Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Μακεδονία" τα Σκόπια κατά την Μέρκελ που καλεί σε "συμβιβασμούς"

18.07.2014 | 15:07
Τι συζητάει με τον Σαμερά η Μέρκελ για την “Μακεδονία” όπως επίμονα αποκαλούσε τα Σκόπια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ επί της ουσίας μας καλεί να …συμβιβαστούμε. Και οι Σκοπιανοί αλλά κι εμείς που δεν έχουμε λόγο να συμβιβαστούμε. Ο σημερινός πρωθυπουργός να υπενθυμίσουμε είχε προτιμήσει την παραίτηση από τη θέση του ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μητσοτάκη,παρά τον συμβιβασμό.

Τι είπε σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ:

«Η εξέλιξη της “Μακεδονίας” (ενν. στην Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένη, λόγω του ότι δεν έχει διευθετηθεί η διένεξη για το όνομα» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις για το θέμα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης ηγετών της περιοχής στο Ντουμπρόβνικ.

«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι για τη “Μακεδονία” θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία να υπερβεί κάποτε τη διένεξη του ονόματος. Και, χωρίς συμβιβασμούς αυτό δεν θα είναι εφικτό» δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, στο Βερολίνο.

Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος αναφερόταν, στις απαντήσεις της, στην πΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι τα ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ.
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να φανταστεί «μια δημιουργική λύση» για το ζήτημα της ονομασίας και εάν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, η καγκελάριος τόνισε ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών (ενν. για το όνομα) είναι περιορισμένος και επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να τους «κάψει» αναφέροντάς τους δημοσίως. «Εάν έλεγα κάτι εδώ, θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε εάν θα έρθουν δύο διαψεύσεις -μια από τη “Μακεδονία” και μία από την Ελλάδα- ή μόνο μία διάψευση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εκδοχή δεν θα είναι πλέον πιθανό να έρθει ποτέ» δήλωσε και διευκρίνισε ότι η ίδια διεξάγει τις συζητήσεις της εμπιστευτικά.

«Αυτό και μόνο είναι αρκετά δύσκολο. Έχω επανειλημμένα φάσεις που ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα και μετά υπάρχουν πάλι φάσεις όπου αφήνεις την υπόθεση να ησυχάσει λίγο. Θα έρθει, με βεβαιότητα, πάλι η χρονική στιγμή που και εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Αλλά τελικά, κοιτάξτε, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά εάν οι ίδιοι οι συντελεστές δεν σημειώσουν πρόοδο, τότε δεν ωφελεί και η δική μου βοήθεια σε κάτι» επισήμανε.

Διαβάστε ακόμη:

Σκόπια: Αιχμές κατά της Ελλάδας για την παραμονή στον «προθάλαμο» του ΝΑΤΟΣκόπια: Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών


ΣΚΟΠΙΑ: Κατηγορούν τον Γκρουέφσκι ότι πήρε μίζα


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ