Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογομαχία Κύπριας ευρωβουλευτού με τον Νταβούτογλου

15.02.2013 | 13:55
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ένταση επικράτησε στην Άγκυρα, ανάμεσα στον Αχμέτ Νταβούτογλου και την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελένη Θεοχάρους.
Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε.
Στις εργασίες της Επιτροπής η Θεοχάρους, ρώτησε στον Νταβούτογλου «Αν και μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν προστατεύετε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων; Aναφέρατε πως ο γ.γ. του ΟΗE ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της διεθνούς κοινότητας στη Σρεμπένιτσα. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη για τις σφαγές που έχει κάνει ο τουρκικός στρατός;»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αν και νωρίτερα είχε τονίσει πως θα πρέπει να αποχωρήσει λόγω φόρτου εργασίας, ειδικά για το ερώτημα της Θεοχάρους , έμεινε στην αίθουσα και με έντονο ύφος δήλωσε :
«Ποιος παραβιάζει περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο , οι ελληνοκύπριοι ή οι τουρκοκύπριοι; Οι ελληνοκύπριοι ταξιδεύουν όπου θέλουν ή οι τουρκοκύπριοι; Σήμερα οι τουρκοκύπριοι παρά τους λόγους που τους δόθηκαν το 2004 με την έγκριση του σχεδίου Ανάν, δεν μπορούν να παίξουν ούτε έναν επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν μπορούν να κάνουν εμπόριο, δεν μπορούν να απολαύσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι ελληνοκύπριοι έχουν όλες τις ανέσεις που τους προσφέρει η Ε.Ε. Αναφερθήκατε στην παρουσία του στρατού μας. Εμείς δεν πήγαμε, ο τουρκικός στρατός δεν πήγε εκεί, ένα πρωϊ και λέγοντας «άντε να πάμε στην Κύπρο». Εμείς πήγαμε εκεί επειδή ασκήσαμε τα διεθνή δικαιώματα μας, καθώς ο Σαμψών ο οποίος ήταν το παρακλάδι της χούντας στην Ελλάδα ο οποίος είχε τη νοοτροπία του σημερινού Μπασάρ Άσαντ, και ανέτρεψε την Κυπριακή κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε πάει εκεί, ο Σαμψών θα είχε σφάξει τους Τούρκους στο νησί ή θα τους είχε εξορίσει όπως στη Βοσνία. Τα ίδια θα είχε κάνει και στους ελληνοκυπριους. Εμείς πήγαμε εκεί κάνοντας χρήση του διεθνούς δικαιώματος μας. Δεν παραβιάσαμε κανένα διεθνές δίκαιο.»

Ο τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως σε περίπτωση που η Κύπρος είχε δεχθεί το σχέδιο Ανάν «δεν θα ζούσατε την οικονομική κρίση κι ούτε θα προκαλούνταν προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εύχομαι να δούμε τις ημέρες της ειρήνης. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, εύχομαι να κάνετε κι εσείς το ίδιο». 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ