπροστάρηδες» των νοσταλγών της χούντας, βρίσκονται δίπλα σας, παντού, στο διαδίκτυο(.αν τους διαβάζετε)  και στη πλατεία Συντάγματος(.τους δείχνουν τα «κανάλια» με τα λάβαρά τους),.σε ετοιμότητα εκμετάλλευσης της καταρρέουσας πλέον κατάστασης «αντιπροσώπευσης», που εκφράζει το «κοινοβούλιο» αυτό, ως ο κορυφαίος θεσμός του είδους αυτού  «δημοκρατίας», που εγκαθιδρύθηκε δραματικά (μετά από μία επανάσταση) και εξελίχτηκε μελοδραματικά(πραξικοπήματα, δικτατορίες, σκάνδαλα) στην έρμη χώρα μας !
    

Η αβυσσαλέα διαφορά των συνθηκών μεταξύ «Γουδί του 1909» και «πλατείας Συντάγματος του 2011», καταδεικνύεται πρόδηλα απ' τα  ιστορικά στοιχεία, που αφορούν στη δραματική εξέλιξη του «δημοκρατικού»  πολιτικοοικονομικού μας «συστήματος» !
   

Πρόκειται για ένα «μοντέλο» πολιτικοοικονομικού «αντιπροσωπευτικού» συστήματος, προσαρμοσμένου, μέσα από πολλές κοινωνικές αναστατώσεις, στα χαρακτηριστικά του λαού μας, με τρόπο ώστε λειτουργώντας στην υπηρεσία των δυτικών, κατά κύριο λόγο, παραγόντων, αυτών δηλαδή που είχαν συμφέροντα απ' την εγκαθίδρυσή και λειτουργία του,.ο λαός μας να νοιώθει κυρίαρχος στη χώρα του. μέσω των «αντιπροσώπων» του !
 

Η ταραχώδης, εκ των πραγμάτων(γεωπολιτική θέση της χώρας), «λειτουργία» του «συστήματος» αυτού, ως «δημοκρατίας», στις συνθήκες μιας υπανάπτυχτης και κακοεθισμένης «ανατολίτικης» κοινωνίας, μετά από 400 χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς, θα στρεβλώσει και θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τα διαχρονικά ιστορικά «στάνταρτς» της Δημοκρατίας ! Αυτό βέβαια θα συμβεί σε όλες, ανά τον κόσμο, αυτού του τύπου «αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες» στην υπηρεσία των αγορών(.όχι προφανώς των δήμων), αλλά με άλλους ρυθμούς και σε άλλη έκταση και βάθος, στη βάση της κοινωνικοιστορικής τους πραγματικότητας και των γεωγραφικών τους συγκυριών  !
 

Επί του προκειμένου λοιπόν, με την επανάσταση του 1909, θα δοκιμαστεί μεταξύ άλλων, η βρετανική προσαρμογή του «συστήματος»(ως βρετανικού τύπου φιλελευθερισμός), στα δεδομένα της κυρίαρχης τότε στο κόσμο πολιτικής της Μ. Βρετανίας και των αγορών της και θα «κατακυρωθεί» απ' τα θριαμβευτικά αποτελέσματα των Βαλκανικών πολέμων !


  Με την έναρξη του Α'ΠΠ, η λειτουργία του θα κλονιστεί σοβαρά απ' την εύλογη αδυναμία του να «ισορροπήσει» στα διαπλεγμένα της εποχής συμφέροντα στη χώρα μας(Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Αυστριακά,. Ρωσικά), πράγμα που θα καταλήξει στον επώδυνο διχασμό του λαού της, με συνεπακόλουθο μια φοβερή καταστροφή(Μικρασιατική), ως «αποκύημα» των όρων επίλυσης των διεθνών προβλημάτων(Ανατολικό Ζήτημα), που επέβαλε η βρετανική ηγεμονία του τότε κόσμου, έναντι της όποιας εκδηλωμένης τάσης αυτονόμησης των εθνικών κρατών !

Έτσι, ο μεσοπόλεμος θα «ξεβράσει» τις αδυναμίες προσαρμογής στη βρετανική πραγματικότητα, με περίσσια χυδαιότητα.«δημοκρατικής» έκφρασης της  «λειτουργίας» του «συστήματος»(κινήματα.ανά εβδομάδα,  βενιζελικών παραγόντων,.που «ψάχνουν» το δημοκρατικά «δόκιμο» της λειτουργίας του, μέσα από άθλιες δικτατορίες),.μέχρις ότου, όλοι μαζί οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, μαζί με τα «σωφρονισθέντα» ανάκτορα (μετά το βρετανικό «στραπατσάρισμα» του Κωνσταντίνου,.με Γαλλικά χέρια), βρουν και βαδίσουν από κοινού, το βρετανικό «δρόμο» συμφερόντων τους !
 

Από την έναρξη του Β'ΠΠ, το «σύστημα» θα δοκιμάζεται βίαια,.εκ των πραγμάτων «διαδοχής» της υποτέλειας του, από τη Βρετανική στην αμερικανική ηγεμονία και  τη μεταπολεμική προσαρμογή του, μετά από ένα  φοβερό εμφύλιο.για να «στανιάρει» στη Αμερικανική πραγματικότητα.των πολυεθνικών μονοπωλίων ! Η αμερικανότροπη τώρα λειτουργία του «δημοκρατικού» μας «συστήματος», θα οδηγήσει σε μοιραίες σιωπηρές παραδοχές λειτουργίας του, στη βάση των νέων χαρακτηριστικών που θα αποκτήσει ο καπιταλισμός, απ' την εκπληκτική δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως των πολυεθνικών εταιρειών της. Με άλλα λόγια, οι κλασικοί «κινητήρες» του φιλελευθερισμού θα αντικατασταθούν, όπως- όπως, απ' τις φοβερής ισχύος «τουρμπομηχανές» των τελευταίων, για να κινηθεί συντονισμένα  η παγκόσμια οικονομία, στο μεταπολεμικό «πρόγραμμα» της !
  

Έτσι όμως οι εκλεγόμενοι εκάστοτε πολιτικοί «αντιπρόσωποι» του λαού μας, αποδεχόμενοι στο σύνολό τους.«ανωτέρα βία» τους όρους της αμερικανικής ηγεμονίας και στη πατρίδα μας,.μεταβάλλονταν, περίπου αυτόματα, σε αντιπροσώπους οικονομικών κυρίως συμφερόντων,  συμβατών  με την αμερικανική πραγματικότητα νεοαποικιοκρατίας και στη χώρα μας. Η νέα μεγάλη δύναμη θα στηρίζει τώρα αποκλειστικά την απεριόριστη ισχύ της, στην επιβολή των οικονομικοπολιτικών όρων της, μέσω των διεθνών οργάνων που θα  καταφέρει, από της λήξεως του Β'ΠΠ, να επιβάλλει στο κόσμο, όπως το ΔΝΤ και τη ΠΟΕ και του εκπληκτικής αποδοτικότητας και φοβερής ισχύος στρατού της, για τη πώληση των προϊόντων των πολυεθνικών  μονοπωλίων της !


Σύντομα θα καταστήσει άτυπους συνεταίρους της τους χτεσινούς «εχθρούς».του «ελεύθερου» κόσμου            (Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία), που θα φροντίσει επισταμένως για την άμεση αποκατάστασή τους και τη ταχύρυθμη ανάπτυξη τους και μαζί με τις συμμαχικές  δυνάμεις του πολέμου, για τη προώθηση της ηγεμονικής ισχύος της στο μεταπολεμικό κόσμο !


Τη κατάσταση θα σκιάσει η αμερικανοβρετανική «κόντρα» που θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, για τον τρόπο χειρισμού του, που πρόκρινε για τη διασφάλιση των συμφερόντων της η Αγγλία και θα ενταθεί μετά το πόλεμο και μέχρι το 1974, απ' τη σφοδρή αντίσταση της τελευταίας στην εκκένωση των αποικιών της, όπως απαιτούσε η νέα δύναμη, για την ανεμπόδιστη επέκταση της ηγεμονικής της ισχύος !


Προς τούτο, κανόνας και «σημαία» της τελευταίας γίνεται η «πάση δυνάμει» ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών, μέσω ενός ατέρμονος δανεισμού, που διασφαλίζουν οι τράπεζες της,  πέραν των αντικειμενικών  δυνατοτήτων τους αποπληρωμής των δανείων και σε «παραγωγικές» κατευθύνσεις, που δεν θα απειλούσαν οπωσδήποτε τις αμερικάνικες αγορές.και η «πάση δυνάμει» μαζική κατανάλωση των προϊόντων μαζικής παραγωγής των πολυεθνικών μονοπωλίων της(.«δέσιμο χειροπόδαρα») Όλα γίνονται σύντομα μια τεράστια παγκόσμια αγορά, «μοιρασμένη», υπό τον απόλυτο έλεγχο των τελευταίων, στους αξιόπιστους και πειθαρχημένους τώρα εταίρους της,.χτεσινούς «εχθρούς» της(Γερμανία, Ιαπωνία), υποδηλώνοντας έτσι τους όρους προώθησης του εταιρισμού της και μοιράσματος της «πίττας» της παγκόσμιας αγοράς ! Αυτοί είναι ουσιαστικά, οι απροκάλυπτοι  όροι της αμερικανικής ηγεμονίας για την οικονομική και ουσιαστική δέσμευση των κρατών υπηκόων της,.μετά των λαών τους, στο «πρόγραμμα» παγκόσμιας κυριαρχίας της, ως πρώτη και καίρια φάση του δραστικά προωθούμενου σχεδίου παγκοσμιοποίησης !
 


  Κάτω απ' τις ζοφερές αυτές συνθήκες, ήταν λογικά αναμενόμενο και το πολιτικοοικονομικό μας «σύστημα» να «κατρακυλήσει» στο «κατήφορο» του καταναλωτισμού και να καταλήξει στο στημένο «βούρκο» της επιδεινούμενης «οσημέραι» χρεοκοπίας του,.για να υποδηλώνει έμπρακτα και μέσω αλλεπάλληλων και ανατροφοδοτούμενων σκανδάλων, την υποταγή του, «τουτέστιν» των ούτω πως «σκανδαλισμένων» «αντιπροσώπων» του λαού μας, στους όρους του ηγεμόνα και των διεθνών οργάνων του !      
   

Κατάφερε τελικά, να μεταβάλλει το Πολίτη, το βασικό δηλαδή συστατικό της Δημοκρατικής Πολιτείας.σε  ένα θλιβερά χαζοχαρούμενο καταναλωτή, αλλά και απαθή παρατηρητή της σκανδαλώδους «λειτουργίας» του, με «δικαίωμα» παρέμβασής του,.κατά το Σύνταγμά του, στις περιοδικές «εκλογές».των  καλοπληρωμένων «αντιπροσώπων» του, και με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες του(διαδηλώσεις),.που γι' αυτό οφείλουν να φροντίζουν τα εξίσου καλοπληρωμένα συνδικάτα εργασίας του.και οι «καλολαδωμένοι» μηχανισμοί των πολιτικών του κομμάτων και σε αδυναμία ελέγχου τους,.τα κακοπληρωμένα  ΜΑΤ ! Τα ΜΜΕ, στη συνέχεια, οφείλουν να φροντίζουν ανελλιπώς,.με τους χρυσοπληρωμένους εκπροσώπους τους, να διερμηνεύουν «σωστά»,. τα προβλήματα και τις ανάγκες του, για να τα μαθαίνει «έγκυρα» και όπως πρέπει,.ως νομοταγής υπήκοος του κράτους τους ! Στη συνέχεια το «σύστημα»,.ως κράτος «δικαίου», με τους «αντιπροσώπους» του και τους δημόσιους «λειτουργούς» του,  αναλαμβάνει,. να τα επιβάλλει, ως προβλήματα του λαού, που υποτίθεται  προασπίζει ως συλλογική οντότητα «πολιτών» και να τα «λύσει».κατά τα συμφέροντα προφανώς αυτών που αντιπροσωπεύουν οι  πολιτικοί του «αντιπρόσωποι» !
  

Κοντολογίς, το όλο «σύστημα» αντιμετωπίζει  το είδος  αυτό του «πολίτη», το καθένα μας δηλαδή ξεχωριστά, ως υπήκοο του κράτους του και «συλλογικά» δηλαδή μαζικά, ως  λαό, όπου η μαζικότητα του (που  στηρίζει περιπαθώς και προπαγανδίζει ανελλιπώς,. ως αναγκαιότητα  διεκδίκησης των συμφερόντων του), με εγγενές προφανώς το στοιχείο . της ανευθυνότητας, σε προσωπικό  επίπεδο, τον μεταβάλλει. σε χαζοχαρούμενο «παιδί»,  που με λίγες «καραμέλες» μάλιστα, γίνεται βολικά, απερίσκεπτο και κακομαθημένο, ένα «παλιόπαιδο» που «λογικά» έχει ανάγκη μιας «έγκυρα επισταμένης» καθοδήγησης,. για το «καλό» του ! Ένα «παιδί», που θα πρέπει να νοιάζεται για το «πιάτο» του και μόνο, αλλά και  για τις «καραμέλες» του (που το συντηρούν εθιστικά στο βολικό για το «σύστημα» ατομισμό του), αφού για όλα τ' άλλα. και κυρίως για το μέλλον του, έχουν να «φροντίσουν» οι εκλεκτοί  «γονείς» του, οι «εθνοπατέρες» του !
   

Λοιπόν, «αγαπητοί» μου. «Ηρακλείδες» του «ημιθανούς» ήδη  «δημοκρατικού» σας «συστήματος», που ονειροφαντάζεστε να  ξαναγεννηθεί απ' τη «τέφρα» του,.για να το κάνετε το κράτος του «αυτοκρατορία» και άλλα τερπνά, θα πρέπει  να συνειδητοποιήσετε ότι άλλο είναι  το «Γουδί» του 1909 και άλλο το «Σύνταγμα» του 2011  !
  

Τότε, το  πολιτικοοικονομικό πρόταγμα, όπως προβλήθηκε,  ήταν η  είσοδος της άθλια καθυστερημένης,  γεωργικής. και βασιλευόμενης χώρας μας στη σύγχρονη τότε, βιομηχανική αστική πραγματικότητα, που εξέφραζε η προηγμένη βιομηχανικά Δύση και ειδικότερα η Βρετανία, όπως ειπώθηκε, με τους ανάλογους αστικούς θεσμούς της !
 

Πέρασαν από τότε 102 χρόνια και οι θεσμοί αυτοί, όπως όλοι  βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα,  ολοκλήρωσαν το «κύκλο» τους και καταρρέουν δραματικά, απ' το βάρος φοβερών  «ανομημάτων», που η μη ανατάξιμη πλέον, νοσηρή «λειτουργία» τους,  συστημικά παράγει  και στη συνέχεια  «φορτώνει» τις βαριές  συνέπειές τους,. ως «συστημική» τιμωρία,  απροσχημάτιστα, ανενδοίαστα και εγκληματικά,.όπως τα παράγει, στις «πλάτες» ενός ανεύθυνου στην ουσία, λαού-«παιδιού» ! Παράλληλα βέβαια δεν παραλείπει να «φορτώνει» με  απίθανα κέρδη  τα ταμεία (των τραπεζών) των πολυεθνικών μονοπωλίων !  Μιλάμε  για το πολιτικοοικονομικό «σύστημα» της «ελεύθερης» αγοράς(.όχι βέβαια του δήμου), που εξελίχτηκε   ραγδαία στις μέρες μας στο ιμπεριαλιστικό τέρας των μονοπωλίων, που  «καταπίνει» τους λαούς του κόσμου στο παγκοσμιοποιητικό «πέρασμα» του,. ως  άτακτα «παιδιά» και μάλιστα κακοεθισμένα στη κατανάλωση που τα εθίζει,.για να αιτιολογεί τις ατέρμονες μαζικές «ανθρωποθυσίες» συντήρησής του !
   

Στη πλατεία Συντάγματος ΤΩΡΑ, αλλά και  στις πλείστες Ευρωπαϊκές πλατείες σύντομα, το εμφανές και σε «στραβούς» ακόμη,  πρόταγμα, είναι   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μια άλλου όμως τύπου δημοκρατία,  συμβατή στη μεταβιομηχανική επαναστατική πραγματικότητα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ και  της ΓΝΩΣΗΣ, που ήδη ζούμε, στα πλαίσια μιας ανθρώπινης παγκοσμιότητας και όχι βεβαίως μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποιητικής «μηχανής» ! Σ' αυτή τη πραγματικότητα όμως, το χτεσινό «παιδί»-ΛΑΟΣ, μπορεί  και πρέπει «οσημέραι» να μετεξελιχτεί,. σε ενήλικα λαό ΠΟΛΙΤΩΝ, αφήνοντας πίσω του ενεούς τους μέχρι  χτες «γονείς»του(«εθνοπατέρες»),.να «θρηνούν», επάνω στο οιονεί «πτώμα» της «δημοκρατίας» τους,.την «απώλεια» του «παιδιού» τους, λόγω  της «ενηλικίωσής» του !
    

 Σύντομα λοιπόν, ο «ενήλικιούμενος», μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λαός-πολιτών θα πρέπει να αυτορυθμίζεται και να αυτοπραγματώνεται στις νέες συλλογικές πραγματικότητες της δημοκρατικής ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ του ! Οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται πλέον στα χέρια του, για να την  αρθρώσει και να την διαμορφώσει αποφασιστικά και  μόνος, με δυνητική τη συνδρομή ( όχι με «καπέλωμα») γνήσιων ανθρώπων του πνεύματος, που μέχρι τώρα σιωπούν καρτερικά .περιμένοντας με αγωνία τη μέρα  ενηλικίωσής του, για να συνομιλήσουν επιτέλους  μαζί του, όπως του αρμόζει  !


 Γενική  αρχή της νέας δράσης, γίνεται  η απομαζικοποίηση, με κύριο  στόχο την ικανότητα και δυνατότητα ΑΜΕΣΗΣ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ παρέμβασης του στα πολιτικοοικονομικά δρώμενα που τον αφορούν, μέσα απ' τις συλλογικότητες που μπορεί προς τούτο να διαμορφώνει και να ελέγχει, ως λαός  πολιτών του 21ου αιώνα !
     

  Όσοι «ονειροφαντάζονται» λοιπόν.ένα αδικαιολόγητο «αρχαϊσμό» επανάκαμψης στο «Γουδί του 1909» για επαναφορά στη ζωή, μιας «ημιθανούς» «δημοκρατίας» που ξέρουν  και καταλαβαίνουν, θα πρέπει να  καταλάβουν κάποια στιγμή,.«Σύνταγμα του 2011» τι  σημαίνει !
    

Αναφαίρετο δικαίωμα τους είναι να επισκέπτονται τις «πλατείες» για να βλέπουν όμως, μέσα στις ετερότητες της συνωθούμενης και αγανακτισμένης μάζας-λαού,.τον εαυτό τους, ως αυτογνωσία και έτσι να συνειδητοποιήσουν πιθανώς και αυτοί, ποιο είναι το μεγάλο πρόταγμα του αιώνα που μπήκαμε !  
 

Αυτό «δείχνει», βοερά και ασχημονόντας.η μάζα λαού-«παιδιού» στη πλατεία Συντάγματος και δείχνει αυτούς που τον κρατούν, ως λαό-«παιδί»,  θεσμικά δέσμιο,.όπως ορίζουν οι «αφέντες» του θλιβερού μας κόσμου, επικαλούμενοι τη «ανωριμότητα» του και τους «κινδύνους» που ελλοχεύουν γύρω του, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος, χωρίς τη «προστασία» και «καθοδήγηση» των εκλεκτών «γονιών» του ! Συνακόλουθα δεν του επιτρέπεται να ζει με την αξιοπρέπεια ενός «ενήλικα» λαού-πολιτών στα πλαίσια της Δημοκρατίας, που  εκφράζει ο αιώνας που μόλις μπήκαμε !
 

Αυτό όμως «δείχνουν» και οι άλλες «πλατείες» του κόσμου και ειδικότερα της Ευρώπης, σηματοδοτώντας το γενικότερο δημοκρατικό πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινωνίας, σε προφανή αντιδιαστολή με τη «μηχανή».του «κιμά» της αμερικάνικης  παγκοσμιοποίησης, που την ίδια ώρα  επιχειρείται η εκβιαστική επιβολή της !
 
                                                                                 ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ...ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ