Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείο τραγούδησαν τα κάλαντα στο Πέρα.

25.12.2012 | 07:29
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη τραγούδησαν τα κάλαντα στην οδό του πέρα , ξαφνιάζοντας τους Τούρκους που δεν γνωρίζουν τις παραδόσεις μας, στην περιοχή που κάποτε η «δέσποζε» η ρωμιοσύνη.
Ο διευθυντής του Λυκείου Γιάννης Ντεμιρτζίογλου παίζοντας ακορντεόν και με τους μαθητές τραγούδησαν να κάλαντα και μοίρασαν βασιλόπιτα στους χιλιάδες περαστικούς Τούρκους.
Οι Τούρκοι για άλλη μια φορά κατάλαβαν πόσο λάθος έκαναν που έδιωξαν του Ρωμιούς της Πόλης, όμως είδαν πως ακόμη και αν έχουν απομείνει ελάχιστοι δίνουν χρώμα και πολιτισμό της Βασιλεύουσα.
Είναι η Τρίτη χρονιά που οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου τραγουδούν τα κάλαντα στο Πέρα. Τις περασμένες δεκαετίες κάτι τέτοιο θεωρούνταν αδιανότητο καθώς οι πιέσεις για τους ομογενείς ήταν αφόρητες.

Το Ζωγράφειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Λύκειο, από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ