Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακεδονικό: Γιατί η συμφωνία δεν είναι erga omnes

13.06.2018 | 10:03
Την εκτίμησή του ότι δεν ισχύει το erga omnes για την ταυτότητα και εθνικότητα των Σκοπιανών εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Και εξηγεί ότι η συμφωνία έχει αρκετές γκρίζες ζώνες, από τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» που δεν θα είναι ίδια για τον υπόλοιπο κόσμο και για τους Ελληνες, έως το θέμα της εθνικότητας, αλλά και τη χρήση των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία.

«Στην ουσία οι κάτοικοι των Σκοπίων, δηλαδή οι Σλαβομακεδόνες, θα ονομάζονται Μακεδόνες, και το γεγονός ότι διευκρινίζεται πως ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, δεν σημαίνει τίποτα από την ώρα που θα χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδόνες». Σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τη διαφορά ανάμεσα σε αρχαίους και σύγχρονες Μακεδόνες. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα τους αποκαλεί απλά «Macedonians», επισημαίνει ο καθηγητής του Παντείου. 

Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας, όπως αναφέρει στο Liberal είναι η χρήση του όρου «Μακεδονικός» για το λαό που κατοικεί στα Σκόπια. Στην ουσία δηλαδή, οι κάτοικοι των Σκοπίων, δηλαδή οι Σλαβομακεδόνες, θα ονομάζονται Μακεδόνες. Το γεγονός ότι διευκρινίζεται πως ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αναφέρεται στο χθες. Το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» δημιουργήθηκε πριν 90 χρόνια και βασίζεται στην έννοια της διαμελισμένης πατρίδας. Δεν μπορώ να αντιληφθώ να αποδεχθούμε να ονομάζεται το κράτος Βόρεια Μακεδονία και παράλληλα να λέμε ότι οι Σλάβοι κάτοικοί του ονομάζονται Μακεδόνες…

Επειδή ακριβώς αυτό είναι ένα καίριο σημείο για εμάς, βλέπουμε ότι στην περίπτωση του ονόματος "μακεδονικός" δεν θα ισχύει το erga omnes, που σημαίνει ότι ένας όρος έχει γενική χρήση, έναντι όλων. Όταν λέμε ότι κάτι είναι erga omnes εννοούμε ότι παντού ισχύει ο ίδιος όρος. Δηλαδή είτε είμαι Αμερικανός, είτε Έλληνας, είτε Σκοπιανός, θα χρησιμοποιώ παντού τον ίδιο όρο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ειδικά οι Έλληνες δεν θα αποκαλούν τους κατοίκους των Σκοπίων ως «Macedonians/ Citizens of the Republic of North Macedonia», αλλά ως πολίτες της «Severna Makedonja».

Εδώ καταργείται το erga omnes. Είναι μια απόφαση που θα έχει μια ειδική φωτογραφική διάταξη για την Ελλάδα. Αποτελεί προσαρμογή μιας παλαιάς θέσεως των Σκοπίων, που ισχυρίζονταν ότι «εμείς θα ονομαζόμαστε όπως θέλουμε, και εσείς μπορείτε να μας ονομάζετε όπως θέλετε». Το βασικό επομένως πρόβλημα είναι ότι θα έχουμε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που κατοικείται από Μακεδόνες.και άλλο οι σύγχρονοι Μακεδόνες, σε λίγα χρόνια θα χαθεί. Εδώ λοιπόν πάσχει η συμφωνία.

ΠΗΓΗ: LIBERAL

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ