Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Μέρκελ: "Σιωπή" κατά της πώλησης των "αθόρυβων" υποβρυχίων στην Τουρκία;

09.05.2018 | 07:30
Δεν είναι είδηση ότι η Τουρκία θα παραλαβει έξι (6) υποβρύχια τυπου 214, ίδια με αυτά που έχει η Ελλάδα ήδη από πολλά έτη, τα κλάσεως ''Παπανικολής''. Αυτό ειναι γνωστό από το 2009- με όλες τις λεπτομέρειες δημοσιοποιημένες - και απόρησα όταν άκουγα και διάβαζα μη σχετικούς παρουσιαστές και σχολιαστές πρωί -πρωί, να το μεταδίδουν ως κάτι ...νέο : Ένα από τα κακά της ελληνικής δημοσιολογίας, είναι ότι μερίδα της ''καταπίνει αμάσητο'' ο,τι έρχεται από το εξωτερικό...

Η Τουρκία ουδόλως κάμφθηκε από την όποια ...κλίση φέρονταν να εμφάνιζαν τα ίδια υποβρύχια του ελληνικού προγράμματος, τα παρήγγειλαν και ακολούθησαν την ελληνική ''συνταγή'' για συμπαραγωγή, αφομοιώνοντας την εμπειρία από τα όποια προβλήματα, επιδιώκοντας να καλύψουν το ελληνικό προβάδισμα.Κράτησε αυτά που στην Ελλάδα καποια στιγμή πήγαν να ξεχαστούν, ότι δηλαδή πρόκειται για το πιο σύγχρονο μη πυρηνοκινητο υποβρύχιο, με 14 ημερες δράσης χωριςανάδυση, με εξαιρετικά μειωμένο ακουστικό ίχνος και μεγάλες δυνατότητες κρουσης

Για τα δικά μου μάτια η είδηση είναι στον αμοραλισμό της Γερμανίας και την αμφιλεγόμενη πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά την Τουρκία και τις εξαγωγές όπλων:

Την ώρα που οι ΗΠΑ - ακόμα και αυτές του Τραμπ, - πιέζουν με τον δικό τους τρόπο, έστω προσχηματικό, για την παράδοση των F-35, στην εισβάλλουσα σε ξένη χώρα (Συρία) ,με αντιδυτική υστερία, αλλά και παρεκτρεπόμενη ωμά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα , Τουρκία, η Γερμανία επιβεβαιώνει - ότι η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει τα έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκικά ναυπηγεία και με μεταφορά τεχνογνωσίας!

<<Ούτε κουβέντα!>> :Ένοχη σιωπή!

- Ούτε κουβέντα για την εισβολή στο Αφριν της Συρίας και τις απειλείς - και προετοιμασίες- για επέκταση της προέλασης και ανατολικότερα!

-Ούτε κουβέντα για τις απειλές πολέμου, τις στρατιωτικές προκλήσεις και την διακήρυξη για αλλαγές στις διεθνείς συνθήκες στο Αιγαίο, στην Αν Μεσόγειο και αλλού!

- Ούτε κουβέντα που δυο στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο- όντες σε συμμαχική αποστολή έλεγχου των ευρωπαϊκών συνόρων για παράνομη μετανάστευση .

-Ούτε λέξη για επανεξέταση της μεταφοράς τεχνογνωσίας την στιγμή που βλέπουν τον Ερντογαν να μην τηρεί την συμφωνία μια τον έλεγχο την Μετανάστευσης παρόλο που εισπράττει κανονικά τα δις της ΕΕ, μεταξυ των οποίων και τους φόρους των Γερμανών! Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει τις κάνουλες και προς το Αιγαίο και προς τον Εβρο...

-Ούτε κουβέντα για ό,τι ολόκληρος σχεδόν ο κόσμος επικρίνει σφοδρώς την Αγκυρα και το καθεστώς Ερντογαν! Ούτε λέξη όταν με το ζόρι και με μεγάλες παρεμβάσεις αφέθηκε ελεύθερος Γερμανός δημοσιογράφος, που περασε το δικό του Εξπρές του Μεσονυκτίου

- Ούτε λέξη για τους δεκάδες ( ή μήπως εκατονταδες) Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην ίδια την Γερμανία, μετά τις διώξεις τους ως δήθεν Γκιουλενιστων ή ό,τι άλλο σκαρφίζονται οι άνθρωποι του Ερντογαν για να εδραιώσουν το καθεστώς.

-Ούτε λέξη όταν ξέρουν πολύ καλά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκλογες στην Τουρκία , με τον υποψήφιο ενός κόμματος , τον Ντεμιτρας, να είναι φυλακισμένος <<για θέματα ασφαλείας>....

- Ούτε λέξη για την πραγματοποίηση εκλογών με τον νόμο περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ( ουσιαστικα στρατιωτικός νόμος) εν ισχύ!
Είναι πολλά τα λεφτά , βλέπεις....

Η αμφιλεγόμενη στάση της Γερμανίας

Αυτή η ''σιωπή'' αυτο το ''κλείσιμο των ματιών'', παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όχι μόνο από την στάση των ΗΠΑ για τα F -35 αλλά και από την στάση της ίδιας της Γερμανίας το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τα τανκς Leopard 2.
Να θυμίσουμε ότι η ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας στη Μεσόγειο είχε ως συνέπεια πρόσφατα το «πάγωμα» της πώλησης κάποιων όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία- πριν από την υπόθεση των μαχητικών 5ης γενιάς. Είχε δηλαδή μια εξελισσόμενη συνεχεια..
Όσον αφορά τωρα την Γερμανία επίσης πριν από μερικές εβδομάδες η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε φρενάρει την πώληση τανκς Leopard 2.στην Τουρκία.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής κατασκευής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων ΥΡG στη Συρία, οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις .O τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εν συνεχεία απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων.

Υπάρχει περίπτωσης ...μη ανάδυσης;

Αν υπάρχει μια ελπίδα να ταρακουνηθεί τωρα η γερμανική κυβέρνηση - που δεν φαινεται να αίρει την άδεια εξαγωγής τεχνογνωσίας για τα υποβρύχια- για την υπόθεση των υποβρυχίων Type 214 ειναι η καμπάνια που ουσιαστικά έχει δρομολογήσει το κόμμα της Αριστεράς Die Linke - που ανακίνησε τωρα και το θέμα. Η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke, δήλωσε. ότι «τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», Επιπλέον, συνδέεται με μια "σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία".

Θα καμφθεί η γερμανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση που της απέδωσε το πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ως προς την πρόθεσή της να παραδώσει τα 6 υποβρύχια;
Η αίσθηση είναι ότι δυσκολία θα στοιχημάτιζε κάποιος σε υιοθέτηση της θέσης του κόμματος της Αριστεράς... Αν και κάποιοι καταγράφουν με νόημα την ανάδειξη του θέματος από το Σπήγκελ...
Αλλα ακόμα και να μπλοκάρει η Γερμανία την ολοκλήρωση, δεν φαινεται ότι αυτο θα σταματήσει η εξέλιξη του προγράμματος: Καθώς η Τουρκία στα των υποβρυχίων ...ακολουθεί την Ελλάδα με διαφορά καποιων ετών, να θυμίσουμε ότι το ελληνικό Πολεμικο Ναυτικό, μαζί μα το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ολοκλήρωσαν μονοί τους τα 3 υποβρύχια στην Ελλάδα, σε κόντρα ουσιαστικα με την εταιρια...

***Πρόκειται για μια προσέγγιση του θέματος των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία με τα μάτια ενός αναγνώστη μας με πλούσια εμπειρια στα αμυντικά-διπλωματικά θέματα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ