Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό: Με το φιρμάνι Ερντογάν στην Νέα Υόρκη ο Μουσταφά Ακιντζί

26.09.2018 | 10:33
Στη Νέα Υόρκη με τη γνωστή λίστα στο χέρι πάει ο Μουσταφά Ακιντζί ευελπιστώντας ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά του με παράλληλη εξυπηρέτηση των τουρκικών αξιώσεων στην περιοχή.

Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει για τον εαυτό του διαμοιρασμό της εξουσίας και για λογαριασμό της Τουρκίας των τερματισμό όλων ενεργειακών κινήσεων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.

Το φιρμάνι του Σουλτάνου

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται από σήμερα να ξεκινήσει επαφές. Αποκορύφωμα των επαφών του θα είναι η συνάντηση που θα έχει το Σάββατο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη αυτή τη χρονιά δημιουργείται ένα διαφορετικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι υπό το φως και της έκθεσης της Τζέιν Χολ Λουτ ο κ. Γκουτέρες θα θελήσει να ακούσει από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές τις σκέψεις τους για το πώς προχωρούμε.

Επανέλαβε τη θέση που όπως είπε είχε πει στον ΓΓ πέρυσι τον Σεπτέμβριο και στην κ. Λουτ πριν δύο μήνες, ότι «πλέον έκλεισε ο κύκλος των παλιών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Διαδικασίες χωρίς χρονοδιάγραμμα που δεν θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, το μόνο που μπορούν είναι να κολλήσουν στον χρόνο.

Ενώ ο χρόνος που περνά το μόνο που ωφελεί είναι να ριζώσει περισσότερο το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο. Γι’ αυτό είναι πλέον υποχρεωτικό, αφού έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε κάπου με μεθόδους που εφαρμόστηκαν για χρόνια, να έρθει μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και να επιδειχθεί συμπεριφορά με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα είχε κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης. Και παρά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς «δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Οι λόγοι είναι διάφοροι, σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη.

Για τον ίδιο ο κυριότερος λόγος που δεν υπήρξε συμφωνία είναι γιατί «η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε την πραγματική σημασία του διαμοιρασμού της εξουσίας και της ευημερίας με τους Τ/κ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό». Υπάρχουν, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, πολλά παραδείγματα τα οποία θα μπορούσε να δώσει αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία αλληλοεπίρριψης ευθυνών «γιατί πηγαίνω στη Νέα Υόρκη με εποικοδομητικό πνεύμα, λογική και την επιθυμία να φτάσουμε σε πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν».

Είναι ολοφάνερο ότι η μη λύση στην Κύπρο επηρεάζει αρνητικά και τις δύο κοινότητες, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, και μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα ωφελήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο αλλά και τις χώρες κοντά μας όπως η Τουρκία και η Ελλάδα. «Άλλωστε η πολυτάραχη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ανάγκη νέες εντάσεις αλλά να γίνει πεδίο συνεργασίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρόοδος σε σχέση με το Κυπριακό και από την άλλη η συνεργασία στο φυσικό αέριο όπου έχουμε κι εμείς δικαιώματα, μαζί με την ενίσχυση της τελωνειακής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ, θα ωφελέσει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Εν συντομία αυτό έπρεπε να είναι το κοινό όραμα» είπε. Ενέργειες εκτός αυτού του οράματος, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, όπως οι μονομερείς προσεγγίσεις στις ενεργειακές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο που αφήνουν εκτός Τ/κ και Τουρκία, το να τίθενται εμπόδια αντί να παρέχεται στήριξη στην Τουρκία όσον αφορά την ΕΕ «είναι συμπεριφορές μακράν της συμβολής στην επίλυση του Κυπριακού». Έχουν ιστορική ευθύνη, συνέχισε, να καθοδηγήσουν τις κοινότητές τους οι δύο ηγέτες στον δρόμο της λύσης και της ειρήνης και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Θετική η συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ αλλά…


Κάθε είδους διάλογος σίγουρα έχει όφελος για τη λύση του Κυπριακού και είναι απολύτως φυσιολογικό να συναντώνται αρμόδιοι των εγγυητριών χωρών, ανέφερε ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε ερώτηση για την αποψινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. «Ωστόσο υπάρχει ένα στοιχείο που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά. Οποιαδήποτε λύση βρεθεί στην Κύπρο αυτή που θα την εφαρμόσουν και θα τη βιώσουν είναι οι Τ/κ και οι Ε/κ. Ας μην ξεχαστεί αυτό σε καμιά περίπτωση.

Γιατί, όποιο και αν είναι το όνομα της λύσης, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο της λύσης, αυτή που θα κρατήσει στη ζωή αυτή τη λύση, θα μπορέσει να την εφαρμόσει και να τη διατηρήσει, είναι η βούληση των κοινοτήτων». Θεωρεί θετική και καλή εξέλιξη τη συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι «η δουλειά δεν αρχίζει και τελειώνει με αυτό. Και αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό».

Δικαιολογίες για τα οδοφράγματα

Στις δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου. Κι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα στην περίπτωση της Δερύνειας έχει να κάνει με την άρνηση του κατοχικού στρατού να μετακινήσει το παρακείμενο φυλάκιο, εντούτοις ο Ακιντζί προσπάθησε να περάσει το μήνυμα πως δήθεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να οδηγήσει τη συζήτηση σε άλλα ζητήματα πέραν από την ουσία του Κυπριακού και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ερώτηση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες και εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει αυτό το θέμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει πολιτική απόφαση γι’ αυτό που λήφθηκε το 2015 και η διάνοιξή τους έχει καθυστερήσει, υποστηρίζοντας ότι ο βασικός λόγος είναι η καθυστέρηση στο Απλίκι ενός δρόμου μήκους 3 χλμ. στην ε/κ πλευρά, που αφορούσε και εδαφικά ζητήματα (απαλλοτριώσεις).

Αυτός ο δρόμος ακόμη κατασκευάζεται, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτώβρη. «Εμείς στη δική μας περιοχή είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εδώ και καιρό τελειώσει με τους δρόμους στη Δερύνεια και το Απλίκι. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους δρόμους». Υπήρχε, συμπλήρωσε, καθυστέρηση αλλά ολοκληρώθηκε τώρα και το οδικό κομμάτι στη νεκρή ζώνη. «Αυτό που λείπει στη δική μας πλευρά είναι η τοποθέτηση των κουβούκλιων και να κανονιστεί η σύνδεση με το ρεύμα, το τηλέφωνο και το ίντερνετ».

Κάνοντας αυτοκριτική, είπε ότι υπήρξε σε αυτό καθυστέρηση και από την προηγούμενη «κυβέρνηση» και από την παρούσα, την οποία είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να μην καθυστερήσουν και να είναι έτοιμοι σε όλα, ασχέτως αν οι Ε/κ καθυστερούσαν στο Απλίκι. Όπως εξήγησε ο κ. Ακιντζί βρίσκονται σε συνεννόηση με τους εργολάβους που ενεργούν γρήγορα, στο Απλίκι έχει τοποθετηθεί ήδη ένα κουβούκλιο, στη Δερύνεια δύο και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει προσωρινή σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το Απλίκι, είπε, θα είναι έτοιμο εντός λίγων ημερών. Η «κυβέρνηση», ανέφερε, ενεργεί επίσης γρήγορα, οι εργολάβοι συνεργάζονται με ταχύτητα και το θέμα είναι στην ατζέντα κάθε μέρα γιατί «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι είναι σημαντικό για την κοινότητά μας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη ακόμα (για το άνοιγμα και των δύο οδοφραγμάτων) αλλά και πως περιμένει η «κυβέρνηση» να εφαρμόσει αυτό που έχει πει ότι δηλαδή, όταν θα είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά, θα είναι κι αυτοί έστω και με προσωρινά μέτρα. Εάν θέλει ο κ. Αναστασιάδης, συνέχισε, ας θέσει το θέμα αυτό στη Νέα Υόρκη, θα έχουμε το λιγότερο έτοιμη την απάντησή μας. «Περιμένω και εύχομαι αυτό να μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες (να είναι έτοιμη η τ/κ πλευρά)».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο ίδιος, η «κυβέρνηση» αλλά και ως κοινότητα δεν έχουν εγκαταλείψει το θέμα της διάνοιξης των δύο οδοφραγμάτων και αυτό θα ήθελε να το υπογραμμίσει. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να το κάνουμε αυτό. Αλλά έχουμε κι εμείς ερωτήματα. Μαζί με τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου υπήρχε και μια απόφαση που πήραμε για τη διασύνδεση των κινητών τηλεφώνων και τη μόνιμη σύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος».

«Κρίμα όμως που αυτά τα εμπόδισε η ε/κ πλευρά, δεν τα εφάρμοσε», είπε. Υπήρχε, συνέχισε, ένα πρόγραμμα που αφορούσε την παιδεία για τις αμοιβαίες επισκέψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία. Με επιμονή δεν θέλουν να επισκέπτονται τα δικά μας σχολεία. Έχουν μια φοβία αναγνώρισης. Κρύβονται πίσω από το επιχείρημα ‘αν έρθουμε θα αναγνωρίσουμε τα σχολεία σας’. Γι’ αυτό τον λόγο εμείς υποστηρίζουμε ολόκληρο εκείνο το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κάναμε ό,τι χρειάζεται και θα συνεχίσουμε». Αυτό που περιμένουμε είναι και η άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ