Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη ανησυχία για τις φωτιές του καλοκαιριού - Ποιοι οι μεγάλοι κίνδυνοι

12.05.2014 | 00:21
Με δυο - σχετικά μεγάλες για την εποχή - φωτιές (Κερατέα, Λουτράκι) , ένα ατύχημα που έβγαλε εκτός ενεργείας ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Καναντέρ νέου τύπου και τον αρμόδιο Υπουργό να κάνει απαισιόδοξες ( και για να φυλάξει τα νώτα του;) δηλώσεις για τις δυνατότητες αεροπυρόσβεσης φέτος, ξεκίνησε ουσιαστικά η πυροσβεστική περίοδος από την 1η Μαΐου.


Μπορεί τα πυροσβεστικά να μην έχουν πάει ακόμα στις (θερινές) θέσεις διασποράς που καθορίζουν Πολεμική Αεροπορία και Πυροσβεστική, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  κ Ν.Δένδια  να έσπευσε να μιλήσει - δυο φορές σε 3 ήμερες - για «γερασμένο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. και για τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν τη φετινή αντιπυρική περίοδο  λόγω αυτής της κατάστασης.


Διαδοχικά καμπανάκια κινδύνου
Το πρώτο καμπανάκι έκρουσε - μετά της δέουσας προβολής στα ΜΜΕ - κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών δασικών πυρκαγιών.Και το 2ο, ένα-δυο 24ωρα μετά, σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και συζητήσεις με στελέχη των τοπικών Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις νήσους Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Κάσο και Σαντορίνη,όπου πήγε  συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Τι είπε ο Δένδιας

Μιλώντας στο προσωπικό που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου, ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:«Σας είμαι υπόχρεος για τη δουλειά που κάνετε. Πρέπει να σας πω ότι πέρυσι για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν η καλύτερη σεζόν, από οποτεδήποτε. Με λιγότερους ανθρώπους, με λιγότερα λεφτά με λιγότερα όλα, καταφέρατε και μειώσατε τις ζημιές από τις πυρκαγιές, παρότι οι πυρκαγιές ήταν πάρα πολλές, στο μισό. Αυτό είναι εξαιρετικό. 

>>Το κακό - συνέχισε- είναι ότι το μέτρημα φέτος ξεκινάει από έναν πήχη που είναι στον ουρανό. Και με όλα τα μέσα να είναι ένα χρόνο πιο γερασμένα, ιδίως τα αεροπορικά, γιατί στα οχήματα σιγά-σιγά τα πράγματα βελτιώνονται Κάναμε μία τεράστια παραγγελία από 265 οχήματα, καταφέραμε και τρέξαμε τους διαγωνισμούς. Ξέρω επίσης ότι για ελαστικά και στολές, ό,τι είναι στο Υπουργείο Εμπορίου κολλάει>>.

<<Πιο έξυπνη χρήση των αεροσκαφών>>

Στην προηγηθείσα σύσκεψη στην Αθήνα ο  κ. Δένδιας,,αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση και τους περιορισμένους πόρους  και επισήμανε  την οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την συντήρηση τους.- αναφερόμενος στο εργο της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΑΒ που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Αναφερόμενος στην μικρή εκ των πραγμάτων διαθεσιμότητα - που περιορίστηκε κι άλλο  από την πτώση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415 της 113 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, σε προσθαλάσσωση για υδροληψία ανετράπη, στην περιοχή Αγγελοχωρίου, Νέας Μηχανιώνας- είπε ότι τα διαθέσιμα θα πρέπει<< να τα χρησιμοποιήσουμε πολύ εξυπνότερα και, κυρίως, πρέπει να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη».

Τα ελικόπτερα

Όσον αφορά στα πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι εκτός από πέρσι, τα προηγούμενα πέντε χρόνια τα πέντε ελικόπτερα ήταν στο έδαφος γιατί δεν είχαν δοθεί 70.000 ευρώ για να υπάρξει πιστοποίηση στους πιλότους, προκειμένου να τα πετάνε. «Παρόμοια προβλήματα οργάνωσης υπήρχαν στη χρήση των μοτοσυκλετών της Πυροσβεστικής, οι οποίες βοήθησαν με τις περιπολίες τους και με τη χάραξη ασφαλών δρομολογίων για την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων», είπε.

Ο καιρός

Μια άλλη αρνητική παράμετρος φέτος είναι οι καιρικές συνθήκες καθώς εκτιμάται ότι όπως και πέρυσι θα είναι αντίξοες. Και αυτό λόγω αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Μια επισήμανση που έγινε από  αναλυτές των λόγων του κ. Δενδια είναι ότι οι δηλώσεις του είτε γίνονται για ''να πιάσει τα μπόσικα'' καθώς ξέρει τις αντικειμενικές δυσκολίες είτε για να κάνει την κατάλληλη ''εισαγωγή'' για πιθανή έναρξη προμήθειας εναέριων μέσων  - αν βέβαια βρεθούν κονδύλια.

Η συντήρηση σε ΠΑ και ΕΑΒ

Πάντως η Πολεμική Αεροπορία είναι στον μέγιστο  βαθμό έτοιμη όσον αφορά το προσωπικό και τις τεχνικές υποδομές , ενώ και από πλευράς ανταλλακτικών δεν μας ειπώθηκε κάτι ανησυχητικό - αλλά ποτέ δεν ξέρεις...Το ίδιο και η ΕΑΒ έχει κάνει τις ετοιμασίες της , αν και αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έλλειψη προσωπικού και δεν της εγκρίνονται προσλήψεις. Και οι δυο φορείς έχουν ήδη από το παρελθόν διαμορφώσει σχεδιασμό επισκευών των ημερήσιων βλαβών στις αμέσως   επόμενες βάρδιες - ακόμα και νύχτα- ώστε να υπάρχει αύξηση της διαθεσιμότητας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ