Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λουκασένκο: O "τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης" για πέμπτη φορά πρόεδρος

12.10.2015 | 09:19
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βγήκε για πέμπτη συνεχή φορά πρόεδρος της Λευκορωσίας στις εκλογές που έγιναν χθες, επικρατώντας άνετα στους αντιπάλους του, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να φέρει χαλαρότερες σχέσεις με τη Δύση και να εγείρει ερωτήσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επανεκλογή του Λουκασένκο πριν από πέντε χρόνια είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο η υποστήριξη στον ηγέτη που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί αφού ανέλαβε το ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της σύρραξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώσει τον Λευκορώσο πρόεδρο, τον οποίο είχε αποκαλέσει «τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» το 2005 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του και της καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων. Είχε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ορισμένων αξιωματούχων και εταιρειών της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, η κριτική που άσκησε σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι, το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα και το ότι ο ίδιος έδωσε χάρη σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι ο Λουκασένκο επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του έναντι των χωρών της Δύσης.
«Κάναμε πράξη ό,τι μας ζήτησε η Δύση την παραμονή των εκλογών. Εάν υπάρχει η βούληση στη Δύση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, κανείς και τίποτα δε μπορεί να το αποτρέψει αυτό» είπε ο Λουκασένκο μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στο γήπεδο της Δύσης» προσέθεσε.

Η κεντρική επιτροπή εκλογών είπε ότι ο Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές με 83,5%, λίγο παραπάνω από το 80% που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2010. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αργά την Κυριακή, γύρω στο 6,5% ψήφισαν ενάντια όλων των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο.

Κανείς από τους τρεις αντιπάλους του Λουκασένκο στις σημερινές εκλογές δεν αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή για εκείνον και τα στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. «Ο Λουκασένκο και το σύστημά του είναι ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιλογή, αλλά υπάρχει η επιλογή να μην είμαστε πρόβατα» δήλωσε ο Ανατόλι Λεμπέντκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση χθες όπου συμμετείχαν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ