Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Τι γυρεύουν οι Έλληνες στο Μάλι; Άρθρο του Χ.Καπούτση

21.01.2013 | 00:22
Του Χρήστου Καπούτση

    
Τρεις αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς θα μεταβούν στο σπαρασσόμενο Μάλι, χώρα της δυτικής Αφρικής και θα αναλάβουν καθήκοντα εκπαιδευτού, των στρατιωτών. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα της Ε.Ε. , η οποία ετοιμάζει μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επιμελητείας, για το Μάλι.  Θα εκπαιδεύσουν στελέχη και στρατιώτες του ΚΡΑΤΙΚΟΎ ΣΤΡΑΤΟΥ  του Μάλι, που είναι πρώην γαλλική αποικία. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη επίσημη υποστήριξη, στρατιωτικού χαρακτήρα, της Ε.Ε. προς τη Γαλλία.

Εδώ και μέρες οι Γαλλικές Δυνάμεις συγκρούονται με  τους ισλαμιστές αντάρτες και τις λοιπές εξτρεμιστικές ομάδες στο βόρειο Μάλι, ενώ γάλλοι κομάντος έχουν υπό την προστασία τους την πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό .

Μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, εναντίον των ανταρτών.  

Μάλιστα υπάρχουν περιοχές στο Μάλι, στις όποιες οι Τζιχαντιστές προελαύνουν. ΓΙΑ  αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος της Γαλλίας  Φρανσουά Ολάντ , ανακοίνωσε τον  τριπλασιασμό της στρατιωτικής δύναμης στο Μάλι, δηλώνοντας ότι  η στρατιωτική επέμβαση ήταν "ο μόνος τρόπος" να παρεμποδιστεί η προέλαση των ισλαμιστών.

Γενικά, η κατάσταση που επικρατεί στο Μάλι είναι πάρα πολύ άσχημη, σε ΟΛΑ τα επίπεδα. Αναρχία, Διοικητικό ΧΑΟΣ, εμφύλιες συγκρούσεις, κλοπές, βιασμοί, πείνα , δίψα, καταστροφές, ναρκωτικά, ανθρώπινες τραγωδίες και 240 χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. 

Μάλι
    
Το Μάλι είναι ένα κράτος της Δυτικής Αφρικής. Επί αποικιοκρατίας ονομαζόταν Γαλλικό Σουδάν. Μεγάλο τμήμα  χώρας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα. Και περίπου στα 13 εκατομμύρια υπολογίζονται οι κάτοικοι που ζουν σε αυτή τη χώρα.

Το πολίτευμα της χώρας είναι προεδρική Δημοκρατία. Από το 2000 γνώρισε μια περίοδο ευημερίας και δημοκρατικής σταθερότητας, μέχρι που τον Μάρτιο του 2012 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα, από φανατικούς ισλαμιστές (αντιπολίτευση), εναντίον της Κυβέρνησης . Το πραξικόπημα βύθισε τη χώρα στο χάος. Διάφορες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στη Χώρα και να καταλάβουν περιοχές στα βόρεια της Χώρας, τμήμα της  οποίας ανακήρυξαν ως ανεξάρτητο Ισλαμικό κράτος. Ο Στρατός δεν είναι καλά εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους εμπειροπόλεμους  και εισαγόμενους ισλαμιστές αντάρτες.

Το Μάλι , μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν μια υποδειγματική Δημοκρατική Χώρα, με το Ισλάμ να εκφράζεται μέσω της ανεκτικής παράδοσης του σουφισμού. Ο Σουφισμός είναι η πιο φιλοσοφημένη, η πιο πνευματική, η πιο ανθρώπινη και  η πιο φιλειρηνική εκδοχή του Ισλάμ.  

Ο Σουφισμός είναι στο αντίποδα του ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟΥ, που το θρησκευτικό καθήκον  επιβάλλει στους μουσουλμάνους τον πόλεμο,  για τη διάδοση του Ισλάμ.

 Γιατί αυτή αιματοχυσία στο Μάλι και γιατί η στρατιωτική δράση της Γαλλίας;  Στις αιτίες θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε την εκτεταμένη  κυβερνητική διαφθορά, τις  αδύναμες κρατικές δομές και το λαθρεμπόριο. Το Μάλι είχε γίνει τα πιο σπουδαίο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και χώρος δράσης,  για τις ισλαμικές  και  τρομοκρατικές οργανώσεις , όπως της ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ , αλλά και για την οργάνωση του  ιερού  πόλεμου  (τζιχάντ) που χρηματοδοτείται , κυρίως, από το οργανωμένο έγκλημα.  
Σε αυτές τις χώρες οι σχέσεις των τρομοκρατικών και ισλαμο-κοινωνικών οργανώσεων του Τζιχαντισμού με το οργανωμένο έγκλημα (λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, πορνεία ) είναι πολύς στενές και αλληλοτροφοδοτούμενες.

Και τέλος, Γιατί η γαλλική στρατιωτική παρέμβαση; Γιατί αλήθεια, ας περιμένουμε λίγο, πριν διατυπώσουμε βιαστικά τα μάλλον προφανή συμπεράσματα…

Πάντως,  στο κοσμοπολίτικο Παρίσι η εικόνα εδώ και μια βδομάδα έχει αλλάξει. Οι Παριζιάνοι  βλέπουν ομάδες στρατιωτών να ξαναρχίζουν τις περιπολίες σε ιστορικά μνημεία και κεντρικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, υπό τον φόβο αντιποίνων, ή κάποιας τρομοκρατικής ενεργείας ακραίων ισλαμιστών.  Ήδη οι Αφγανοί Ταλιμπάν απειλούν  ανοιχτα τη Γαλλία με αντίποινα , για την επέμβαση στο Μάλι. Υπενθυμίζω ότι στη Γαλλία ζει η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης! Ο φόβος απλώνεται στο Παρίσι!!

Από τους γάλλους πολιτικούς,  ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συντάσσεται  στο ίδιο μέτωπο με τον ηγέτη της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον Νοέλ Μαμέρ των Οικολόγων, που καταδίκασαν απερίφραστα την απόφαση του Προέδρου Γαλλίας ΦΡ.ΟΛΑΝΤ , να επέμβει ο στρατός της Γαλλίας στο Μάλι. Πιθανόν σύντομα να υπάρξει, με αφορμή τις εξελίξεις στο Μάλι, πολιτική κρίση στη Γαλλία.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μάλλον με επιφύλαξη την επιλογή της Γαλλίας για το Μάλι.  Επίσης το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί! Ενώ η ελληνική συμμετοχή με τρεις αξιωματικούς καταρχήν (μάλλον θα προστεθούν άλλοι δυο σε επίπεδο επιμελητείας) περιέχει τουλάχιστον το στοιχείο της έκπληξης.

Πάντως, οι ανησυχητικές  εξελίξεις στο Μάλι, πιθανότατα, θα  επηρεάσουν  τη διεθνή σταθερότητα, αφού οι συγκρούσεις , εμφύλιες , εθνο-φυλετικές, Θρησκευτικές και η ένοπλη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων, των διεφθαρμένων κρατικών στρατιωτικών δυνάμεων και των συμμοριών του οργανωμένου  εγκλήματος , απλώνονται στην δυτική, κεντρική και βόρεια Αφρική  και γίνονται πιο σκληρές, πιο αδυσώπητες, αλλά και πιο «κερδοφόρες»!. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατός στους δρόμους. Πόσο απειλεί τη Δημοκρατία; Μια άποψη από τον Σ.Μηχιώτη

Μαλί: 700.000 άνθρωποι αναμένεται ότι θα ξεριζωθούν


ΒΙΝΤΕΟ από βομβαρδισμό στο Μάλι, τραβηγμένο από αμάχους
 

 

ΣΧΟΛΙΑ