OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μέρες 1996 στην Άγκυρα ελπίζουμε όχι και στο Αιγαίο

10/06/2015 - 11:36
Share on FacebookShare on Twitter

Η ανακοίνωση της αναμενόμενης παραίτησης Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία και η ένταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο, μοιραία “ξυπνούν” αναμνήσεις από το 1996. Η Τουρκία τον Ιανουάριο του 1996 “ψαχνόταν” πολιτικά, να σχηματίσει κυβέρνηση και αρκετοί αποδίδουν την κρίση των Ιμίων στις πολιτικές φιλοδοξίες της Τανσού Τσιλέρ.

Έχει αλλάξει πολύ η Τουρκία από τότε και είναι επίσης γεγονός ότι με τον Ερντογάν στο τιμόνι της δεν έχουμε δει το περιβόητο σενάριο “εξαγωγής εσωτερικής κρίσης στο Αιγαίο”. Αλήθεια είναι βέβαια ότι ποτέ μέχρι σήμερα ο Ερντογάν δεν είχε βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση ,ούτε είχε νοιώσει την απόρριψή του από ένα σημαντικό μέρος του τουρκικού εκλογικού σώματος.

Όλα αυτά έχουν την σημασία τους ,αλλά δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν. Η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά είχε ,έχει και πιθανότατα θα συνεχίσει να έχει στρατηγική και στόχους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Πολιτικές συγκυρίες όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία, πιθανόν να οδηγούν σε επίσπευση ή σε “πάγωμα” κάποιων σχεδιασμών της Άγκυρας,αλλά σε καμία περίπτωση δεν την οδηγούν εκτός πλάνου.

Ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαϊτσης σε μια πολύ χρήσιμη και σοβαρή ενημέρωση που έκανε χθες σε στρατιωτικούς συντάκτες επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό “σε βάθος” που έχει η Τουρκία.

Το θέμα ήταν πάντα και πολύ περισσότερο σήμερα εμείς τι κάνουμε. Το ερώτημα δεν απευθύνεται στους στρατιωτικούς που εκ των πραγμάτων σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά ζουν στον πραγματικό κόσμο. Απάντηση πρέπει να δώσουν οι πολιτικοί οι οποίοι ακόμη και σήμερα φαίνεται πως δύσκολα πείθονται πως η γειτονική χώρα αποτελεί σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα. Δεν γνωρίζουμε που στηρίζουν την βεβαιότητα ότι “όλα θα πάνε καλά”. Κάποιοι οι οποίοι έχουν επαφές με την τουρκική ηγεσία “ποντάρουν” πολλά στις προσωπικές επαφές και στα τηλεφωνήματα. Μόνο που η Άγκυρα φαίνεται να εισέρχεται σε μια περίοδο που δεν θα υπάρχει κανείς να απαντά στις κλήσεις.

Η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν ενταθεί και αριθμητικά και ποιοτικά. Η παρουσία πλοίου υποκλοπών μέσα στο Πεδίο Βολής Άνδρου μπορεί να έχει επαναληφθεί στο παρελθόν,ποτέ όμως δεν υπήρξε τόση επιμονή στην πρόκληση.

Καλό θα είναι λοιπόν να υπάρξει στην Αθήνα αγωνία όχι μόνο για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές,αλλά και για πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις από “απέναντι”.

Tags: ΑΙΓΑΙΟΕΚΛΟΓΕΣΕΡΝΤΟΓΑΝΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - διπλωματικές πηγές
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

17/12/2025 - 18:18
ATR-72 - FIR Αθηνών
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

16/12/2025 - 17:25
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πέταξαν στο κεντρικό Αιγαίο – Έκαναν τέσσερις παραβιάσεις

12/12/2025 - 18:10

Διαβάστε Επίσης

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Υεμένη: Βομβιστική επίθεση έξω από κομματικά γραφεία στην Τάιζ – Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των νεκρών αμάχων

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Καιρός - Κλέαρχος Μαρουσάκης: Παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών με βροχές, χιόνια και κρύο από το Σάββατο μέχρι την Πρωτοχρονιά

Ο Γκάρι Σινίζ έχει στείλει δωρεάν στην Disneyland πάνω από 1.000 παιδιά: Η στήριξη στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτικών

Συνταγή για μεθυσμένο μοσχαράκι α λα κρεμ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert