Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαλί: Ομάδα του Ερυθρού Σταυρού απήχθη από τζιχαντιστές

11.02.2014 | 11:17
Εκπρόσωπος του Κινήματος για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση απήγαγε στο βόρειο Μαλί ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για την οποία αυτή η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση είχε ανακοινώσει πως δεν έχει νέα της από τις 8 Φεβρουαρίου.

"Πήραμε με τη βοήθεια του Θεού ένα όχημα 4x4 των εχθρών του Ισλάμ με τους συνεργούς τους", δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία ο Γιόρο Αμπντουλσαλάμ, γνωστός εκπρόσωπος της Mujao. Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για την ομάδα της ΔΕΕΣ, απάντησε: "Ναι, είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους".

Τη Δευτέρα η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε ότι "έχασε την επαφή με ένα από τα οχήματά της στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα",χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για απαγωγή.

Τα πέντε άτομα είναι τέσσερα μέλη της ΔΕΕΣ και ένας κτηνίατρος, μέλος άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης, όλοι πολίτες του Μαλί που εξαφανίστηκαν στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ το όχημά μας διέσχιζε τη διαδρομή μεταξύ του Κιντάλ, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας και της βορειοανατολικής πόλης Γκάο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΕΣ Αλέξις Χιμπ.

Όλοι "είχαν αναχωρήσει από το Κιντάλ για να επιστρέψουν στη βάση τους στο Γκάο, όταν χάσαμε την επαφή, σε συνθήκες που ακόμη δεν γνωρίζουμε. Καμιά εκδοχή δεν έχει αποκλεισθεί. "Στο στάδιο αυτό εξετάζουμε όλες τις υποθέσεις. Ανησυχούμε πολύ", είχε διευκρινίσει σε ανακοίνωση ο Κριστόφ Λουεντί, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στο Μαλί.

Σύμφωνα με τον Χιμπ, η ΔΕΕΣ είναι σε τακτική επαφή με τις αρχές του Μαλί και με διάφορες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο βορρά της χώρας.

"Ζητούμε σεβασμό προς τις ομάδες μας προκειμένου αυτές να εκπληρώσουν την αποστολή τους", πρόσθεσε ο Λουεντί.

Το Mujao είναι μια από τις συμμαχικές οργανώσεις της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) που κατέλαβε το βόρειο Μαλί το 2012 πριν εκδιωχθεί από πολλά σημεία του κατά τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με πρωτοβουλία της Γαλλίας και η οποία είναι σε εξέλιξη.

Η οργάνωση αυτή ανέπτυσσε ιδιαίτερη δράση στην πόλη Γκάο και την περιφέρειά της. Ο Αμπντουλσαλάμ θεωρείτο ο αρχηγός του σκέλους της Mujao που κατηγορείται για "χοντρές δουλειές" προκειμένου να έχει χρήματα, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για φερόμενη εμπλοκή στη διακίνηση ναρκωτικών.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ