Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Μαυροβούνιο: Ελληνικά F-16 και Ιταλικά Eurofighter περιπολούν τον εναέριο χώρο

05.06.2018 | 16:44
Τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίο ξεκινούν να περιπολούν από σήμερα, δύο ελληνικά F-16, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανέλαβε το ρόλο της επιτήρησης με δύο F-16 Block 52+ Adv μαζί με την  Ιταλία η οποία θα περιπολεί  με δύο Eurofighter. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο είναι η 29η χώρα που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ πέρυσι τον Ιούνιου του 2017. Το Μαυροβούνιο συνεισφέρει στη συμμαχία προσφέροντας στρατεύματα τα οποία χρησιμοποιούνται στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. 

Οι Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας θα ελέγχουν, επίσης, την κίνηση πάνω από το Μαυροβούνιο, έως ότου η Ποντγκόριτσα αποκτήσει τις απαραίτητες τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα ελληνικά F-16 που πετούν πάνω από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ ανήκουν στην παλιότερη μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 335 που σταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές δυνάμεις θα κάνουν περιπολία με εναλλαγή 15 ημερών πάνω από το Μαυροβούνιο.

Σημειώνεται ότι, τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη συμμαχική αποστολή, με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου. Τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο για 15 συνεχόμενες ημέρες. Έπειτα θα αντικατασταθούν από τα ιταλικά Eurofighter.

Οι αεροπορικές περιπολίες είναι από τις παλαιότερες αποστολές του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας. Δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας κάνουν αυτήν την εποχή περιπολίες στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία). Από την πλευρά της η Ουγγαρία και η Ιταλία έχουν, επίσης, την ευθύνη του εναερίου χώρου της Σλοβενίας.

Σε ρόλο “συντονιστή” το Συμμαχικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ


Την ευθύνη του συντονισμού και ενεργοποίησης των αεροπορικών Δυνάμεων Ιταλίας και Ελλάδας σε Μαυροβούνιο και Αλβανία, έχει το Συμμαχικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην βάση της Τορεχόν στην Ισπανία.

Για την έναρξη της δράσης στο Μαυροβούνιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ ,βρέθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

Δείτε το βίντεο με τα ελληνικά F-16 Block 52+ Advance της 336 Μοίρας "Όλυμπος", που ανήρτησε στο Twitter η εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu.

Με πληροφορίες από http://www.kathimerini.grhttps://www.mia.mk 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ